Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens krisplan för att trycka tillbaka SD

Statsminister Stefan Löfven har utformat en krisplan för att trycka tillbaka SD: en rad vänsterutspel.Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt arbetar tjänstemän i regeringshögkvarteret Rosenbad nu intensivt med en hemlig handlingsplan för att möta nästa nederlag i riksdagen, om vinster i välfärden.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
SD-ledaren Jimmie Åkesson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: RICKARD NILSSON / © RICKARD NILSSON

Statsminister Stefan Löfvens krisplan för att trycka tillbaka SD och utmana M: 

En rad vänsterutspel med löften och förslag på välfärdsområdet – som rör bland annat sjukvården, skolan och arbetsrätten – kan Expressen i dag avslöja. 

Samtidigt arbetar tjänstemän i regeringshögkvarteret Rosenbad nu intensivt med en hemlig handlingsplan för att möta nästa nederlag i riksdagen, om vinster i välfärden.

När Socialdemokraternas partistyrelse samlas på Sveavägen 68 nästa fredag, den 1 juni, väntas statsminister Stefan Löfven redogöra för en rad kommande förslag och löften på välfärdsområdet. 

Tidigare i veckan framförde flera partistyrelseledamöter krav om just detta. 

För att möta de katastrofala opinionssiffrorna och den interna kritiken, bland annat från en rad veteraner, ska partiet den närmaste tiden enbart fokusera på "mjuka frågor" på välfärdsområdet, enligt Expressens uppgiftslämnare. 

– Man har missat de frågor som berör människor. Det gäller framför allt sjukvården och skolan – de klassiska socialdemokratiska frågorna, konstaterade i går den tidigare näringsministern Björn Rosengren, som också efterlyser en "ny berättelse". 

Kritiken om att det saknas "en berättelse" anses dock orättvis av S-strategerna. 

Stefan Löfven väntar redogöra för en rad förslag och löften på välfärdsområdet nästa veckan.Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

S-strategen: ”Vi har en tydlig berättelse”

– Vi har en stark och tydlig berättelse. Stefan Löfven har gång på gång markerat att vi är på väg mot ett starkt samhälle, säger en av hans medarbetare. 

En annan del av kritiken har handlat om att S-utspelet om en strängare migrationspolitik – som presenterades den 4 maj i år – kom för sent. 

Men enligt Expressens uppgiftslämnare har partiledningens plan hela tiden varit att "fasa ut" invandringsfrågan och kriminalpolitiken från den politiska debatten vid månadsskiftet maj-juni. 

Kampanjen #StoppaVinstjakten sjösattes så sent som i onsdags i sociala medier och är nu en del av den samtalskampanj som partiet bedriver med dörrknackare runtom i landet. 

Huvudskälet är den kommande omröstningen i riksdagen om vinster i välfärden. 

Torsdagen den 7 juni röstar riksdagen och allt pekar då mot att regeringens proposition, som också har stöd av Vänsterpartiet, röstas ned av allianspartierna och Sverigedemokraterna – en förlust som välkomnas av de S-strateger som Expressen talat med. 

 

LÄS MER: Utspel om tiggeri stoppas efter internt kaos inom S 

 

Analysen: Migrationsdebatten ersätts av välfärdsfrågorna

Då kommer nämligen fokus att skifta automatiskt – från migration till välfärd – och då har Sverigedemokraterna allt att förlora, lyder analysen. 

Samtidigt väntas en sådan diskussion "befrukta" både Socialdemokraterna och Moderaterna. 

– När det gäller migration och brott och straff så har både vi och Moderaterna nu presenterat allt. Vi har gett de svar som finns att ge, så nu kan vi lämna det och i stället fokusera på mer traditionella socialdemokratiska frågorna, hävdar en S-källa, som är övertygad om att opinionsläget vänder "fram mot sommaren". 

I regeringskansliet pågår just nu ett febrilt arbete för att möta det väntade nederlaget i riksdagen med nya utspel och förslag om just vinster i välfärden. 

– Det finns en färdig plan och svaret kommer kort efter omröstningen i riksdagen, när vårt förslag har fallit, säger en uppgiftslämnare nära Stefan Löfven. 

Samtidigt planerar Socialdemokraternas partiledning för en rad nya utspel och löften som rör sjukvården, skolan och arbetsrätten, erfar Expressen.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, har enligt flera uppgiftslämnare haft ett stort inflytande.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

”LO:s ordförande har påverkat partiledningen”

– Vi vet att sjukvården alltid hamnar i fokus under sommaren, och skolstarten i augusti spelar också oss i händerna, hävdar en S-källa. 

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, som också sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, har enligt flera uppgiftslämnare haft ett stort inflytande och påverkat partiledningen när det gäller flera av de kommande utspelen i valrörelsen. 

 

LÄS MER: Allt inför riksdagsvalet 2018 

 

Samtidigt pågår just nu ett intensivt arbete på finansdepartementet för att "få loss mer pengar" till nya och fler vallöften, enligt en uppgiftslämnare. 

Tjänstemän där arbetar också med en kommande rapport som ska visa hur många som behöver anställas i offentlig sektor under nästa mandatperiod för att välfärden ska kunna behållas på dagens nivå.