Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven tar hjälp av kommuner – för att stänga ute SD

Löfven ringer kommuner för hjälp inför regeringsbildning.Foto: Stefan Löfvens Facebook

Stefan Löfven har under dagen ringt runt till S-företrädare i olika kommuner för att höra hur de gjort för att lyckas stänga SD ute från politiskt inflytande. 

Det skriver statsministern på sin Facebook

I inlägget hyllar han speciellt samarbetet med Centerpartiet som gjorts i Mörbylånga på Öland.

Statsministern vill hålla Sverigedemokraterna utan politiskt inflytande, och tar nu hjälp av kommunpolitiker runt om i landet.   

"I 195 kommuner ser inget av de traditionella blocken ut att ha fått egen majoritet. Det ställer ökade krav på våra lokalpolitiker att sätta ansvaret om sina kommuner först.", skriver Löfven på sin Facebook. 

https://www.facebook.com/stefanlofven/posts/2470732596300953

 

Hyllar C-samarbete på Öland

Löfven vill se blocköverskridande samarbete på riksnivå, och tar upp kommuner som inlett arbetet med att göra just detta på kommunal nivå. Som exempel tar Löfven upp Södertälje, där S har inlett samarbete med Mp, C och Kd.

Han tar även upp Botkyrka i södra Stockholm och Kalmar, där Socialdemokraterna bildat koalitioner med flera av allianspartierna. I inlägget nämner han specifikt S-politikern Matilda Wärenfalk i Mörbylånga på Öland, som är kommunens första socialdemokratiska kommunstyrelseordförande någonsin. I inlägget skriver han att hon visat på ett pragmatiskt samarbete med Centerpartiet, och i ett sms till Expressen berättar hon Löfven gratulerat henne till framgångarna i kommunen.

"Vi pratade om att samarbetet med C känns positivt, stabilt och tryggt för framtiden. Vilket är precis det som Mörbylånga kommun behöver. Väljarna pekade tydligt på hur de vill att kommunen ska styras framöver." 

Matilda Wärenfalk i Mörbylånga säger att Löfven gratulerade henne till framgångarna med samarbetet med Centerpartiet i kommunen.Foto: Pressbild

"Sverige är ett för litet land för stora konflikter"

På torsdagen ska riksdagens nya talman Andreas Norlén (M) hålla ett samtal med Löfven inför den första talmansrundan. Och i Facebook-inlägget skriver han att han är beredd att göra blocköverskridande samarbeten för att lösa regeringsfrågan.

"Imorgon träffar jag talmannen för samtal om hur Sverige ska regeras. Mitt budskap kommer vara detsamma som det jag får höra från många av våra hårt arbetande lokalpolitiker. Sverige är ett för litet land för stora konflikter. Jag är beredd att tillsammans med andra ta ansvar för Sverige."