Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven och Kristersson rök ihop i tvistefrågan

statsminister Stefan Löfven (S) vägrar att acceptera låga ingångslöner. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
M-ledaren Ulf Kristersson att det krävs reformer för att få in nyanlända på arbetsmarknaden. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

De rök omedelbart ihop om tvistefrågan löner.

Medan statsminister Stefan Löfven, S, vägrar att acceptera låga ingångslöner anser M-ledaren Ulf Kristersson att det krävs reformer för att få in nyanlända på arbetsmarknaden.

– Regeln är enkel: Kan du jobba ska du jobba. Men när du jobbar ska du kunna leva på din lön, säger Löfven. 

– Nyanlända behöver en egen anställningsform. Vi sänker inga löner för dem som redan jobbar, svarar Kristersson.

När Stefan Löfven och Ulf Kristersson möttes i den inledande debatten om jobb och välfärd i söndagens partiledardebatt i Agenda på SVT blev det tydligt att partierna står långt ifrån varandra i frågan om löner och villkor för de anställda på arbetsmarknaden.

En av Socialdemokraternas huvudfrågor i den kommande valrörelsen är jobb och trygga anställningar. Samtidigt betonar Moderaterna vikten av att få in nyanlända på arbetsmarknaden för att på så vis få integrationen att fungera bättre.

M har föreslagit en reform som innebär särskilda ingångslöner för att nyanlända ska ha lättare att få in en fot på arbetsmarknaden. 

– Vi har många som aldrig går till jobbet. Det är vårt allra mest akuta problem i Sverige. Allt fler inser detta. Det som saknas är konkreta reformer. Det kräver lägre trösklar in på arbetsmarknaden, mer RUT-jobb, fler människor som får sitt första vita jobb och högre krav på att lära sig svenska språket, säger Ulf Kristersson i SVT.

 

LÄS MER: Lööf: Ovärdigt att splittra barnfamiljer 

 

S: Pressar lönerna

Statsministern hävdar att det är inkörsporten till en parallell låglönemarknad som leder till att människor inte kan leva på sina löner.

– Det blir ett tryck på lönen om man inför en anställningsform som erbjuder 70 procent av lönen. Så är marknadskrafterna. Regeln är enkel: Kan du jobba ska du jobba. Men när du jobbar ska du kunna leva på din lön, säger Stefan Löfven i SVT.

Han fortsätter i ett svar till sin motståndare:

– Jo, ni lägger ett förslag om anställningsskydd som kommer att pressa lönerna på marknaden. 

Men Ulf Kristersson tillbakavisar kritiken:

– Det finns inga förslag om detta, att sänka löner. Det vi säger är att de som inte har någon lön alls måste ha en chans att komma i på arbetsmarknaden. 

 

LÄS MER: Här vänder Åkesson ryggen mot Löfven