Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Skillnaden är att du pratar och jag gör”

Jimmie Åkesson (SD) och Stefan Löfven (S) möts i en debatt i SVT:s program Aktuellt. Foto: SVT
Stefan Löfven. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson vill inte se ett vinsttak i välfärden.

SD-ledaren kritiserar Stefan Löfven för att stirra sig blint på vinsttak – och strunta i kvalitetskraven inom välfärden.  

– De satsningarna ni gör nu är bara för syns skull, säger Åkesson i SVT:s Aktuellt. 

För första gången sedan 2007 ställdes Socialdemokraternas partiledare mot Sverigedemokraternas dito. 

Första ämnet i duellen i SVT:s Aktuellt var vinsttak i välfärden – något som Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna vänder sig emot. Förslaget lades fram efter Ilmar Repalus utredning och syftar till att begränsa vinster för privata bolag i välfärden. Men förslaget har inte majoritet i riksdagen eftersom både alliansen och SD har sagt att de kommer rösta emot det.   

– Det är ett ineffektivt sätt att hantera frågan. Övervinster ska inte vara möjliga, men man stoppar inte det genom att införa vinstförbud eller lägga ner välfärdsverksamheter, säger Jimmie Åkesson. 

S-ledaren Stefan Löfven replikerade: 

– När man betalar in skattepengar så gör man det för att barnen ska få bra utbildning och äldre ska få bra omsorg. Då ska vi inte ha pengar som driver i väg i vinster, säger han. 

Stefan Löfven pekade därefter på den rapport som presenterades i dag och som visade hur pass stor betygsinflationen. I rapporten dras slutsatsen att friskolegrupper är generösare med betygen jämfört med kommunala skolor. 

– Vi ser i dag vad som händer i svensk skola. Vi har en betygsinflation. Det måste du se Jimmie Åkesson, här finns ett tydligt samband, om man lockar till sig så många elever som möjligt för att göra stora vinster, säger Löfven.

Åkesson: Ni har satt er i knäet på Vänsterpartiet

Jimmie Åkesson anklagar Stefan Löfven och Socialdemokraterna för att "ha satt sig i knäet på Vänsterpartiet". Inför debatten sade partiledaren att diskutera vinsttak i välfärden bara är "ett sätt att förflytta fokus i debatten från ett välfärdsmisslyckande".

– Den enda konsekvensen ert förslag får är att en massa verksamheter tvingas lägga ner och det kan ju inte förbättra välfärden. Ni vill lägga ner dem för att ni har satt er i knäet på Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet, säger han och fortsätter:

– Du fokuserar ensidigt på vinstfrågan och struntar i kvalitetskraven. 

Andra ämnet för kvällen var de allt mer växande vårdköerna. DN har tidigare rapporterat att vårdköerna har ökat. Mellan 2013 och 2017 ökande andelen patienter som fått vänta fler än 90 dagar från 12 till 26 procent.

Stefan Löfven pekar på vikten av att investera i mer personal och ge personalen bättre villkor. Jimmie Åkesson vill bland annat se att staten tar ett större ansvar för hälso- och sjukvården och en bättre samordning kring den befintliga kapaciteten. 

– Skillnaden är att du pratar och jag gör. Vi har gjort största satsningen på svensk välfärd i modern tid. Det gäller också sjukvården. Det tar tid att vända detta. Vi måste se till att personalen får bättre villkor, säger Stefan Löfven. 

– Man kan inte lova guld och gröna skogar och samtidigt sänka skatterna, fortsätter han. 

Åkesson: "Satsningarna är bara för syns skull"

Stefan Löfven lyfte fram att regeringen satsat 35 miljarder kronor i svensk välfärd överlag – men Jimmie Åkesson tror inte det leder till något konkret. 

– Problemet är att man pratar bara men det händer ingenting. Vi ser fortfarande enorma problem i välfärden trots alla pengar ni pumpar in. De satsningarna ni gör nu är bara för syns skull, säger han. 

Efter duellen i SVT:s Aktuellt var Stefan Löfven nöjd. 

– Det är jag, vi har tydliggjort skillnaderna på riktigt. Vi ska se till att investera i välfärden, säger han.

Samtidigt utvecklade Jimmie Åkesson sin kritik mot regeringens förslag om vinsttak i välfärden. 

– Den omedelbara effekten är att ett antal väl fungerade verksamheter som hundratusentals människor är beroende av kanske måste lägga ner och jag har svårt att se hur det förbättrar välfärden. 

Stefan Löfven tror att debatten om välfärd kan gynna hans parti när det kommer till opinionssiffror. 

– Valet kommer handla om det här, att satsa på välfärden eller sänka skatterna, det är de viktigaste frågorna. Ju mer det kommer upp på bordet desto bättre opinionssiffror tror jag vi kommer att få. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!