Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööf: Osannolikt att vi byter hållning

Stefan LöfvenFoto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
Ulf Kristersson Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson efter en av talmansrundorna.Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES

Stefan Löfvens taktik för att vinna maktspelet och värva Annie Lööf är klar: Låt Ulf Kristersson misslyckas med sin ”3-2-1-modell” i statsministeromröstningen. 

– Då är det borta från spelplanen och efter det blir det lättare att föra samtal, säger en av Löfvens närmaste.

Samtidigt har kritiska röster höjts inom C mot Lööfs SD-linje. 

Annie Lööf meddelar i TV4:s Nyhetsmorgon att hon ser det som ”osannolikt” att partiet byter hållning – men riksdagsgruppen och partistyrelsen ändå ska få säga sitt.

I nästa vecka ska riksdagen rösta om Ulf Kristersson och hans regeringsbildning. Det blir den andra statsministeromröstningen efter att Stefan Löfven röstades bort av alliansen och Sverigedemokraterna.

Efter att talman Andreas Norlén förhandsaviserade statsministeromröstningen på måndagsmorgonen har Jan Björklund sagt att Liberalerna kommer att rösta nej till en regering med ett eller flera andra allianspartier som tar stöd av Sverigedemokraterna.

– Regeringsbildningen har gått in i ett nytt skede och jag tycker att det är bra att talmannen prövar en ny variant. Jag är tydlig med att socialdemokratin kommer att rösta nej till en borgerlig regering ledd av Kristersson, säger Stefan Löfven till Expressen i samband med partiets gruppmöte på tisdagskvällen. 

– Jag tycker att det är rätt att Kristersson prövas nu eftersom han ledde den opposition som såg till att jag blev bortröstad som statsminister.

Annie Lööf har tidigare hotat att rösta nej till Kristerssons regeringsplaner.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lööf kräver svar av Kristersson

Annie Lööf har tidigare hotat att rösta nej till Kristerssons regeringsplaner, som han lanserade på Facebook på fredagen i slutet av sitt sonderingsuppdrag, och som gick ut på att bilda regering med tre, två eller ett alliansparti.

Lööf, och Björklund, menade att det förutsatte ett stöd från SD som är otänkbart för dem och nu kräver Lööf svar från Ulf Kristersson inför statsministeromröstningen om hur hans regering skulle förhålla sig till SD.

Hon har varit tydlig med att hon inte tänker sitta i en regering som är beroende av SD och vill ha en blocköverskridande lösning i regeringsfrågan.

SD-linjen är inte okontroversiell.

Annie Lööf ifrågasätts nu öppet av Norrbottens distriktsordförande och regionråd Nils-Olov Lindfors som vill att Centern nu sätter sig i Kristerssons regering även om det kan innebära stöd av Sverigedemokraterna i omröstningar i riksdagen.

– Att vi kan föra en bra politik de kommande fyra åren är det som är det viktiga. Sedan får vi se vem som trycker på ja och vem som trycker på nej, men man måste gå fram med en politik som Alliansen står bakom, säger han till tidningen NSD.

– Jag tycker så här: nu har Ulf Kristersson uppdraget att försöka forma en så bred alliansregering som möjligt. Det vore tråkigt om det inte blir så, säger Nils-Olov Lindfors.

Även Dana Pourkomeylian, ordförande för Centerns ungdomsförbund i Västra Götaland, vill att partiet nu låter Kristersson bli statsminister.

"Till centervänner förvånade över att vi inte blev framsläppta till sonderingsuppdraget av M/KD: Vi släppte inte fram Kristersson till regeringsmakten. Låt oss nu åtgärda det nästa vecka, med eller utan oss i regering", har hon twittrat.

Lööf: Osannolikt att vi ska ändra oss

Annie Lööf har sagt att beslutet om att säga nej till Kristersson står fast om inget nytt händer men lovat att C inom kort ska komma med ett beslut inför nästa veckas omröstning.

Men när hon på onsdagsmorgonen gästade "Nyhetsmorgon" i TV4 kom hon med en negativ förhandsavisering inför beslutet.

– Jag bedömer det som helt osannolikt att vi ska ändra oss i den här frågan, säger Lööf.

Men hon tillägger också att både Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp måste få säga sitt de kommande dagarna.

Lööf har motiverat sin linje med att hon inte vill vara "gisslan" till SD i en alliansregering som inte har stöd över blockgränsen.

I en sändning på tankesmedjan Timbros Facebook-sida svarade Kristersson på Lööf beskrivning under onsdagsmorgonen:

– Det är inte en regering som citat: “söker stöd hos SD”, än mindre en citat: “liten konservativ högerregering”. Man kan acceptera det eller rösta mot, men man kan inte förvränga det till att mitt förslag har helt andra syften.

"Gryende hopp" har tänts inom S

Expressen har pratat med ledande socialdemokrater med god insyn i partiets strategi inför den kommande veckan när Kristersson ska försöka lösa regeringsfrågan. Internt inom S är slutsatsen att splittringen inom alliansen kan göra att blockpolitiken till slut kan dödförklaras.

– Nu har det gryende hoppet på riktigt tänts, säger en källa med god insyn i Socialdemokraterna.

S-källan konstaterar att det efter måndagens händelseutveckling med skarpa uttalande från Lööf, Björklund och Ebba Busch Thor ”plötsligt” finns hopp om passivt stöd för en S-regering med från Centern och Liberalerna.

Under fyra veckor med sonderingar under ledning av först Ulf Kristersson och därefter Stefan Löfven har Centern haft flera samtal med Socialdemokraterna.

Annie Lööf är i centrum eftersom hon sitter på riksdagens 175:e mandat och tydligt tar avstånd från stöd från SD. Om Centern röstar nej till Kristersson blir det 175 nej-röster och det räcker för att fälla honom som statsminister.

Vågmästarmandatet innebär också att det räcker med att C lägger ned sina röster i en omröstning om Stefan Löfven för att han ska släppas fram som statsminister i omröstningen där så kallad negativ parlamentarism gäller.

Att värva Annie Lööf och Centern är avgörande i striden om regeringsmakten.

Löfvens närmaste berömmer Lööf och Björklund

– C är i en position där de kan ha stort inflytande och jag tycker att det finns skäl att ha stor respekt för att Centern och Liberalernas agerande. De har verkligen stått upp för vad de sagt i valrörelsen och det hedrar dem verkligen, säger en av Löfvens närmaste.

– Det blev tydligt inte minst efter ”Facebook-fredagen”.

Annie Lööf hade egna samtal med Stefan Löfven under Ulf Kristerssons tid som sonderingsperson och inför Löfvens sonderingar om regeringsbildningen öppnade han direkt för att diskutera en mer flexibel arbetsmarknad. Det är en hjärtefråga för Lööf och Centern – och Löfvens öppning tolkades direkt som att han var beredd att luckra upp arbetsrätten och LAS.

Öppningen gav inget resultat och när Stefan Löfven lämnade ifrån sig sonderingsuppdraget såg det mörkt ut för en blocköverskridande lösning i svensk politik men det ”gryende hoppet” tändes åter inom S efter en måndag som slutade med att alliansen dödförklarades av politiska kommentatorer.

Inga hemliga möten den närmaste veckan

Slutsatsen i Socialdemokraternas partihögkvarter är nu att rätt strategi inför veckan är att hålla en låg profil under veckan och inte göra några egna sonderingar för att se om det redan nu går att få över Annie Lööf och Jan Björklund till ett blocköverskridande samarbete med S och MP.

En av Stefan Löfvens närmaste konstaterar att det inte blir några ”hemliga möten” i veckan som kommer.

– Det finns ingen anledning nu att prata med andra partier utan de måste fatta sina beslut självständigt, säger den centralt placerade S-källan.

Internt är Socialdemokraterna övertygade om att Ulf Kristersson kommer att misslyckas och bli nedröstad i statsministeromröstningen och därför görs inga motdrag i veckan, enligt S-källan. Tron på Kristerssons misslyckande blev än starkare efter måndagens konflikter i alliansen.

– Den bästa lösningen är en blocköverskridande regering och jag kommer fortsatt stå till förfogande att leda en sån regering, säger Stefan Löfven.

Vad är din slutsats av hur statsministeromröstningen kommer att sluta?

– Som det ser ut nu ser det svårt ut för Kristersson att bli tolererad av Sveriges riksdag.

Kommer ni att föra parallella samtal med exempelvis Centern eller Liberalerna under veckan som går?

– Nej.