Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven lovar en miljard till miljonprogrammen – per år

Socialdemokraterna föreslår fler satsningar på bostäder i utsatta områden.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraterna föreslår fler satsningar på bostäder och insatser i utsatta områden.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rinkeby är enligt polisen ett av Sveriges ”särskilt utsatta områden”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Socialdemokraterna föreslår fler satsningar på bostäder – och insatser i utsatta områden.

Dessutom vill man skjuta till pengar till miljonprogrammen.

– Nu behöver vi fortsätta framåt, och miljardsatsa på upprustning och renovering, säger statsministern.

På en presskonferens tidigare på söndagen lanserade partiet en storsatsning på bostäder och utsatta bostadsområden – och lovade att satsa på att inga områden ska vara ”särskilt utsatta".

Socialdemokraterna lovar nu en miljard årligen till upprustning och renovering av landets miljonprogram. Dagens stöd görs om så att fler ska kunna använda stödet och det ska också permanentas.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och statsminister Stefan Löfven vid pressträffen i Järva.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsministern: ”Det kräver hårt jobb”

– Inga områden i Sverige ska vara särskilt utsatta, sa Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Även en tidigare satsning på utsatta områden ska ligga kvar. Det innebär 2,2 miljarder kronor per år för tidiga insatser för barn och unga, utbildning, sysselsättning och insatser för att stärka civila samhället.

Man vill även bygga fler studentbostäder i ytterstadsområden, och ”göra en nationell satsning byggd på den modell för samverkan som används i Stockholmsregionen”.

Rinkeby är enligt polisen ett av Sveriges ”särskilt utsatta områden”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bostadsmarknaden tycks vara en central del av det nya förslaget, och Socialdemokraterna uppger bland annat att man vill kriminalisera köp av svarta hyreskontrakt samt införa ”lagskärpningar mot oskäliga hyror vid andrahandsuthyrning”.

Stefan Löfven talar på Järvaveckan

Stefan Löfven inledde talet på Järvaveckan genom att gå bakåt i Sveriges historia. Han talar om de fattigauktioner som avskaffades 1918, då utblottade människor ställdes upp på rad och fick bud lagda på sig för deras arbetskraft.

Han talade sedan om sin egen uppväxt som fosterbarn, och att han hade tur som inte föddes några decennier tidigare.

– Då hade jag kunnat vara ett av barnen som stod där i raden, säger Löfven.

”Slå larm så fort du ser någon som riskerar att radikaliseras, eller om du befarar att någon lever i förtryck”, uppmanade Stefan Löfven från scenen i Järva.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han kopplade sedan på nutiden och drog paralleller till det gamla Fattig-Sverige:

– Då fanns grova, utbredda problem, som sågs som självklara: trångboddhet. Arbetslöshet. Brottslighet. Ohälsa. Missbruk.

Stefan Löfven menade att de problemen kunde lösas då – och att Sverige kan lösa dem igen.

Tycker du att dagens Sverige påminner om det gamla Fattig-Sverige?

– Jag ser likheter just i att vi har trångboddhet, arbetslöshet, brottslighet, hälsa och missbruk, säger Stefan Löfven till Expressen efter talet.

– Det ser vi framför allt i de socialt utsatta områdena, och då ska det bekämpas.

Nya förslaget om utsatta områden

Stefan Löfven talade om vikten av att bo i trygga områden.

– Nu behöver vi fortsätta framåt, och miljardsatsa på upprustning och renovering av miljonprogrammen, så att bostäder kan moderniseras utan att hyrorna blir för höga.

– Vi vill också höja straffen för försäljning av svartkontrakt, kriminalisera köpen, och göra det möjligt för fastighetsägare att begränsa antalet boende i en lägenhet – så att alla bostäder förmedlas och används på rätt sätta, sa Stefan Löfven.

Vidare ska fastighetsägare vid behov kunna införa begränsningar kring hur många som bor i en lägenhet, ”i syfte att minska risken för omfattande trångboddhet”. 

Folk bor inte trångt för att de vill, utan för att de inte har råd. Riskerar inte det här att slå mot de svagaste i samhället?

– Det ska kombineras med att vi måste bygga mer, det var det jag sa. Det är brist på bostäder. Det går inte att överlåta det här till marknadskrafterna, sa Löfven efter talet.

– I dag säljs det svartkontrakt i för stor utsträckning. Det bor för många människor tillsammans. Det är inte bra.

I kvällens Rapport på SVT kommenterade Moderaternas bostadspolitiska talesperson Mats Green Socialdemokraternas förslag:

– Dels vet vi att de är verkningslösa redan i dag, dels går inte Socialdemokraterna på grundproblemet, som är boendet, säger han och fortsätter:

– Vi måste ge oss på grundproblemet och se till att vi får fler billiga hyresrätter.

Förslaget: Trygghetsprogrammet

Stefan Löfven gick i sitt tal sedan in på trygghetsprogrammet – som han kallar för ”det största i modern tid”.

– Vi gör det lättare att beslagta gängens egendomar, klockor, bilar och kontanter, och vi ser till att det sätts upp fler trygghetskameror på brottsutsatta platser, för att få bort narkotikaförsäljning och klara upp fler brott.

”Nu behöver vi fortsätta framåt, och miljardsatsa på upprustning och renovering av miljonprogrammen”, sa Stefan Löfven i sitt tal.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritiserar låglönejobb

Stefan Löfven kritiserade sedan andra partiers förslag på låglönejobb:

– Har du inte språket, har du inte utbildningen, då kan staten försöka sänka lönerna hur mycket som helst, du kommer ändå inte få jobbet, säger han och fortsätter:

– Det som krävs, det är ju möjligheten att få göra sin plikt – och kräva sin rätt. Och jag vet att så många arbetslösa i dag inte vill göra något annat än att visa vad de går för.

Löfven gick sedan in på att man vill avskaffa allmän visstid – en av Socialdemokraternas största frågor inför valet.

– Vi behöver sätta stopp för sms-anställningar, hyvling av arbetstid, allmän visstid och delade turer. I vårt starka samhälle, ska ett jobb ge trygghet, stabilitet, och en lön att leva på.


LÄS MER: Val 2018 – allt om valets viktigaste frågor