Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finansministern i hemligt budgetmöte med alliansen

Stefan Löfven medger att läget är svårt, men att han fortsätter sondera för en ny regering.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Löfven i tidigare samtal med talman Andreas Norlén.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Stefan Löfven mötte talmannen på måndagen, här är han på väg till mötet.

Stefan Löfven fortsätter att sondera en regeringsbildning under den kommande veckan. 

– Jag bedömer fortfarande läget som svårt, säger Löfven efter en avstämning i halvtid hos talmannen.

Parallellt har finansminister Magdalena Andersson hemliga möten med allianspartierna för att förbereda en budget, uppger en regeringskälla för Expressen.

Hon vill reda ut om planerade satsningar måste frysa inne.

I riksdagen och regeringskansliet har det politiska arbetet avstannat i väntan på en ny regering. En fråga som blir allt mer akut för varje dag som går är budgeten för nästa år:

Senast den 15 november, om drygt tre veckor, måste en regering vara klar med den.

I valrörelsen var partierna eniga om flera satsningar som nu ändå riskerar att frysa inne:

M och S vill ha 10 000 fler poliser under de kommande sex åren och för att det ska lyckas måste rekryteringarna börja direkt.

Partierna är eniga om att pensionärskatten ska sänkas.

Försvaret riskerar att få ställa in flera viktiga övningar och säga upp officerare om det inte kommer ett akut tillskott av pengar.

En övergångsregering får inte ta initiativ till nya satsningar men eftersom partierna är eniga om flera av förslagen kallade finansminister Magdalena Andersson till sig de ekonomisk-politiska talespersonerna för alliansen och Vänsterpartiet i förra veckan, uppger en regeringskälla. 

Svantesson och Andersson möttes i "Bara Politik" i Expressen TV i valspurten.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Mötet var hemligt och Moderaternas skuggfinansminister Elisabeth Svantesson vill inte uttala sig om det.

– Vi återkommer i budgetfrågan när vi har något att berätta, säger hennes pressekreterare Charlie Levin Forsberg.

Finansminister Magdalena Andersson vill inte heller kommentera mötet och ett skäl till att både M och S vill ligga lågt är att inget av partierna vill sätta fokus på att de inte kan bilda regering.

Finansminister Magdalena Andersson har träffat företrädare för alliansen för att förbereda en budget under regeringskrisen.
Foto: MARC FEMENIA/TT
Varken Moderaternas Elisabeth Svantesson eller Magdalena Andersson vill kommentera mötet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Finansministern vill komma överens med alliansen

Finansministerns möte med oppositionen handlade om hur budgetreglerna ska tolkas för en övergångsregering, erfar Expressen.

Hon vill ha samsyn kring om regeringen kan lägga en övergångsbudget med någon form av satsningar eller om den bara ska bli en förlängning av förra årets budget utan ändringar utöver indexuppräkningar.

På mötet lyftes inte konkreta frågor om satsningar på exempelvis pensionärer, polisen eller försvaret. Mötet handlade bara om tolkningen av regelverket som inte prövats tidigare eftersom det utgår från ett dokument från 1990.

Löfven: Fortsatt låst läge

Övergångsregeringens statsminister Stefan Löfven strävar fortfarande efter "en robust och handlingskraftig regering", meddelade han på en presskonferens på måndagsförmiddagen. 

– Jag har under den gångna veckan fört förtroliga samtal med de borgerliga partierna och med de rödgröna. De har varit respektfulla och konstruktiva. 

– Inga positioner har förändrats. Men jag bedömer ändå att det finns en ökad förståelse för varandras positioner.

Enligt Stefan Löfven är läget fortfarande svårt och komplicerat – men han är mer positiv i dag än för en vecka sedan. 

Han har därför bestämt sig för att fortsätta med sonderingsuppdraget i ytterligare en vecka. 

– Jag kommer att arbeta med sonderingar under kommande vecka och göra avstämningar med de olika partiledarna.

Samtalen är hemliga, enligt Löfven

Stefan Löfven betonade flera gånger på presskonferensen vikten av att samtalen sker i förtrolighet. Han tänker därför inte informera löpande om hur det går. 

Han upprepade också budskapet om att "blockpolitiken är skadlig".  

– Nu gäller det att öka förståelsen för varandras bevekelsegrunder och se om det finns någon ny tråd att dra i. Men det är väldigt komplexa processer, vi måste förstå det. 

– Om du ska ändra positioner så har du interna processer i varje parti. I det ligger svåra avvägningar i enskilda sakfrågor men också en helhetsbild. Det handlar om att bygga så mycket förtroende som möjligt. 

På frågan om hur övergångsregeringen nu bedriver budgetarbetet svarade Löfven: 

– Processen sköts av finansministern i samtal med de ekonomiskpolitiska talespersonerna. Utgångspunkten för regeringen är att det är ett begränsat handlingsutrymme. 

Stefan Löfven vill inte lägga sig i talmannens arbete. 

– Jag har full respekt för hans uppdrag. 

Han ville inte heller svara på om han om en vecka kan komma att begära mer tid för sonderingarna.

Stefan Löfven står fast vid att det är han som ska bli statsminister så länge de rödgröna är det största blocket. På frågan om till exempel C-ledaren Annie Lööf skulle kunna bli statsminister svarar han: 

– Det är inte aktuellt. Nu är det jag som har sonderingsuppdraget. 

Åkesson: "Tydligt att Löfven misslyckats"

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterade efter presskonferensen:

– Det är tydligt att Stefan Löfven inte har lyckats. Men i stället för att inse det, låter han nu ytterligare en vecka gå.

- Vi kan inte sondera oss igenom hela mandatperioden. Antingen behöver talmannen bryta upp låsningen genom omröstningar i kammaren, eller så får vi försöka låsa upp situationen genom ett extraval.

Talmannen Andréas Norlén kommenterade efter mötet med Löfvens besök skriftligt: 

"Jag har idag haft ett möte med Stefan Löfven där han redogjorde för sitt arbete med sonderingsuppdraget. Han kommer att fortsätta det arbetet under den tid han har fått till sitt förfogande, säger talman Andreas Norlén efter mötet."

"Det är ett komplicerat politiskt läge där partierna aktivt måste samtala med varandra för att föra processen framåt. De har i sådana här lägen också ett internt arbete att göra. Tidsaspekten är viktig men det är också viktigt att ha respekt för att partiernas arbete kan ta viss tid. Sonderingsuppdrag som verktyg i regeringsbildningsprocesser har använts av talmän sedan 1976. Även jag har valt att följa praxis och ge denna ram för partiernas samtal, fortsätter talmannen."

Mötet försenades av talmannen

Stefan Löfven promenerade från Sagerska huset till mötet med talmannen i riksdagen strax efter klockan nio. Mötet var en kvart försenat av "logistiska skäl", uppgav talmannens kansli.

Stefan Löfven fick uppdraget att sondera en regeringsbildning förra måndagen. Ulf Kristersson hade då meddelat att hans försök att bilda en regering hade misslyckats och partiledarna var överens om att det naturliga var att Stefan Löfven skulle få chansen.

I veckan som gått har hemlighetsmakeriet varit stort kring Löfvens arbete.

Han började med att kalla Ulf Kristersson och de andra allianspartiledarna, samt de rödgröna ledarna, till möte i Sagerska huset under tisdagen. Samtalet med Kristersson varade i 20 minuter.

LÄS MER: Kristersson gav upp – kollegerna i alliansen vägrar reagera

Både Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor har dömt ut Löfvens möjligheter och har inte bjudits in till mer än ett samtal.

Från Centerpartiet var det under fredagen mer hemlighetsfullt om möten. Partierna ville inte kommentera om diskussionerna fortsatt med Löfven.

Lööf och Björklund har öppnat för en blocköverskridande regering.

Björklund har dock bara mandat att förhandla om att sitta i en regering med hela alliansen och Socialdemokraterna där Ulf Kristersson är statsminister. Lööfs krav är att flera allianspartier ska sitta i en S-ledd regering för att hon ska ingå även om hon helst ser samma regering som Björklund.

LÄS MER: Löfven i regeringsförhandlingar i Sagerska – tar emot alliansen