Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lasse Berghagens ilska – efter SD:s uttalande

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson pekar ut Lasse Berghagen som partiets drömvärvning. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Lasse Berghagen upprörs av Karlssons uttalande. Foto: OLLE SPORRONG

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson pekade ut Lasse Berghagen som partiets drömvärvning. 

Uttalandet upprör den folkkära artisten. 

– Det är ju sjukt, säger han. 

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson intervjuades av Expressens Karolina Skogslund i fredagens avsnitt av ”Bara Politik”. 

Där fick han frågan om partiets senaste värvning – Kristdemokraternas Charlie Weimers. Mattias Karlsson berättar att det främst är han som har fört samtal med den nya SD-politikern innan det formella steget togs. 

En bidragande faktor var det faktum att Charlie Weimers fru Jenny Weimers gick över till Sverigedemokraterna från KD i våras, berättar Mattias Karlsson. 

– Då fanns det ju en ingång där. Vi har haft kontakt ett tag men Charlie bestämde sig väldigt sent. Han har inte varit helt säker på det i mer än en vecka. Det är min bild i alla fall. 

SD:s drömvärvning: Lasse Berghagen

Samtidigt fick gruppledaren peka ut sin drömvärvning – och svarade Lasse Berghagen. 

– Vi har skämtat en del om det. Vi har rätt att ändra listan väldigt sent och det är om någon skulle göra fullständigt bort sig... eller om Lasse Berghagen kommer så att vi kan plocka in honom på listan, skämtar Mattias Karlsson i programmet och fortsätter: 

– Nu kommer stackaren att bli tvungen att gå ut och ta avstånd från SD i morgon.

 

Efter programmet vidareutvecklar Mattias Karlsson och säger att det har blivit ett slags talesätt inom partiet för att motivera varför partistyrelsen ska ha rätt att peta någon från riksdagslistan eller ändra ordningen på densamma.

– Då har man sagt ”tänk om Lasse Berghagen ringer”. Det handlar om att han är väldigt populära i stora kretsar och att han ses som en trevlig person. Det är inte så att vi tror att han skulle sympatiserar med våra åsikter, säger Mattias Karlsson. 

Ni har inte gjort något försök? 

– Nej, vi har faktiskt inte gjort det. Jag tror inte han skulle vara intresserad. 

 

Lasse Berghagen: ”Det är ju sjukt”

När Expressen når Lasse Berghagen blir han upprörd över uttalandet från Mattias Karlsson. 

– Det är ju sjukt. Det är så osant som något kan bli. Jag har inget med dem att göra. Jag vill vara neutral och låta min musik eller mina texter gå fram. Jag har ingen politisk åsikt. Jag väntar till valet och det håller jag till mig själv, säger han. 

Vill du förknippas med Sverigedemokraterna?

– Absolut inte.

Hur ser du på att de använder ditt namn?

– Det är dåligt. Alla medel är tydligen tillåtna i dag.

Gruppledaren Mattias Karlsson menar dock att det inte var något illa menat från deras sida.  

– Vi bygger inte det på att han har sagt eller gjort någonting som skulle få oss att tro att han sympatiserar med oss. Vi har bara upplevt honom som en brett omtyckt, väldigt trevlig och charmig person och om han tar illa vid sig av så får han göra det. Men det var inget illa menat. Jag vill inte på något sätt insinuera att han skulle stå nära partiet.