Lööf och Åkesson går starkt bland kvinnor – M backar

Annie Lööf (C) är ett av partierna som lyckas bäst bland kvinnorna just nu.
Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraterna går också framåt hos kvinnor. På bild syns partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ulf Kristersson har åter gjort Moderaterna till ett mansparti.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf och Jonas Sjöstedt lyckas bäst bland kvinnorna just nu.

Gudrun Schyman har på ett år tappat sitt starka stöd bland kvinnliga väljare och Ulf Kristersson har åter gjort Moderaterna till ett mansparti.

Samtidigt finns det tecken på att Jimmie Åkesson är på väg att bryta ny mark bland kvinnor för Sverigedemokraterna.

Demoskop har på uppdrag av Expressen analyserat kvinnliga och manliga partisympatier i de tre senaste opinionsmätningarna jämfört med motsvarande period tidigare år. Specialanalysen avslöjar stora rörelser bland de kvinnliga väljarna.

Mest dramatiskt är läget för Moderaterna. Med Anna Kinberg Batra blev det tidigare manspartiet under förra året ett kvinnoparti med 1,1 procentenheter fler kvinnliga väljarsympatier. Det kan jämföras med 2013, då partiet var mycket större, och attraherade 3,9 procentenheter fler män än kvinnor.

Demoskops nya siffror visar väljarstödet bland kvinnor. FOTNOT: Partiernas sympatier hos respektive kön baseras på Demoskops tre senaste väljarbarometrar för juni, juli och augusti. De har räknats samman för att få ett större underlag.

Efter det senaste årets partiledarbyte är männen nu åter i majoritet bland Ulf Kristerssons moderatsympatisörer – en grupp som totalt har ökat efter Anna Kinberg Batras bottenkänning för M.

– Det är i första hand manliga väljare som partiet har vunnit tillbaka det senaste året. En stark punkt har varit lag och ordningsfrågan som män prioriterar relativt högt och där M har ett starkt förtroende, säger Demoskops analyschef Peter Santesson.

Väljarstödet bland män, enligt Demoskops undersökning.

Uppgång av kvinnor för SD

Sverigedemokraterna har på ett år gått från att ha 27,1 procent manliga och 10,9 procent kvinnliga sympatisörer till att nu ha en väljarbas med 26,8-13,9 i manlig favör - en tydlig uppgång bland kvinnor.

– Män uppfattar i större utsträckning att Sverige utvecklas i fel riktning, kvinnor ser ljusare på samhällsutvecklingen. Män prioriterar invandringsfrågor och lag och ordning högre, förklarar Peter Santesson SD:s mansdominans.

Enligt Demoskops specialanalys av sommarens tre senaste opinionsmätningar är det bara Moderaterna och Sverigedemokraterna som nu har fler manliga än kvinnliga sympatisörer.


LÄS MER: Jämnt mellan blocken – S tredje sämsta siffra någonsin


Demoskops analyschef Peter Santesson.
Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Framgång för Vänsterpartiet och Centerpartiet

Störst förändring i andelen kvinnliga sympatisörer under det senaste året noteras för Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C). Vänsterpartiet har nu stöd av 10,5 procent kvinnor och 7,1 procent män – bland centerväljarna är nu 12,3 procent kvinnor mot 8,3 procent män.

– Centerpartiet har blivit en väljarmagnet bland alliansväljare som motsätter sig de nya migrationsrestriktiva tongångarna från andra allianspartier och det är en position som framför allt har lockat kvinnliga väljare, säger Peter Santesson.


LÄS MER: Hotet mot Löfven – slagen av Sjöstedt i ny mätning


Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V).
Foto: Anna-Karin Nilsson

Dyster läsning för Fi

Socialdemokraterna har fortfarande en starkt kvinnodominerad väljarskara, enligt Demoskopmätningarna, även om den minskat något relativt sett under det senaste årets nedgång för partiet.

För Feministiskt initiativ och partiledarna Gudrun Schyman och Gita Nabavi är Demoskops specialanalys dyster läsning. För ett år sedan låg partiet på 4,3 procent bland kvinnliga väljare men nu har partiet backat till 2,3 procent.

- Trots ett år av metoo-debatt har Fi tappat mark bland kvinnliga väljare. Det ser ut som att partiet helt har försuttit det som borde varit en gyllene politisk möjlighet, säger Peter Santesson.


LÄS MER: Siffrorna visar: Kvinnorna kommer att avgöra valet


Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.
Foto: MARTINA HUBER

LÄS MER: Allt du behöver veta inför valet 2018