Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööf och Åkesson drabbade samman – så var duellen

Centerledaren Annie Lööf och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har aldrig tidigare mötts en så omfattande politisk duell som i Expressen TV på tisdagskvällen.
I den fjärde duellen mellan Jimmie Åkesson och Annie Lööf bränner det till om integration och invandring.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I den fjärde duellen mellan Jimmie Åkesson och Annie Lööf bränner det till om integration och invandring.

Återigen diskuteras de 9 000 ensamkommande afghanerna som nu ska ges möjlighet att stanna i Sverige. 

Trots att Centern stöttar regeringens förslag säger Annie Lööf att det handlar om en engångsföreteelse. 

– Det är ett ganska dåligt förslag. 

Centerledaren Annie Lööf och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har aldrig tidigare mötts en så omfattande politisk duell som i Expressen TV på tisdagskvällen. 

Duell 4: Integration och invandring

Jimmie Åkesson anklagar Centerpartiets migrationspolitik för att vara verklighetsfrånvänd. 

– Vi behöver långsiktighet, vi behöver strama åt mer, men vi är på väg i rätt riktning, säger Jimmie Åkesson.

I förra veckan besökte Åkesson ledaren för Danskt Folkeparti i Rosengård i Malmö. I duellen säger han att han tycker att partiet har många bra förslag. Bland annat tar han upp ett eventuellt förslag om att införa utegångsförbud i vissa utsatta områden:

– Vi ser ju med jämna mellanrum hur det uppstår upploppsliknade situationer i vissa utsatta områden. Jag tror att polisen, inte minst, skulle uppskatta ett sådant förslag. Så att man får lugn och ro och kan komma tillrätta med problemet.

Annie Lööf svarar på frågan om utegångsförbud för unga i förorten i debatten.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Annie Lööf får frågan om utegångsförbud för unga i förorten:

– Vi börjar i fel ände. Det vi behöver göra efter nästa val är att få ihop en ansvarsfull bred överenskommelse. Vi behöver införa möjligheten för barn att återse sin mamma och pappa igen. Jag pratar hellre om integration och möjligheten att få fler i arbete än utegångsförbud, säger Annie Lööf.

Återigen tas frågan upp om de 9 000 ensamkommande afghanska flyktingar som tillåts stanna i ett regeringsförslag som Centerpartiet gått med på att stötta. Expressen har nyligen granskat förslaget om de 9 000 ensamkommande.

Trots att de stöttar förslaget anser Annie Lööf att det är ”dåligt hanterat”:

– Det är ett ganska dåligt förslag. Vi hade hellre sett ett annat förslag som gav ungdomarna möjlighet till förnyad prövning. Nu var det detta förslag som låg på bordet och av medmänsklighet valde vi att rösta igenom det, säger hon och fortsätter:

– När en ny regering tillträder i höst är frågan överspelad.

Duell 3: Sjukvård

Sverigedemokraterna vill vara Sveriges sjukvårdparti, och vill ge staten ett större ansvar för vården. På frågan om landstingen bör upphöra svarar Jimmie Åkesson:

– Långsiktigt tror jag att det är den vägen vi behöver gå.

Annie Lööf får frågan om vad hon tycker om SD:s nya slogan som det nya vårdpartiet.

– Det för stå för dem. För Centerpartiets del är det viktigt med en jämlik vård i landet. I Norrbotten och Jämtland får bara 6 av 10 hjälp i tid, jämfört med andra delar av landet. Det är inte acceptabelt, säger C-ledaren.

Jimmie Åkesson har länge argumenterat för att papperslösa inte ska få vård. Han utvecklar:

– Akut vård ska alla ha rätt till, däremot ska illegala invandrare inte få tillgång till våra välfärdssystem, säger Jimmie Åkesson.

Centerpartiet anser i sin tur att man ska kunna få vård som inte kan anstå, men det är det som Jimmie Åkesson tycker är problemet:

– Tids nog har man då tillgång till hela välfärdskedjan, säger han. 

Duell 2: Lag och ordning

Jimmie Åkesson berättar hur han tänker sig att militära resurser ska förekomma i förorter. 

– Man ska titta på Danmark, där har man infört det som liknade vår gamla beredskapspolis. Det finns extrema sammanhang med upploppsliknande situationer, där tycker jag att polisen ska ha möjlighet att ta hjälp av militära resurser, men de ska lyda under polisiärt befäl. 

Annie Lööf menar att militär snarare ska bevaka yttre gränser, men att hon håller med om återinförandet av beredskapspolis kan vara tänkbart.

– Synd att ni inte förstod det tidigare och la ned beredskapspolisen under er tid vid makten, säger Jimmie Åkesson.

Nästa ämne handlar om hedersrelaterat våld, och det förslag som Moderaterna presenterade i dag om förbud mot så kallade moralpoliser. 

Annie Lööf menar att hon inte håller med förslaget till fullo.

– Mycket av det som moralpoliser gör sig skyldiga till är redan brott, till exempel olaga hot, säger hon.

Jimmie Åkesson tar sedan upp C-nämndemännen som uteslöts efter en kritiserad dom i Solna tingsrätt tidigare i år, eftersom han menar att domstolar ska döma efter ”politikers intentioner och inte sharialagar”.

– När det visar sig att personer i mitt parti har extrema åsikter utesluter vi dem. I ditt parti utses man till vice talman. Det är skillnaden mellan dig och mig, svarar Annie Lööf.

– Har ni fler islamister i ert parti? Jag tror att vi har uteslutit fler än ni, kontrar Jimmie Åkesson.

Duell 1: Klimat och miljö

Annie Lööf har tidigare kallat Jimmie Åkesson för en "klimatförnekare". Under kvällens debatt svarar Åkesson:

– Problemet är att så fort man vill ha sans och balans så är man en förnekare. 

Han fortsätter:

– Jag förnekar inte klimatförändringar. Däremot förstår jag inte varför det är så stort fokus på Sverige i den här frågan, säger Jimmie Åkesson.

Annie Lööf håller med Jimmie Åkesson att klimatfrågorna är gränsöverskridande.

– Vi behöver göra oerhört mycket på internationell nivå, EU och FN är viktigt, säger Lööf och kritiserar sedan att Jimmie Åkesson vill att Sverige lämnar EU:

– Han vill inte bara ta av sig ledartröjan utan lämna spelplanen och sätta sig på läktaren.

Jimmie Åkesson säger att han vill ställa en ”retorisk fråga” kring dieselbilar som tidigare ansetts vara miljövänliga.

– Av alla miljöbilar som började rulla vid er tid vid makten - hur många av dem rullar i dag? Det är inte schyst mot väljarna med den här ryckigheten.

Annie Lööf håller med om att det måste bli slut med ”ryckigheten”, men att miljöbilsdefinitionen är densamma i dag.