Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Löfven är beredd att ta stora risker”

LO-toppen Karl-Petter Thorwaldsson.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Löfven och Thorwaldsson pratar ”typ” varje dag.Foto: JENS L'ESTRADE

”Det går sakta framåt, men ganska bra”. Så löd den senaste rapporten från Stefan Löfven till LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Han och Löfven pratar ”typ” varannan dag.

Men om det går för långt i kompromisserna med C-ledaren Annie Lööf kan det bli ändring på det.

– Det skulle vara extremt svårt för oss att bära om S avskaffade Las. Men det kommer de inte att göra. Jag litar på Stefan Löfven, säger LO-basen.

Vi ses i ”LO-borgen”, LO:s högkvarter vid Norra Bantorget i Stockholm. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som också sitter i Socialdemokraternas ledning, har precis avslutat julledigheten för att förbereda sig för Ekots lördagsintervju som han ska medverka i denna vecka. Men först ska han gå en fotokurs på museet Fotografiska som han fått i julklapp.

För bara ett par veckor sedan föll hans statsministerkandidat i riksdagens kammare sedan C-ledaren Annie Lööf sagt att förhandlingarna inte gått i hamn bland annat eftersom ”Stefan Löfven ger LO veto i frågan om arbetsrätten”.

Nu har dörren för Löfven öppnats igen.

Stefan Löfven bekräftade på torsdagen att det pågått och alltjämt pågår förhandlingar mellan S, MP, C och L. Hur går det i förhandlingarna?

– Jag har bara fått informationen om att det rör sig framåt sakta, men att det går ganska bra. Det är den rapport jag har fått.

Är du optimistisk för att det kommer bli Stefan Löfven? 

– Ja, det är jag. Jag har varit optimistisk till det sedan valkvällen. För hur man än vrider och vänder på det så är det mandaten i riksdagen som avgör och där har ändå C och L varit väldigt, väldigt tydliga med att de inte kan tänka sig en regering som har stöd av SD. Då är det ju bara Löfven som är en naturlig regeringsbildare eftersom riksdagen blev som den blev. Därför tror jag att det blir Löfven.

LÄS MER: Uppgifter: Uppgörelse klar mellan S, MP, C och L

Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Thorwaldsson: Kan inte göra kompromisser på en natt

Hur långt är ni beredda att gå i kompromisserna med C? 

– Jag var väldigt tydlig efter förra vändan, när Annie Lööf gick ut och sa att hon inte tyckte att S gick tillräckligt långt när det gäller marknadshyror och arbetsrätt och exemplifierade med att man skulle ta bort Las för alla företag som har färre än 50 anställda, det sa hon ju också i valrörelsen. Det skulle ju helt ta bort anställningsskyddet för hundratusentals människor. Det menar jag att man inte kan göra kompromisser om på en natt i en förhandling mellan C och S. Den frågan måste i så fall skickas till ett extra val. Det är bättre att väljarna får säga vad de tycker om både arbetsrätt och marknadshyror i ett val. 

Men om Löfven fortsätter att förhandla arbetsrätten med Annie Lööf, vilket han rimligen gör – kan det inte bli så att han ändå går längre än sist?

– Det vet ju inte jag. Men absolut, det kan ju naturligtvis bli så.

Litar du på att Löfven inte går för långt i de här frågorna?

– Ja, det gör jag. S gick till val på att den svenska modellen ska utvecklas och inte avvecklas, så jag litar på att Stefan Löfven vet var gränsen går där och vilket ansvar parterna behöver ta själva för att utforma arbetsrätten.

 

Stefan Löfven (S).Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Pratar ofta med Stefan Löfven

Hur stort veto har du i den här frågan?

– Det är inte så att vi har veto. Det är Stefan Löfven som är statsministerkandidat och vi har sedan flera år tillbaka valt att inte lägga oss i detaljer i hur de sköter de frågorna. Från LO:s sida har vi gått till val på att vi vill ha Stefan Löfven som statsminister men inte hur han ska formera en regering. 

Du sitter ändå i Socialdemokraternas verkställande utskott.

– Ja, men det är inte så att jag sitter där med ett veto.

Hur ofta pratar du och Stefan Löfven?

– Ofta.

Varje dag?

– Inte varje dag men ofta. 

Varannan dag?

– Ja, typ.

Hur starkt väger din röst i den här frågan då?

– Jag tror att den är ganska stark. Vi får inte heller glömma att Stefan Löfven har en facklig bakgrund och därmed vet hur stor betydelse arbetsrätten har för våra medlemmar. Det här är det som avgör om man får villalån, om man kan flytta hemifrån eller om man ska ha studiemedel om man pluggar på högskola.

Ponera att Stefan Löfven skulle köra över LO i den här frågan ändå. Hur skulle det påverka S och LO:s relation?

– Det är klart att det skulle bli väldigt ansträngt om Stefan Löfven lade fram lagförslag som avskaffade anställningstryggheten. Det kommer inte att hända. Men om han gjorde det så är det klart att vi skulle bli väldigt, väldigt arga.

Karl-Petter ThorwaldssonFoto: ANNA-KARIN NILSSON

Sakfrågorna som avgör

Vad skulle det kunna få för konsekvenser?

– Vi har inga ultimativa krav på S, men det skulle vara extremt svårt för oss att bära om S avskaffade Las, men det kommer de inte att göra.

Skulle ni dra in stödet om de gör det?

– Jag tror inte det. Jag tror framför allt inte att det är sakfrågor som avgör det. Eftersom färre än 50 procent av våra medlemmar röstar på S så kommer det bli en större fråga i facket de kommande åren och vi måste analysera ganska noggrant hur vi ska jobba med det i framtiden. Än så länge har vi haft ett väldigt starkt stöd för facklig samverkan. Fortsätter de gilla att vi försöker påverka politiken tror jag inte att det är någon större fara, inte ens på sikt.

Många LO-väljare har ju gått till SD. Är de förlorade? 

– Nej. Jag tror att många av dem kommer tillbaka. SD har ju svängt lite fram och tillbaka, med jämna mellanrum har de ju sagt att de är löntagarnas bästa vän. Nu när de satt sig i gemensam bur med M och KD så tror jag många LO-medlemmar kommer att förstå att de är ett högerparti.

SD anser sig vara ett parti som kan växa av ett extraval. Hur ser du på det? 

– Jag tror kanske inte det. Då kommer ju det handla om de två frågor som det är störst skillnad i: arbetsrätten och marknadshyror. Jag tror nog att de skulle förlora på ett extra val. Det känns också lite som att den största upphaussning av SD är över. De blir mer som ett vanligt parti nu när M och KD vill samarbeta med dem och jag tror att de kanske har lite av sin storhetstid bakom sig.

Stefan Löfven är väldigt uthållig
Karl-Petter Thorwaldsson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Alla måste vilja ha makten”

Hur viktigt är det att S sitter i regering, kontra att kompromissa om hjärtefrågor? 

– Alternativet är ju inte att vi skulle få en regering som är mer välsinnad till facken. Det skulle i så fall innebära de borgerliga partierna med stöd av SD, och tyvärr har de en mycket stor samsyn när det gäller arbetsmarknad, arbetsrätten och saker som är viktiga för fackets medlemmar. Så det skulle ju med hundra procent säkerhet bli mycket mer högerpolitik. Dessutom skulle det vara att gå över skammens gräns att ge inflytande till ett främlingsfientligt parti i regeringsbildningen och i regeringsutövandet.

Vad är du mest orolig för att dessa förhandlingar ska landa i?

– Det är snarare fördelningspolitik och att det blir väldigt stora skattesänkningar för de som tjänar mycket. Det är väl det som kommer att svida mest, men vi accepterar det för att en kompromiss är en kompromiss. 

Vad är Stefan Löfvens hemliga vapen i förhandlingar?

– Jag tror en sak man underskattar när vi jobbar med arbetsrätten i facket och det är uthållighet. Stefan Löfven är väldigt uthållig. Han är också beredd att ta stora typer av risker. Som efter krisen 2008 då han gick med på att gå ner i löneökningstakt. Han blev inte populär, men han sparade väldigt många jobb. Så fungerar han.

I vilket skede borde Löfven ge upp förhandlingarna?

– Om ett parti börjar ge upp strävan att få makten har vi inte mycket till demokrati. Alla måste vilja ha makten. Vi har sett exempel förut när partier i världen avstått sitt inflytande. Då blir de egna väljarna ohyggligt besvikna. Nu fick ändå Löfven 28 procent. Det är klart att han ska slåss om makten.

Karl-Petter Thorwaldsson tackar statsminister Stefan Löfven (S) efter talet på LOs valkonferens på Folket hus i Stockholm.Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Största farhågan

Vad befarar du mest just nu?

– Att det blir så att man inte når fram till varandra av prestigeskäl. Det är väl den största risken, det gäller både M och S.

Vad kan det handla om för prestige när det kommer till S?

– Jag kan inte säga det exakt, men prestige är väldigt dåligt när man förhandlar.

När tror du att detta är klart? Kan det bli förhandlingar så sent som på söndag natt?

– Ja, om man lärde sig något av det som hände i december. Något gick ju snett där efter att man slutat förhandla. Man måste ha mer dialog i sina egna partier och alla partier, även S, måste ju kalla in partistyrelse och verkställande utskott som måste ställa sig bakom det som är framförhandlat också. Så ja, det kan behöva gå ändå in i kaklet.

Ja, vad var det som hände den där lördagsnatten när partierna blev klara med den förra förhandlingen? C verkade glada och nöjda med förhandlingsresultatet, enligt vissa. Samtidigt säger C att de inte alls var nöjda ens där på natten.

– Jag vet inte faktiskt. Vi blev ju kallade till extra VU och en extra partistyrelse på söndagen, och vi ställde oss bakom kompromissen. Efter det trodde vi att det var klart.

Ni fick bilden om att C också var nöjda?

– Ja, det trodde vi.

Tror du att C drog ut på det för att få ett ännu bättre förhandlingsläge? 

– Det tror jag inte. Det här har inte varit en enkel sak för C heller och det har jag stor förståelse för. Men i det tydliga val de har att göra så verkar de ändå hellre vilja ha Stefan Löfven än Ulf Kristersson.

Landsorganisationen i Sverige (LO)

LO är en sammanslutning av fjorton fackliga arbetstagarorganisationer i Sverige, som i sin tur i dag organiserar omkring 1,4 miljoner arbetare

 

LO grundades 1898.

 

År 2 000 hade LO över två miljoner medlemmar. Med något undantag har de dock tappat medlemmar varje år sedan mitten på 1990-talet, enligt tidningen Arbetet. Anledningen beskrivs delvis bero på strukturomvandlingen på arbetsmarknaden. 

 

I riksdagsvalet 2018 röstade 41 procent av LO:s medlemmar, enligt SVT:s vallokalsundersökning, på Socialdemokraterna (i 2014 års val var det 53 procent). Det näst populäraste partiet bland LO:s medlemmar blev Sverigedemokraterna, som fick 24 procent av LO-medlemmarnas röster (jämfört med 11 procent 2014).

 

LO ger sex miljoner kronor i partistöd om året till Socialdemokraterna. I valrörelsen 2018 satsade LO 30 miljoner för att få en socialdemokratiskt ledd regering. 

 

Karl-Petter Thorwaldsson

Ålder: Fyllde 54 år på annandagen. 

Bor: På Södermalm i Stockholm, uppvuxen i Kosta. 

Familj: Sambon Carina, två vuxna barn och ett bonusbarn 

Karriär: Var ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU mellan 1990 och 1995. Har bland annat varit ordförande för ABF samt ombudsman för IF Metall. Tog över som LO-ordförande 2012 efter Wanja Lundby-Wedin.