Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vänsterpartiet i möte i natt – regeringsfrågan kan avgöras

Jonas Sjöstedt lämnade regeringslokalerna efter ett två timmar långt möte med Löfven, men ville inte svara på några frågor om vad mötet gett för resultat.Foto: Expressen
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

I två timmar satt Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt i ett enskilt möte för att förhandla om villkoren för V:s stöd till regeringsöverenskommelsen.

Men efter mötet uppgav Löfven att han fortfarande inte har fått något tydligt besked om stöd från V. 

– Jag kan inte vara säker på det, sa han på vägen ut från mötet. 

Enligt uppgifter till Expressen har Vänsterpartiets partistyrelse under kvällen haft ett två timmar långt telefonmöte. 

Jonas Sjöstedt var hård i tonen när han under måndagen deklarerade att Vänsterpartiet inte kan stödja överenskommelsen mellan S,C, L och MP i nuläget. Beskedet gav kraftiga svallvågor i politiken: statsministeromröstningen sköts upp och Löfven tvingades in i ett förhandlingsläge med Sjöstedt. 

Efter talmannens besked hade han 48 timmar på sig att lösa frågan – och på tisdagen gick han och Jonas Sjöstedt in i ett enskilt möte. Det var strax före klockan 13 som Sjöstedt lämnade riksdagen och gick mot regeringslokalerna för mötet och kom ut vid 15-tiden, två timmar senare. 

När Expressen försökte få en kommentar från Sjöstedt på vägen ut meddelade han att han inte kunde svara på några frågor alls om vilket besked han kommer att ge – eller redan har gett – Löfven. 

 

– Nej tyvärr kan jag inte det, i morgon ska vi berätta. 

Klockan 10:10 på onsdagen har Jonas Sjöstedt ett avtalat möte med talman Norlén, och ett besked skulle då kunna väntas efter detta. 

Enligt uppgifter till DN skulle Vänsterpartiets partistyrelse och riksdagsgrupp ha möte på tisdagskvällen för att diskutera regeringsfrågan. Enligt tidningen finns det ledamöter som vill rösta nej till Stefan Löfven, men de ska vara i minoritet. 

Enligt uppgifter till Expressen har Vänsterpartiets partistyrelse under tisdagskvällen haft ett två timmar långt telefonmöte angående regeringsfrågan. Vid 21.30-tiden var mötet över – och besked kommer i morgon onsdag. 

"Överenskommelsen ligger fast"

En timme efter Jonas Sjöstedt lämnade även Stefan Löfven regeringslokalerna för att bege sig mot Socialdemokraternas gruppmöte i riksdagen. Han beskrev då mötet som "konstruktiva och bra samtal", men meddelade samtidigt att överenskommelsen ligger fast. 

"Överenskommelsen ligger fast, den rör sig inte", meddelade Löfven efter mötet med Sjöstedt på tisdagen.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Under dagen har vi haft konstruktiva och bra samtal och i morgon kommer jag att berätta för talmannen hur jag ser på läget.

– Överenskommelsen ligger fast, den rör sig inte.

Löfven säger att han fortfarande, trots det två timmar långa mötet, inte har några garantier om Vänsterpartiets stöd. 

– Jag kan inte vara säker på det, det är bara V som kan besluta det. Bollen ligger hos dem. 

På frågan om han fått något besked svarar Löfven kort: 

– Nej.

V: Stå upp för våra reformer

Vänsterpartiet vill, innan man stöttar överenskommelsen, få ett handslag från Löfven på att man S kommer att kämpa för att behålla de reformer som V förhandlat fram med regeringen under den senaste mandatperioden. En del av problemet är också den skrivelse i överenskommelsen som beskrivits som en "anti-V-klausul". Där står att det med överenskommelsen står klart att Vänsterpartiet "inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden"

Jens Holm, riksdagsledamot för V, säger till SVT att klausulen är direkt provocerande. 

– Det är fullkomligt absurt och oacceptabelt att fyra partier har den här beskrivningen av oss i en överenskommelse vi inte har något med att göra.

Han menar att Vänsterpartiet måste få förhandla med de andra partierna. 

– För min del är det helt avgörande att Vänsterpartiet ska fortsätta att vara ett relevant parti i svensk politik och kunna förhandla med en framtida regering och få genomslag för vår politik.

Under morgondagen har talman Andreas Norlén kallat partiledarna till en talmansrunda. Klockan 8:30 är det Stefan Löfvens tur, och hans tidsfrist att förhandla med V är då slut.

 

 

Här är talmannens schema på onsdag 16 januari

Samtalen kommer att äga rum på talmannens tjänsterum i Västra riksdagshuset vid följande klockslag:

 

Kl. 08.30 Socialdemokraterna

Kl. 08.55 Moderaterna

Kl. 09.20 Sverigedemokraterna

Kl. 09.45 Centerpartiet

Kl. 10.10 Vänsterpartiet

Kl. 10.35 Kristdemokraterna

Kl. 11.00 Liberalerna

Kl. 11.25 Miljöpartiet

 

Klockan 14.00 avser talmannen att nominera en statsministerkandidat i kammaren.