Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens stenhårda svar till alliansen

Stefan Löfven vägrar avgå från statsministerposten.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Alliansen bjöd in till samtal – men fick nobben.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Löfven nobbar alliansens invit till regeringssamtal.  

På en presskonferens under gårdagen vägrade han att avgå och gav stenhårt svar på tal i regeringsfrågan: 

– Förhandlingarna kommer inte att fungera om de ska ske block mot block, förhandlingarna måste ske mellan partier. 

Statsvetaren Jenny Madestam tror att Löfven måste erbjuda konkret sakpolitik för att få Liberalerna och Centerpartiet till förhandlingsbordet. 

– Då måste man börja tänka i banor av den ekonomiska politiken, säger hon.

Det var på onsdagsförmiddagen som alliansen publicerade en gemensamt undertecknad debattartikel i DN. 

Budskapet var att man från alliansens sida kommer försöka avsätta Stefan Löfven, men att man samtidigt sätter press genom att bjuda in Socialdemokraterna till samtal. 

C-ledaren Annie Lööf upprepade på en presskonferens med de övriga allianskollegerna uppfattningen att det kommer att krävas blocköverskridande samarbete. 

– Det krävs en ödmjuk förmåga till pragmatiska samtal och överenskommelser, säger hon.

Samtidigt stängde de dörren mot Sverigedemokraterna och sa att ett samarbete med dem är uteslutet. 

Utesluter att agera stödparti

Men motdraget från Löfven kom snabbt. På en presskonferens i Rosenbad på onsdagseftermiddagen meddelade han att han inte avgår och att det är uteslutet att agera stödparti till alliansen. 

– Förhandlingarna kommer inte att fungera om de ska ske block mot block, förhandlingarna måste ske mellan partier, sa statsministern och skickade en syrlig passning till de borgerliga: 

– Sådana samtal förs genom förtrolighet, inte genom utspel på vare sig Twitter eller DN Debatt. 

Löfven upprepade även att han vill begrava blockpolitiken. Socialdemokraterna har tidigare sträckt ut handen mot Liberalerna och Centerpartiet i förhoppning att de ska överge alliansen för att i stället föra samtal med Socialdemokraterna.  

Läget i regeringsfrågan är relativt låst, menar statsvetaren Anders Sundell - men att Socialdemokraternas invit till alliansens mittenpartier kan tolkas som ett försök att spräcka alliansen. 

– Om han lyckats bryta ut dem finns det inte en majoritet emot honom längre, säger Sundell. 

”Bollen ligger hos alliansen”

Statsvetaren Jenny Madestam är inne på samma linje och menar att man som största parti har ett naturligt övertag. 

– Bollen ligger hos alliansen, och framför allt Centerpartiet och Liberalerna. Det behövs en ny inställning hos alla partier som är inblandade, säger hon. 

För att C och L ska överväga att överge alliansen tror Madestam att det gäller för Löfven att lägga verkliga sakfrågor på förhandlingsbordet. 

– Då måste man börja tänka i banor av den ekonomiska politiken, arbetsrättslagstiftning, småföretagares villkor och skolan, säger Madestam. 

Hon understryker samtidigt att Centerpartiet och Liberalerna sannolikt är livrädda både för den svekdebatt som det skulle innebära att överge alliansen för att samarbeta med Socialdemokraterna och för att sätta sig i en alliansregering som är beroende av Sverigedemokraterna.

Det faktum att alliansen under valrörelsen har visat upp en mer enad front än under den gångna mandatperioden ser hon som ett tecken på att alliansen ändå är stark, vilket kan göra det svårt för Löfven att få ett faktiskt gehör. 

– Jag tror att ett sätt är att det bildas en minoritetsregering med bara Socialdemokraterna. Det skulle vara det minst pinsamma för Liberalerna och Centerpartiet, säger hon.