Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

C och L kallar till ödesmöte

På tisdag nästa vecka kommer Liberalernas partiråd samlas – om inte förhandlingarna har fallit samman. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
En källa för SR tolkar den utskickade informationen som att L:s partiledning tror det kommer finnas en uppgörelse som kan få partirådets stöd. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf, Centerpartiet ledare. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

Liberalerna har kallat till partiråd om regeringsfrågan på tisdag.
Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp träffas på söndag, erfar SvD och DN.
Mötena kan avgöa om det blir en Löfvenledd regering elelr inte.

Nästa vecka ska talmannen Andreas Norlén meddela beslut om Stefan Löfven som statsministerkandidat och tidigast på torsdag kan en eventuell omröstning äga rum.

Kraven för att släppa fram Löfven

Regeringsförhandlingar pågår just nu efter att L, C, MP och V redovisat sina krav för att släppa fram en S-ledd regering. 

Enligt Aftonbladets källor har regeringsförhandlingarna gått framåt den senaste veckan. Inom kort väntas det finnas ett förslag för partierna att ta ställning till inför budgetomröstningen på onsdag.

Enligt uppgift till DN ser det ut som att partierna kan komma att enas om någon typ av skattesänkningar. Vilka skattesänkningar, och hur stora, är dock oklart.

Liberalerna kallar till avgörande möte

På fredagskvällen skickade Liberalernas partiledning ut information till sina ombud om ett möte med partirådet. Partirådet är partiets högst beslutande organ och måste kallas in om L ska släppa fram eller rösta nej i en statsministeromröstning. 

Partirådet består av 92 personer: de 24 ledamöterna i partistyrelsen, 65 ombud utsedda av länsförbunden, två ombud från ungdomsförbundet och ett från Liberala kvinnor. 

Mötet med partirådet ska, om det blir av, hållas på tisdag nästa vecka och kan avgöra om det blir något regeringssamarbete med S.

Källa tror på uppgörelse

En källa uppger för Ekot att denne tolkar informationen som att Liberalernas partiledning tror att det kommer finnas en uppgörelse – som kan få partirådets stöd – på tisdag nästa vecka. 

– På tisdag ska vi ha partiråd såvida att det finns någonting att ta ställning till inför budgetomröstningen på onsdag. Om vi ska rösta gult så måste vi ha ett partiråd innan dess. Vi har sagt att vi vill ge en möjlighet till våra ombud att planera och har därför skickat ut ett datum, säger Liberalernas pressekreterare Adam Alfredsson.

– Men med det sagt så är det inte säkert att det blir av. Men det är enklare att ställa in det än tvärtom i och med att folk kommer från hela landet och har heltidsarbete. 

Sex timmar har avsatts

I informationen framgår att det pågår budgetförhandlingar och det eventuella resultatet får stor betydelse för både regeringsfrågan och partiets ställningstagande vid riksdagsbehandlingen av statsbudgeten för nästa år, rapporterar Ekot. 

Det eventuella mötet ska äga rum i Stockholm. Tiden som avsatts är sex timmar, mellan klockan 12.30 och 18.30.

– Man kommer att diskutera regeringsfrågan. Mer än så kommenterar vi inte dagordningen, säger Adam Alfredsson.

Centerpartiet träffas på söndag

Enligt uppgifter till SvD och DN ska Centerpartiets partistyrelse och riksdagsgrupp träffas i centrala Stockholm på söndagen för att diskutera regeringsförhandlingarna. Enligt tidningarna ska mötet starta på eftermiddagen.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!