Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven i regeringsförhandlingar i Sagerska – tar emot alliansen

Stefan Löfven tar emot Ulf Kristersson i Sagerska huset på tisdagsmorgonen.Foto: PETER WALLBERG/TT
Här går Ulf Kristersson in i Sagerska husetFoto: ALEX LJUNGDAHL
Även Jan Björklund träffade Stefan Löfven under tisdagen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven (S) på väg till ett gruppmöte med socialdemokraterna i riksdagen.Foto: HANNA FRANZÉN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven rivstartar samtalen med andra partiledare i sin sonderingsrunda men han var fåordig efteråt.

– Ni får ge er till tåls, säger han.

Efter mötet med Löfven samlades allianspartiledarna till ett eget möte.

– Vi vill se en alliansregering med S alt S+M samt allians och MP, var Jan Björklunds budskap till Löfven under mötet på tisdagen.

Stefan Löfven har bråda dagar framför sig och enligt Expressens uppgiftslämnare har han bestämt sig för att starta partiledarsamtalen i högt tempo under tisdagen.

När han kom till ett möte med Socialdemokraternas riksdagsgrupp på eftermiddagen manade han till tålamod i processen.

– Det är lite tidigt att dra några slutsatser, förklarade han.

Han har sagt att han ska föra samtal med alliansens partiledare och ledarna för de två rödgröna partierna. Jimmie Åkesson (SD) kommer inte kallas till samtal.

Klockan tio på tisdagen kom Ulf Kristersson till Sagerska huset för ett enskilt samtal med Stefan Löfven. Under förmiddagen kommer Stefan Löfven fortsätta att ta emot alliansens partiledare i Sagerska huset.

Kristersson: ”Ni får prata med Löfven om innehållet”

Ulf Kristersson valde att lämna Sagerska huset genom en bakväg efter ett 20 minuter långt samtal.

– Det var trevligt som vanligt, men ni får prata med Stefan Löfven om innehållet, säger Ulf Kristersson när han kom till Moderaternas riskdagsgruppsmöte.

Även Jan Björklund träffade Löfven under förmiddagen och han upprepade då sitt budskap från tidigare om att han helst ser en alliansregering med Socialdemokraterna, alternativt en storkoalition med M och S eller en regering med alliansen och MP.

– Ulf Kristersson är vår statsministerkandidat, säger Björklund efter mötet hos Löfven.

Inför Löfvens samtal på tisdagen är det locket på från andra partier.

– Inga kommentarer om interna möten, säger Annie Lööf pressekreterare Hannes Hervieu.

Enligt Expressens uppgiftslämnare samlades allianspartiledarna efter de enskilda samtalen hos Löfven till en egen alliansöverläggning på tisdagseftermiddagen.

Stefan Löfven vill ha diskreta samtal

Stefan Löfven vill att samtalen ska ske diskret och att de inte ska störas av läckor. Kristersson gick in i Sagerska huset via framsidan på morgonen men efter att ett stort pressuppbåd samlats vid dörren tog han en bakväg ut och några andra partiledare kom inte till Sagerska via framsidan under förmiddagen.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har varit tydlig inför samtalen med Löfven - hon tänker inte ingå i en samlingsregering eller bli stödparti åt Stefan Löfven.

Under förmiddagen följde hon förhandlingarna i riksdagen från sitt kontor i riksdagen och publicerade en bild på Sagerska huset och pressuppbådet.

KD-ledaren på InstagramFoto: Ebba Busch Thor

Åker hem tidigare från toppmöte i Bryssel

Stefan Löfvens schema i veckan pressas av EU-toppmötet i Bryssel som startar under onsdag kväll. På onsdagen ska han först till riksdagens EU-nämnd för en offentlig utfrågning inför eftermiddagens avresa.

För att hålla tempot upp i regeringsförhandlingarna väljer Löfven dock att resa hem i förväg från Bryssel under torsdagen och låter utrikesminister Margot Wallström representera Sverige på mötet mellan europeiska och asiatiska ledare.

I samband med att Stefan Löfven på måndagen fick talmannens uppdrag att bilda regering konstaterade han:

– Jag ser en lösning som bygger på mitten, det är mitt förstahandsalternativ. Men jag måste också vara beredd att titta på andra alternativ. Därför måste samtalen börja mer förutsättningslöst för att kunna få en  samlad bild när jag har träffat alla partiledarna. Finns det någon tråd, någon möjlighet att dra i något här?

Lööf och Björklund i riksdagen under måndagen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

I regeringsförhandlingarna kommer Annie Lööf och Jan Björklund spela en nyckelroll. De har båda varit tydliga med att de vill se en blocköverskridande lösning för att undvika inflytande från Sverigedemokraterna.

Löfven behöver stöd av Lööf

Stefan Löfven öppnade redan under måndagen för ökad flexibilitet på arbetsmarknaden är en fråga som han vill diskutera och det är också Annie Lööf hjärtefråga. Löfven fick direkt kritik av V-ledaren Jonas Sjöstedt för att han gick åt fel håll och rörde sig mot mitten.

Centerpartiet spelar en nyckelroll i förhandlingarna. Om de röstar med de rödgröna innebär det att de fyra partierna har majoritet i riksdagen med 175 mandat. Stefan Löfven skulle också klara en statsministeromröstning om Centern lägger ned sina röster.

Kristersson om mötet med Löfven

På tisdagseftermiddagen hade Moderaternas riksdagsgrupp möte i riksdagen.

– Vi hade ett vanligt riksdagsgruppmöte, så jag berättade bara vad som hänt de senaste dagarna. Det mesta har varit ganska synligt i medierna, så det var egentligen inget nytt, berättar partiledare Ulf Kristersson.

Vad kan du berätta om ditt möte med Löfven?

– Ingenting egentligen, han har sonderingsuppdrag och ville träffas och då kommer man självklart på mötet. Men jag sa ingenting nytt, utan jag berättade vad jag ville göra när jag hade det uppdraget. Det var nog ingenting som förvånade honom.

Är det något som har förändrats i ditt huvud?

– Nej, jag letade pragmatiskt efter lösningar under min sondering och de lösningarna finns kvar på bordet. Jag står för dem fullt ut, jag tycker att det var bra lösningar i ett svårt läge. Men nu får Löfven sondera och se om han har några lösningar. Men mina förslag finns kvar, säger Ulf Kristersson.

Är du orolig för vad L och C kan komma att göra nu när Löfven har sonderingsuppdraget?

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag tycker att C och L har varit väldigt tydliga med att de vill ha en alliansregering och det tar jag fasta på. De förslagen finns kvar, sen kan bara varje parti själv bestämma sig för hur man ställer sig inför konkreta förslag. Då finns mina förslag kvar.

Vad tycker du om att Löfven inte bjöd SD?

– Det har jag ingen uppfattning om. Varje sonderingsman får själv bestämma hur man sonderar, säger Kristersson.