Stefan Löfven vill inte säga att hans regering misslyckats med jobbmålet. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT NYHETSBYRÅNStefan Löfven vill inte säga att hans regering misslyckats med jobbmålet. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven vill inte säga att hans regering misslyckats med jobbmålet.  Foto: SÖREN ANDERSSON/TT NYHETSBYRÅN
I dag ligger Sverige på plats 16 på listan över EU-ländernas arbetslöshet. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLI dag ligger Sverige på plats 16 på listan över EU-ländernas arbetslöshet. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
I dag ligger Sverige på plats 16 på listan över EU-ländernas arbetslöshet. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Löfven försvarar jobblöfte: Beklagligt att man gnällt

Publicerad

Stefan Löfven och Socialdemokraternas främsta vallöfte var att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

Men i dag ligger Sverige på plats 16 på listan över EU-ländernas arbetslöshet.

Trots det tycker inte statsministern att regeringen misslyckats.

– Alla som har gnällt på det här målet, det tycker jag är beklagligt att man överhuvudtaget gör. Här ska man sätta tuffa mål, för det är en så viktig fråga, säger Löfven till SvD.

När statsminister Stefan Löfven (S) tillträdde som partiledare 2012 sa han att hans främsta uppgift som var att: ”steg för steg ska vi gå mot den lägsta arbetslösheten i EU 2020”.

Då hade elva av EU:s medlemsländer lägre arbetslöshet än Sverige. Fyra år senare har Sverige halkat ner till placering 16. 

Löfven försvarar regeringen

Men Stefan Löfven vill inte säga att hans regering misslyckats med jobbmålet. 

– Nej. Det är början på 2018 nu och målet gäller 2020. Vi ska ha ett tufft mål, så det ligger fast. Vi har en kvarts miljon fler människor i arbete nu än när vi tillträdde. Vi har den lägsta ungdomsarbetslösheten på 14 år. Vi har den högsta sysselsättningsgraden som Eurostat någonsin har uppmätt. Så vi är på rätt väg, säger Löfven.

Sedan Stefan Löfven tillträdde har arbetslösheten i Sverige sjunkit från 8 procent till 6,5. Men frågan är om man kan ta igen gapet mot Tjeckien som har 2,3 procent arbetslösa och därmed är EU-landet med lägst arbetslöshet.

– Vi ska fortsätta att fokusera helt på det målet. Det är det som gäller. Det sätter alla statsråd på tå. I dag är det 100 000 jobb som inte tillsätts eftersom det saknas rätt utbildad arbetskraft, det motsvarar 2 procent av arbetskraften. Skulle vi få dem på plats, redan där har vi en enorm potential. Så det är bara att fortsätta. Vi ska dit.

"Ska ha full sysselsättning"

Enligt regeringens egen prognos kommer arbetslösheten att ligga på 6,1 procent år 2020. Stefan Löfven menar att det kan bli så utifrån dagens förutsättningar men att man fortsätter att arbeta aktivt för att öka sysselsättningsgraden.

Han menar att det är viktigt att ha ett tufft mål.

– Alla som har gnällt på det här målet, det tycker jag är beklagligt att man överhuvudtaget gör. Här ska man sätta tuffa mål, för det är en så viktig fråga, säger Löfven.

 

Arbetslösheten i EU:

Siffrorna gäller andelen arbetslösa i december 2017 och är hämtade från Eurostat, EU:s statistik organ.

 

Tjeckien 2,3 procent

Tyskland 3,6 procent

Malta 3,6 procent

Ungern 3,9 procent

Storbritannien 4,3 procent

Nederländerna 4,4 procent

Polen 4,4 procent

Rumänien 4,6 procent

Österrike 5,3 procent

Estland 5,4 procent

Danmark 5,6 procent

Luxemburg 5,6 procent

Bulgarien 6,1 procent

Irland 6,2 procent

Slovenien 6,2 procent

Sverige 6,5 procent

Belgien 6,6 procent

Litauen 7,1 procent

Slovakien 7,4 procent

Portugal 7,8 procent

Lettland 8,1 procent

Finland 8,7 procent

Frankrike 9,2 procent

Kroatien 10 procent

Italien 10,8 procent

Cypern 11,1 procent

Spanien 16,4 procent

Grekland 20,7 procent

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs allt om valets viktigaste frågor på Expressens valsajt.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag