Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven och Kristersson rök ihop i tvistefrågan

statsminister Stefan Löfven (S) vägrar att acceptera låga ingångslöner.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
M-ledaren Ulf Kristersson att det krävs reformer för att få in nyanlända på arbetsmarknaden.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

De rök omedelbart ihop om tvistefrågan löner.

Medan statsminister Stefan Löfven, S, vägrar att acceptera låga ingångslöner anser M-ledaren Ulf Kristersson att det krävs reformer för att få in nyanlända på arbetsmarknaden.

– Regeln är enkel: Kan du jobba ska du jobba. Men när du jobbar ska du kunna leva på din lön, säger Löfven. 

– Nyanlända behöver en egen anställningsform. Vi sänker inga löner för dem som redan jobbar, svarar Kristersson.

När Stefan Löfven och Ulf Kristersson möttes i den inledande debatten om jobb och välfärd i söndagens partiledardebatt i Agenda på SVT blev det tydligt att partierna står långt ifrån varandra i frågan om löner och villkor för de anställda på arbetsmarknaden.

En av Socialdemokraternas huvudfrågor i den kommande valrörelsen är jobb och trygga anställningar. Samtidigt betonar Moderaterna vikten av att få in nyanlända på arbetsmarknaden för att på så vis få integrationen att fungera bättre.

M har föreslagit en reform som innebär särskilda ingångslöner för att nyanlända ska ha lättare att få in en fot på arbetsmarknaden. 

– Vi har många som aldrig går till jobbet. Det är vårt allra mest akuta problem i Sverige. Allt fler inser detta. Det som saknas är konkreta reformer. Det kräver lägre trösklar in på arbetsmarknaden, mer RUT-jobb, fler människor som får sitt första vita jobb och högre krav på att lära sig svenska språket, säger Ulf Kristersson i SVT.

 

LÄS MER: Lööf: Ovärdigt att splittra barnfamiljer 

 

S: Pressar lönerna

Statsministern hävdar att det är inkörsporten till en parallell låglönemarknad som leder till att människor inte kan leva på sina löner.

– Det blir ett tryck på lönen om man inför en anställningsform som erbjuder 70 procent av lönen. Så är marknadskrafterna. Regeln är enkel: Kan du jobba ska du jobba. Men när du jobbar ska du kunna leva på din lön, säger Stefan Löfven i SVT.

Han fortsätter i ett svar till sin motståndare:

– Jo, ni lägger ett förslag om anställningsskydd som kommer att pressa lönerna på marknaden. 

Men Ulf Kristersson tillbakavisar kritiken:

– Det finns inga förslag om detta, att sänka löner. Det vi säger är att de som inte har någon lön alls måste ha en chans att komma i på arbetsmarknaden. 

 

LÄS MER: Här vänder Åkesson ryggen mot Löfven