Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L:s beslut: Släpper fram Löfven som statsminister

Jan Björklund
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Efter klockan 18 på söndagen kommer Liberalerna att ha tagit beslut i om de ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister – och om de själva ska ingå i regeringen eller inte.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Expressen TV
Foto: Expressen TV
Carl Bildt menar att uppgörelsen i flera avseenden är ”ett hastverk”.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
1 / 9

På söndagen beslutade Liberalerna att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Det avgjordes vid en votering strax efter klockan 15. 

Ja-sidan, den som partistyrelsen förespråkade och som alltså menade att Löfven skulle släppas fram, vann med 62 mot 30 röster. 

– Efter fyra månaders debatt har vi ett beslut, säger Jan Björklund. 

Samtidigt riktar personer både inom partiet och utanför kritik mot uppgörelsen – bland annat Carl Bildt:

”Överenskommelsen är en märklig blandning av smått och stort, och bär i viktiga avseenden intryck av att vara ett hastverk. Sådana leder alltid till problem längre fram”, skriver den tidigare statsministern på sin blogg.  

På söndagen beslutade Liberalernas partiråd att de ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister, och därmed godkänna den överenskommelse som gjorts mellan L, C, MP och S. Det var med stor marginal som partistyrelsens linje vann, 62 mot 30 röster. 

– Det här är det bästa sättet att stänga ute de båda ytterkantspartierna, sade Jan Björklund på en presskonferens efteråt. 

– Sedan får vi se vad V säger. Säger de nej på riktigt får vi diskutera med de andra partierna hur lösningen då ser ut.

Men uppgörelsen har samtidigt mötts av kritik från olika håll. Tidigare M-ledaren Carl Bild bloggar om varför han är skeptisk:

”Hur det blir med alla utredningar som överenskommelsen innehåller återstår att se. En del gott kommer säkert att komma ur några av dem. Andra kommer säkert att utvecklas till utdragna fördröjningsstrider av känt snitt”, skriver Bildt och fortsätter:

”Det kommer att ta åtskilliga år innan det kommer att vara möjligt att utvärdera vad de leder till. Om det är reformpolitik, så är det sådan i synnerligen slow motion”.

Vidare i bloggen skriver han att överenskommelsen är en märklig blandning av "smått och stort" och är det ger ett intryck av ett "hastverk". 

"Till överenskommelsens mer anmärkningsvärda delar hör att den förbjuder de deltagande partierna att i någon av de frågor som berörs av den samarbeta med andra partier. Det är säkert till del riktat mot Vänsterpartiet, men innebär ju också ett förbud för centern och liberalerna att samarbete med sina forna allianskollegor över ett mycket brett fält av frågor. Man gör sig faktiskt till kedjefångar i uppgörelsen", skriver Bildt på bloggen. 

Björklunds tack – till ”motståndarna”

Efter voteringen passade Björklund på att rikta ett tack till dem som gått emot hans egen linje, vilket bland annat den ekonomisk-politiska talespersonen Mats Persson (L) och den integrationspolitiska talespersonen Gulan Avci (L) gjorde. 

– Jag vill särskilt rikta ett tack till reservanterna. Det krävs mycket att både sitta i ledningen och också att leda en linje mot majoriteten. Ert sätt att föra debatten har bidragit. 

Ebba Busch Thor: C och L kan ha blivit grundlurade 

Ebba Busch Thor är fortsatt kritisk till överenskommelsen och menar att allt det C och L fått igenom med S kunde de fått igenom med en M+KD-regering. 

– Jag kan konstatera att bara en av två sanningar kan vara rätt. Antingen är det så att L och C har lyckats förmå Socialdemokraterna att sluta vara Socialdemokrater och övertygat dem om att det som är grunden för dem värderingsmässigt och ideologiskt, att de inte ska tycka så längre. Eller har man blivit rejält grundlurade vartefter förslag efter förslag begravs i utredningar, säger KD-ledaren. 

Både hon och Ulf Kristersson har sagt att alliansen nu är spräckt, efter att C och L valt att stödja en S-regering. Och Ebba Busch Thor säger att alliansen inte kan återuppstå hursomhelst, om det skulle bli så att överenskommelsen till slut inte går igenom. 

– Inte om man ska göra det trovärdigt. Det är klart att det finns en väldigt stark värdegemenskap mellan våra partier, den upphör ju inte hursomhelst. Det är därför det är så sårande och innebär en så stor besvikelse att vi har gått till val tillsammans på att ersätta Stefan Löfven, och att nu två partier är på väg att ge honom ett förnyat förtroende. 

Jan Björklund: Vet att det finns olika uppfattningar 

Rådet inleddes med att partiledaren Jan Björklund höll ett tal. 

Han inledde med att berätta om att decemberöverenskommelsen var ett misstag, eftersom det innebar en vänstersväng. 

–  Det finns i grunden nu två alternativ kvar. Det ena är en högerregering och det andra är en regering med S och MP som samarbetar med C och L. Jag vet att det finns olika uppfattningar inom vårat parti om vilket vi ska ta. 

Han fortsatte: 

– Alla vet att det också finns ett tredje alternativ. Att säga nej till båda alternativ. Partistyrelsen har landat i att ställa sig bakom överenskommelsen. Men jag har respekt att vi kan landa även i det andra förslaget. 

Tar själv ställning – för Löfven-sidan

Under Björklunds tal berättade även att han själv anser att det beslut som partistyrelsen kom fram till, alltså att släppa fram Löfven, är det rätta. 

– Jag litar på Ulf Kristersson – problemet är att jag också litar på Jimmie Åkesson, säger han.

Han sa att de får igenom mer i den överenskommelse som ligger nu än vad de skulle ha fått i en borgerlig regering. 

– Politiskt ledarskap är inte bara att fatta de lätta besluten. 

Innan voteringen gjorde bland annat både Gulan Avci, Mats Persson och Robert Hannah anföranden från scenen. 

– Vårt parti har genom historien alltid sagt nej till S, sade Mats Persson som röstade för nej-sidan och därmed mot partilinjen. 

Flera kritiska röster hördes

Flera andra kritiska röster hördes från scen före omröstningen.

Monica Brohede Tellström från Stockholm förklarade att hon legat sömnlös i flera nätter och haft svårt att fatta beslut.

– Det svåraste har inte handlat om sakpolitiken eller partierna vi skulle samverka med.

Hon varnade för effekterna av partistyrelsens linje med en överenskommelse med S, C, L och MP:

– Låt oss pröva långsiktiga överenskommelser med Ulf Kristersson först.  

Tribo Gilbert, i Kristianstad, kritiserade hur partiet skött beslutsprocessen:

– Kanske fäller V den överenskommelse som är gjord. Ska vi då ha ett nytt partiråd? Ska vi då släppa fram Ulf Kristersson eller inte? Jag tycker att det är viktigt att veta.  

Samtidigt varnade riksdagsledamoten Allan Widmanför att syftet med den blocköverskridande överenskommelsen kan ha motsatt effekt; att SD i stället får ett ökat inflytande.

Kristersson: Politisk kohandel 

Strax innan partirådet började skrev M-ledaren på Instagram där han uttrycker att det vore ett "historiskt misstag" om både C och L nu väljer att släppa fram Stefan Löfven och därmed spräcker alliansen. 

"Politiskt ledarskap är något annat än kohandel", skriver han. 

I partirådet ingår partiets styrelse samt 65 ombud utsedda av länsförbunden samt två ombud för Liberala Ungdomsförbundet, varav ett ska tillhöra nätverket Liberala studenter, och ett ombud för Liberala kvinnor. Under lördagen beslutade partistyrelsen att de ska godkänna överenskommelsen. Jan Björklund sade även på lördagen att beslutet även konfirmerats av riksdagsgruppen. 

Nu är det hög tid för Liberalerna att välja sida.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

”Aldrig varit så förvirrad”

Många som röstade på söndagen, utöver partistyrelsen, hade redan på förhand aviserat hur de avser rösta. Samtidigt var det många som redan samma morgon ännu inte bestämt sig. 

– Jag har aldrig varit så förvirrad över någon fråga förut. Det beror på hur man ser det – på lång sikt eller kort sikt. På lång sikt tror jag inte att det är så klokt att regera med S, men på kort sikt tror jag att det kan vara så, sa Bo Brännström, ordförande för Liberalerna i Dalarna. 

Anna-Lena Johansson, ordförande för Liberalerna i Stockholms län, säger att de kommer att rösta enligt partistyrelsens rekommendation.
Foto: Sara Ravid / Pressbild

Jan Björklund kan tvingas avgå.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON