Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alliansens plan: Vill ta över Rosenbad snabbt

Stefan Löfven berättade i sitt tal på valnatten att han inte kommer att avgå.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN
Alliansens partiledare kräver statsministerns avgång.
Foto: OLLE SPORRONG
Alliansens partiledare kräver statsministerns avgång.
Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven och Ulf Kristersson hamnade på total kollisionskurs vid midnatt.

Alliansen kräver gemensamt att han ska avgå direkt – och de samlades direkt för ett gemensamt maktövertagande.

– Ha is i magen. Det finns ingen grundlag som kräver att en statsminster ska avgå, kontrade Stefan Löfven.

Hans regeringskollegor Gustav Fridolin och Isabella Lövin fick dock åka ensamma till SVT:s valvaka – Stefan Löfven följde inte med.

Samtidigt som Stefan Löfven talade till sina anhängare på Socialdemokraternas valvaka klev de fyra allianspartiledarna in i SVT-huset för att intervjuas tillsammans.

De fyra såg ut att ha kul tillsammans på väg in till studion, spexade och inför tv-kameran var det tydligt att de ville visa upp en fasad av enighet och seger.

Under den gemensamma allianspromenaden i SVT-korridoren gjorde Stefan Löfven klart att han skulle trotsa alliansen och inte tänker avgå som statsminister direkt. Ledande moderater hade under hela kvällen upprepat som ett mantra – från att de första katastrofsiffrorna kom i SVT Valu till att rösträkningen fortsatte och det såg ut att vara dött lopp mellan blocken.


LÄS MER: Valresultatet 2018

Alliansen i SVT: Det naturliga är att regeringen avgår

I SVT gjorde de fyra allianspartiledarna efter midnatt klart att de kommer att rösta emot Stefan Löfven som statsminister - och att de inte accepterade budskapet i hans tal på valvakan.

– S och MP har gjort dåliga val, det naturliga är att regeringen avgår. Då får vi sätta igång med den processen, säger Jan Björklund (L).

Alliansledarna i SVT:s studio sent på valnatten.
Foto: Olle Sporrong

Ulf Kristersson (M):

– En respektfull statsminister avgår efter ett sånt här val precis som Jan Björklund säger. Det finns en grundlag och den gäller.

– Vi är beredda att föra samtal över blockgränsen men det är inte så att det här valresultatet slutar med att socialdemokraterna sitter kvar vid makten.

Annie Lööf (C):

– Löfven har två val. Antingen tar han konsekvensen av att regeringen har backat, eller så kommer en statsministeromröstning där han röstas bort.

Löfvens svar: "Ta det lugnt nu"

Stefan Löfven valde under natten att inte åka till SVT:s valvaka för att ställa upp på en intervju. Han intervjuades kort av SVT på valvakan och de fyra allianspartiledarna lyssnade på intervjun tillsammans i studion.

– Ta det lugnt nu. Sverige ska ha en regering. De får ha avgångskrav hur de vill, det finns ingen grundlag som kräver att en statsminster ska avgå, deklarerade Löfven

Löfvens plan är att leda en expeditionsministär fram till att riksdagen öppnas. Han lovar att inte ta några avgörande beslut men under tiden ska han avgöra om han har stöd för att bilda en regering och kandidera som statsminister.

– Jag har två veckor på mig att avgöra om jag ska låta det gå till en omröstning, säger Stefan Löfven.

Ordväxlingen vid midnatt föregicks av att Moderaterna hänvisat till regeringsformen under hela kvällen – redan efter att SVT:s valdagsundersökning först publicerades men före rösträkningen börjat –  och hänvisade till M-tolkningen att statsministern ska avgå om det parlamentariska läget är osäkert.

Socialdemokraterna slog tillbaka och justitieminister Morgan Johansson konstaterade på Twitter:

"Jag satt i grundlagsutredningen, och ser att moderaterna nu använder den formuleringen för att kräva Löfvens avgång. Men man kan naturligtvis inte veta om det finns någon oklarhet om regeringens stöd förrän man sonderat med partierna."

Moderaternas chefsjurist Per Claréus svarade:

"Alliansens partier säger ju att man kommer rösta nej till Löfven. Sonderingen bör då göras av talmannen och inte Löfven. Läs på!"

Fridolin och Lövin i SVT – utan Löfven

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin kom till SVT-studion vid 01 – utan Löfven – och konstaterade att det kostat på för partiet att sitta i regeringen.

Och utan Löfven vid sin sida konstaterade Isabella Lövin:

– Vi ser att exempelvis Liberalerna och Centerpartiet är partier vi gärna samarbetar med och som mycket väl skulle kunna bilda regeringsunderlag.