Löfven: ”Rätt nationalism kommer utveckla världen”

Frankrikes preisdent Emmanuel Macron och statsminister Stefan Löfven
Foto: TT
Stefan Löfven närvar under söndagen vid ett internationellt fredsforum för att hedra 100-årsdagen av slutet på första världskriget.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Under söndags morgonen träffade Stefan Löfven svensk press i Paris inför högtidlighållandet av 100-årsdagen av slutet på första världskriget. 

Under mötet gjorde han tydligt att det är viktigt att dra lärdom från historien och blicka framåt. 

– Vi måste i dag se upp med det som är nationalistiskt. När Trump säger "America first" kan jag säga ja mitt land går också först, jag är statsminister i Sverige, men för mig innebär det internationellt samarbete, säger Stefan Löfven under intervjun som sändes live på DN:s Facebook-konto. 

I Paris hålls under söndagen ett fredsforum för att hedra offren från första världskriget.

Sveriges statsminister Stefan Löfven kommer att delta och ska tala om vikten av samarbete mellan olika länder i en global ekonomi.  

Stefan Löfven och hans fru Ulla Löfven närvarade under lördagskvällen vid en officiell middag i Paris för att hedra slutet av första världskriget.
Foto: Epa / EPA

– Vi måste dra lärdom av historien. Rätt nationalism med mening nationellt samarbete och ambitionen att göra bra för sig själv tillsammans med omvärlden kommer leda världen till en ny utveckling. I dag handlar om att både hedra de som dog i detta fruktansvärda krig och att titta framåt, säger Stefan Löfven i intervjun som visades i SVT. 

Orolig för utvecklingen 

USA:s president Donald Trump kom tidigare i veckan med beskedet att han inte kommer närvara vid fredsforumet i Paris. 

– Det är oroväckande att flera länder tänker allt mer på sig själva och isolerar sig. Speciellt i en global ekonomi. Vi måste bygga en gemensam säkerhet. Tillsammans med Europa men också med resten av omvärlden, säger Stefan Löfven. 

Stefan Löfven kommenterar även den franske presidenten Macrons uttalande om förhoppningen av att bygga en gemensam europeisk arme. 

– Någon gemensam arme är inte aktuellt för Sverige. Däremot måste vi bygga en gemensam säkerhet både inom Europa men även med andra länder för att förebygga spänningar mellan länderna. 

"Vi ska inte tänka på nyval i det här skedet"

På onsdag ska riksdagen rösta om M-ledaren Ulf Kristersson blir Sveriges nya statsminister eller inte. På frågan om hur Socialdemokraterna kommer att rösta svarar Stefan Löfven nej. 

Stefan Löfven menar att det är för tidigt att börja tänka på nyval.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

– En borgerlig regering med en moderat som statsminister skulle med största sannolikhet bli den mest konservativa regering vi haft på många många år. 

Stefan Löfven gör även klart att ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är helt uteslutet. 

– Den formen av nationalism som innebär att det bara är Sverige som räknas är farlig. Jag är statsminister, jag är otroligt stolt över Sverige men ser man omvärlden som ett hot eller som något dåligt, ja då har vi problem. 

– Sverigedemokraterna har en helt annan ideologi. De står inte upp för människors lika värde och det får man inte tumma på ens en millimeter. 

Samtidigt menar statsministern att omval inte är att tänka på i det här skedet. 

– Vi ska inte börja prata om nyval. När svenskarna har gjort det här valet är det vårt ansvar att ta hand om det och hitta en lösning.