S plan för talman – sker i hemlighet

Stefan Löfven stängde inte dörren för att träffa hela alliansen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Alliansen med Ulf Kristersson, Annie Lööf, Jan Björklund och Ebba Busch Thor.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: LARS LARSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven vill bryta upp blockpolitiken i Sveriges riksdag - men under onsdagen sa han att samtal kan föras med alliansen gemensamt. 

– Formen för samtalen kan inte vara det som vi fastnar på, säger han.

Öppningen välkomnas nu av alliansledare. 

– Vi har föreslagit att diskutera långsiktiga politiska reformer. Vi uppfattade inte intresset som jättestort. Men om det finns nu så är det jättebra. Det kommer vi nu att behöva i Sverige, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet. 

Samtidigt skriver tidningen att Löfven i hemlighet också planerar för en S-talman.

Det var under onsdagsförmiddagen, efter att EU-nämnden samlats i riksdagen, som statsministern gav sin syn på det låsta läget i regeringsfrågan och talmansvalet. 

På tisdagen blev det känt att Socialdemokraterna inte för fram någon egen talmanskandidat. I stället vill de föra samtal med de andra partierna om en gemensam kandidat.

– Det skulle innebära att vi i stället samarbetar och hittar en gemensam kandidat som har ett så brett stöd och så stor respekt som möjligt. Vi kommer därför inte i dag föra fram en socialdemokratisk kandidat, sa Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen under tisdagen. 

Och Löfven var på onsdagen hoppfull om att inviten ska leda till att de borgerliga partierna ska gå med på en blocköverskridande överenskommelse om en ny talman. Det skulle, enligt honom, vara ett första steg mot att styra Sverige med ett blocköverskridande samarbete.

– Jag hoppas och tror att vi ska få till samtal, sa Löfven till TT. 

Planerar S-talman i smyg

På frågan om hur länge man kommer att vänta med att presentera en socialdemokratisk kandidat svarar Löfven: 

– Det beror på hur de här samtalen utvecklar sig. 

Enligt Aftonbladet planerar Socialdemokraterna i största hemlighet även för en S-talman, om de misslyckas med sin talmansstrategi. De egna ledamöterna uppmanas i sms och mejl att vara tysta, för att inte riskera en blocköverskridande regering.

– Vem det handlar om är extremt hemligt, säger en S-källa till tidningen.

Att alliansen ännu inte gett något gemensamt förslag på talman tolkas inom S som att deras utspel har ”skakat om de borgliga partierna”, uppger källan för Aftonbladet.

– Vårt besked satte grus i maskineriet hos alliansen.

Stefan Löfven opponerar sig mot den rådande blockpolitiken och sagt att han vill föra samtal med partier inom alliansen. 

Efter att alliansen i förra veckan bjöd in Socialdemokraterna till samtal gällande regeringsfrågan var han stenhård och sa att förhandlingar inte kommer att fungera om de ska ske block mot block - utan i stället måste ske mellan partier. 

Löfven: "Det förs samtal på andra nivåer"

Efter EU-nämnden stängde han dock inte dörren helt för att träffa alliansen gemensamt när det gäller talmansfrågan där han tror att det kan behövas både gemensamma samtal och samtal parti för parti. 

Ni har sagt att det förs kontakter på alla nivåer i talmansfrågan, kan du gå in på vilka typer av kontakter detta är?

– Det är samtal mellan olika, Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman har tagit kontakt med kollegerna i frågan. Det är klart att det förs samtal på andra nivåer också, något mer vill jag inte kommentera om det. 

Men frågan om att förhandla med alliansen tillsammans är inte helt uteslutet?

– Formen för samtalen kan inte vara det som vi fastnar på. Jag tycker att det är rimligt att prata parti till parti eftersom blockpolitiken enligt min mening är förlamande, man låser fast sig i blocktänkande och är inte lika öppen som man kan vara. Men jag kan inte utesluta att man kan ha båda formerna för samtal, så att man kommer till ett resultat. 

Att samlas vid ett bord, Socialdemokraterna och alliansen är inte uteslutet?

– Nej jag menar... Det är de sju anständiga partierna i Sveriges riksdag som ska vara med i de här samtalen.

Öppningen från statsministern gällande gemensamma samtal gillas av alliansledarna. M-ledaren Ulf Kristersson säger till Aftonbladet att alliansen diskuterar själva och kommer att återkomma när man är färdiga, men säger samtidigt till tidningen: 

– Vi har föreslagit att diskutera långsiktiga politiska reformer. Vi uppfattade inte intresset som jättestort. Men om det finns nu så är det jättebra. Det kommer vi nu att behöva i Sverige. 

C-ledaren Annie Lööf håller med, till Aftonbladet säger hon: 

– Däremot är det viktigt att göra processerna i rätt steg och att vi har möjligheterna att ha förankring med fler partier, säger hon till Aftonbladet.