Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven och Kristersson i möte med Liberalerna

Statsminister Stefan Löfven (S).Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M).Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBY/
Jan Björklund (L).Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven och Ulf Kristersson har träffat Liberalerna i varsitt enskilt möte på måndagsförmiddagen, skriver DN.

Anledningen är att L vill ha besked i regeringsfrågan direkt från partiledarna. 

Samtidigt uppger en M-riksdagsledamot att låsningarna nu börjar ruckas – till Kristerssons fördel.

Regeringsförhandlingarna tar nu fart igen efter julhelgen. På måndagsförmiddagen har två enskilda möten ägt rum mellan Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp, och de två statsministerkandidaterna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). 

Anledningen till detta, skriver DN, är att Liberalerna uppgett att de vill ha besked direkt från både Löfven och Kristersson om vad de har för alternativ att erbjuda i regeringsfrågan.

"Resonera om statsministerprocessen"

Stefan Löfven lämnade mötet utan att ge några kommentarer, men Kristersson gav en snabb kommentar på väg in till sitt möte. 

– Jag är inbjuden av Liberalernas riksdagsgrupp och partistyrelse att komma och resonera om det som återstår av den här statsministerprocessen, sa han på vägen in till DN, och tillade på tidningens fråga om hur Kristersson ska övertyga L om att stödja honom som statsminister: 

– Jag ska berätta om varför det vore bra med en borgerlig regering som för borgerlig politik, sade Kristersson.

Jan Björklunds pressekreterare säger till Expressen att man inte vill kommentera mötena.

– Vi kommenterar inte interna möten.  

– Jag kommer att redovisa min uppfattning på partirådet på söndag, sade Jan Björklund till TV4. 

M-källa: "Det börjar röra på sig"

Samtidigt som partiledarna håller tätt om måndagsmötet uppger en M-riksdagsledamot för Expressen att låsningarna i regeringsbildningen håller på att lösas upp – och det till Kristerssons fördel. 

– Det börjar röra på sig i regeringsfrågan – men inte åt Löfvens håll.

Enligt källan, som har god insyn i frågan, höll Kristersson en telefonkonferens med M-ledningen där han berättade att det nu finns anledning att vara optimistisk.

– Klockan 13.30 i lördags hade den moderata riksdagsgruppen och partistyrelsen en gemensam telefonkonferens. Ulf Kristersson informerade då om att det läge som sett väldigt svårt ut för en M/KD-regering innan jul nu såg betydligt ljusare ut, säger källan och fortsätter:

– Ulf gav intryck av att vara hoppfullt optimistisk. Detta grundade sig framförallt på de samtal som förts med C. Grunden skulle vara det dokument som Ulf presenterade i höstas och som lade upp riktlinjerna för en M/KD-regering och dess förhållande till Sverigedemokraterna bland annat.

Björklund har kallat till partiråd

Under julhelgen har samtal mellan partierna förts i det tysta. Liberalerna bekräftade på nyårsafton att partiledningen samtalat med både Socialdemokraterna och Moderaterna under helgledigheten. 

Söndagen 13 januari har Björklund kallat till ett partiråd där man ska ta ställning till de olika alternativen i regeringsfrågan. 

 

LÄS MER: Fyra av tio rödgröna väljare: Hellre ett extra val – än Annie Lööf