Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens vändning efter mandatdramat

Statsminister Stefan Löfven får nytt läge efter mandatdramat.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ulf Kristersson. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU
Annie Lööf. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Gustav Fridolin. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nu är det preliminära valresultatet här. Det rödgröna blocket blir störst med ett mandats marginal och 144-143.

En oväntad vändning i sluträkningen gör Annie Lööf (C) till vågmästare. 

Tillsammans med Centerpartiet skulle S, MP och V nämligen få egen majoritet i riksdagen med 175-174.

Ändå säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer:

– Det naturliga är att alliansen bildar regering.

Det preliminära röstresultatet är klart. ”Pingismandatet” som studsat mellan Centerpartiet och Sverigedemokraterna sedan valnatten landade slutligen till Annie Lööfs fördel. Men de rödgröna förblir det största blocket med 144-143 mandat. SD får 62 mandat. Mellan blocken skiljer drygt 26 300 röster, enligt Valmyndigheten rapporterar TT.

Att Centerpartiet får ”pingismandatet” innebär att partiet oväntat blir vågmästare. Socialdemokraterna med MP, V och C skulle nämligen få egen majoritet i riksdagen med 175-174.

– I detta läge finns bara en konstruktiv lösning för landets bästa: att bryta blockpolitiken. I en tid av polarisering och splittring är samling och samarbete det som kan föra Sverige framåt, säger gruppledare Anders Ygeman (S).

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson menar dock att man inte ser sig som en vågmästare. 

– Det är i princip samma läge som tidigare. Vi får se hur Socialdemokraterna resonerar. De har i många år sagt att de vill bryta blockpolitiken. När nu alliansen kommer med ett initiativ är det väldigt märkligt att direkt göra tummen ner. Jag förstår inte riktigt hur de resonerar, säger Arthursson.

– Nu är det Socialdemokraterna som måste välja om man vill föra seriösa samtal eller inte. Nu går vi in för att samtalen ska leda till någonting. Vi har inga andra planer just nu. Vi kommer att vara tålmodiga, fortsätter han.

LÄS MER: Testa dig själv – kan du få ihop en regering? 

Annie Lööf och Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tror ni att Löfven tackar ja till slut?

– Vi hoppas det. Vi är tålmodiga och kommer att prova olika vägar. På något sätt behöver vi ett samförstånd över blockgränserna. Jag förstår att det är jobbigt när man har gjort ett så pass historiskt dåligt val, så de behöver väl ha interna diskussioner först.

Kan ni tänka er att ingå i en S-regering om C får statsministerrollen?

– Vår statsministerkandidat är Ulf Kristersson och vi har själva aldrig fört fram Annie Lööf som statsministerkandidat. Det handlar om att ha ett parlamentariskt stöd, som vi ser det bättre att ha ett större underlag för den som ska vara statsminister.

Hur ser ert drömscenario ut då?

– Vi sätter inte upp exakt vad det här ska leda till, det kommer bara att leda till låsningar. Vi tar det här initiativet och bjuder in Socialdemokraterna till att samverka konstruktivt, säger Michael Arthursson.

Moderaterna: Naturligt att alliansen bildar regering

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer tycker inte heller att det preliminära resultatet förändrar läget. Han räknar också ut Vänsterpartiet ur regeringsalternativen.

– Det här är det läget vi har utgått från hela veckan. Det är ett jämnt valresultat, men när det kommer till kritan samlar alliansen drygt 40 procent och den sittande regeringen drygt 30, och mot den bakgrunden tycker vi att det naturliga är att alliansen bildar regering, säger Gunnar Strömmer i Expressen TV.

Eftersom varken de rödgröna eller alliansen har egen majoritet vill Gunnar Strömmer nu invänta riksdagens process.

– Nu ska vi ta det här i rätt ordning. Om inte Stefan Löfven avgår kommer förtroendet för honom att prövas i en omröstning i Sveriges riksdag. Sedan ska en talman bedöma vem som har störst möjlighet att bilda en regering och få igenom sin politik, säger han.

Negativ erfarenhet av socialdemokratin

Till Kvartal säger Gunnar Strömmer att flera saker talar emot att Centern och Liberalerna lämnar alliansen. Bland annat en negativ erfarenhet av socialdemokratin.

– Man kan, som många verkar ha lätt att göra, beundra Socialdemokraterna arrogans. Men vad betyder brösttonerna om ansvar, att blockpolitik är fördummande och om samverkan för landets bästa? I praktiken säger den borgerliga erfarenheten att när Socialdemokraterna säger så – och så säger de alltid – är det ett kodord för att bryta upp ett borgerligt samarbete för att möjliggöra ett permanent socialdemokratiskt maktinnehav. Och om man till den gemensamma erfarenheten lägger hur det brukar gå när mindre partier ska sitta i regering med Socialdemokraterna gör det att många tänkande företrädare drar sig för att ha ett allt för nära samröre med dem, säger Gunnar Strömmer till Kvartal.

På frågan om han litar på Annie Lööf och Jan Björklund säger Strömmer:

– Det är klart att jag gör det. Det här är människor som känner varandra, som har arbetat och har en lång gemensam erfarenhet tillsammans. Och framför allt har en gemensam bild och ambition om vad som måste göras framöver.

”Orimligt att göra Kristersson statsminister”

Men Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin säger att det är orimligt att Kristersson blir statsminister. Han kommenterar resultatet i ett sms:

– Det är avgjort att vi rödgröna fått både fler röster och mandat i riksdagen än Ulf Kristerssons allians, och det är därför så klart orimligt att göra Kristersson till statsminister. Vi bör i stället klara att samarbeta brett, på ett sådant sätt att inte Sverigedemokraterna får diktera villkoren för vare sig regeringsbildning eller politik.

V-ledaren Jonas Sjöstedt tycker också att Ulf Kristersson (M) ska erkänna sig besegrad.

– Det här innebär att de rödgröna är större än den borgerliga alliansen och det innebär att Stefan Löfven bör sitta kvar som statsminister. Vi är en del av hans regeringsunderlag och nu är det sanningens minut för Ulf Kristersson. Han måste erkänna att han har förlorat valet och att väljarna inte ger honom stöd att bilda en regering, säger Jonas Sjöstedt.

Vad händer om Kristersson inte backar?

– I så fall är han ju beredd att ta makten med SD:s stöd och det vore riktigt illa. Inte minst vore det ett svek från liberaler och centerpartister om man godtog något sådant.

Pressen ökar alltså på Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L)?

– Ja, absolut. Alliansen kan bara ta makten med SD:s mandat nu. Det här har både Annie Lööf och Jan Björklund lovat att de inte ska göra, säger Jonas Sjöstedt och framhåller att Vänsterpartiets valframgångar hjälpt till att stärka det rödgröna blocket.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD: ”De får bryta beröringsskräcken”

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson menar att läget är oförändrat. 

– Inget av blocken har majoritet. De övriga partierna har fortsatt bara två val. De kan antingen bilda en monsterallians som under DÖ. I så fall står vi redo att återigen axla rollen som enda oppositionsparti, säger Mattias Karlsson (SD) till DN och fortsätter: 

– Eller så får de bryta beröringsskräcken mot oss och kliva upp ur sandlådan. I så fall står vi redo för samtal, förhandlingar och rimliga kompromisser. 

Siffran som presenteras på torsdagen inkluderar de sena förtidsrösterna och utlandsrösterna, men är preliminär. Parallellt genomför länsstyrelserna den slutgiltiga rösträkningen som beräknas vara klar tidigast fredag.

Rapporter om slarv i omräkningen

Valrysaren drog ut i det längsta. Omräkningen inleddes i går och Valmyndigheten hade gett kommunerna fram till i dag på sig att räkna klart. Under torsdagseftermiddagen kom flera rapporter om saknade distrikt, som bland annat berodde på slarv hos kommunerna, enligt Ekot.

Ett exempel är Lycksele i Västerbotten, där man hade missat att rapportera röstsiffrorna.

– Det glömdes bort, helt enkelt. Det är första gången jag administrerar ett val, säger Martina Berg, sekreterare i valnämnden i Lycksele, till TT.

Även Vadstena hade glömt att skicka in resultatet till Valmyndigheten, skriver TT. Kommunens valsamordnare Anders Thelaous säger till nyhetsbyrån att man var först med att lämna in de räknade valsedlarna till länsstyrelsen för kontrollräkning, men när TT frågar om man även skickat in resultatet till Valmyndigheten visar det sig att man kan ha glömt det.

– Jaha, ja, det kan vara det, säger Anders Thelaous.

Svante Linusson: Centerpartiet vågmästare

Matematikprofessor Svante Linusson konstaterar på Facebook natt mot torsdag:

”Det verkar nu när den preliminära röstningen lider mot sitt slut som om C lyckas behålla sitt mandat. De röd-gröna kommer att få 144 och alliansen 143 mandat. En väldigt viktig aspekt av att det var just C bland alliansens partier som fick ett mandat är att C+S+V+MP blir 175 mandat, mot 174 för övriga partier. Inte för att de kanske kommer bilda regering, men det kommer säkert att dyka upp frågor i riksdagen  när detta blir en viktig majoritetskonstellation.”

På torsdagsmorgonen stod striden om det sista mandatet mellan Liberalerna och Moderaterna efter att L under kvällen stärkt sitt grepp om det sista mandatet och hade 750 rösters övertag, enligt matematikprofessor Svante Linusson.

Expressen har sökt samtliga partier för en kommentar. Jan Björklunds pressekreterare Adam Alfredsson hälsar att Liberalerna inte har något nytt att säga i frågan och att man får återkomma. Även KD har avböjt att kommentera.

 

 

 

Slutgiltiga resultatet kommer tidigast fredag

Efter den preliminära rösträkningen räknar länsstyrelserna om rösterna och presenterar ett nytt resultat för riksdagsvalet på fredag. Det arbetet har redan startat efter att rösterna från valnatten levererats till länsstyrelserna.

 

Länsstyrelsernas rösträkning är mer komplicerad eftersom personkryssen på riksdagsvalsedlarna ska räknas och tidigare underkända röster specialgranskas för att se om de underkänts felaktigt.

 

I den preliminära rösträkningen har 24 479 röster i riksdagsvalet ogiltigförklarats hittills. I den summan ingår inte blankröster och röster på exempelvis "inte anmälda partier" som exempelvis Kalle Anka-partiet.

 

I valet 2014 ogiltigförklarades 15 485 röster i den preliminära rösträkninge

in men efter den slutliga rösträkningen hos länsstyrelserna var bara 1 938 röster ogiltiga.

 

Om andelen underkända röster som godkänns i den slutliga rösträkningen blir samma i årets val innebär att det ytterligare drygt 20 000 röster läggs till i sista stund på fredag.

 

Tre vanliga fall av röster som först registreras som underkända men sen blir giltiga i sista stund är:

• Ett röstkuvert med två valsedlar för samma parti. Ett misstag som är okej och en röst räknas för partiet.

• En valsedel där den som röstat har strukit över en kandidat. Så gör man inte längre och det påverkar inte personvalet.

• En valsedel med två personkryss. Precis som om någon försökt stryka ett namn registreras en sådan valsedel bara som en röst på aktuellt parti.

 

Vid lunchtid på fredag räknar länsstyrelserna med att vara klara med den slutliga rösträkningen - som då även inkluderar röster som tidigare varit ogiltigförklarade.

 

Därefter ska Valmyndigheten fastställa valresultatet i riksdagsvalet. Det blir klart tidigast fredag kväll men Valmyndigheten har redan flaggat för att det kan dröja till helgen.