Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läsarna gjorde Expressens valkompass: ”Pedagogiskt”

Thérèse Lelli, 26, kulturantropolog från Stockholm. Foto: Privat.
Johan Myrberg, 39, business controller från Södertälje. Foto: Privat

Valet närmar sig med stormsteg.

Johan Myrberg, 39, och Thérèse Lelli, 26, har båda gjort Expressens valkompass med skilda resultat – men de är båda överens om att det kan vara ett viktigt hjälpmedel för personer som inte vet var de står inom partipolitiken.

– För den som inte är så politiskt insatt eller har lagt så mycket tid på att sätta sig in i det här tror jag att det är en väldigt bra guide, säger Johan.

Mindre än månad är kvar till valet, söndagen den 9 september. Känner du att du har för lite koll på politiken inför valdagen? Då kan du göra Expressens valkompass.

Thérèse Lelli, 26, kulturantropolog från Stockholm, har gjort just det. Hon berättar att hon gladdes av hur kompassen stämde exakt överens med hennes förväntningar.

– Man kan se på mina resultat att jag är ganska vänsterorienterad. Jag sa innan att jag säkert skulle få Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ som de tre översta partierna. Det visar att testet stämde överens väldigt bra.

Thérèse Lelli säger att valkompassen gav en översiktlig förståelse. Foto: Privat.

Trots att Thérèse Lelli redan innan hon genomförde valkompassen visste var hon kommer att lägga sin röst, tror hon att det är ett bra verktyg för de som ännu inte bestämt sig.

– Jag tycker det är svinbra med valkompasser och det var pedagogiskt eftersom man väldigt enkelt kunde välja glad- eller ledsen gubbe. Det är tillgängligt och tydligt. För och emot vidare otroligt pedagogiskt och bra! Det ger en mer översiktlig förståelse.

Så här gick det för Thérèse Lelli i Expressens valkompass. Foto: SKÄRMDUMP

Thérèse Lelli matchade bäst med Vänsterpartiet, följt av Feministiskt initiativ och Miljöpartiet. Hon berättar om sina viktigaste valfrågor:

– Jag tycker i dessa tider att migration är superviktigt. Även frågor om social- och ekonomisk rättvisa är viktiga. Det är också jätteviktigt att de nationalistiska och rasistiska krafterna inte ska få ta över. Det är jättefarligt och skadligt. Jag vill att Sverige ska vara ett land där alla ska få ta plats, utvecklas och få finnas.

”En viktig grej är inse att allting inte är så svart-vitt som man tror”, säger Johan Myrberg. Foto: Privat

Ense om kompassen – trots politiska skillnader

För Johan Myrberg, 39, business controller från Södertälje, blev resultatet ett helt annat. I hans kompass matchade han lika högt med Liberalerna som med Socialdemokraterna.

– Jag har gjort några valkompasser nu så börjar känna igen mönstret, så resultatet var egentligen enligt förväntan. Men jag överraskades lite av att Sverigedemokraterna hamnar så högt. Men det är ett populistiskt parti som lovar massor och det get utslag i ett sånt här test. Sedan har jag ingenting till övers för Vänsterpartiets politik, det förvånar mig att jag kan ha någonting gemensamt med dem.

I Johan Myrbergs resultat från valkompassen hamnade Centerpartiet sist. Foto: SKÄRMDUMP

Trots deras politiska meningsskiljaktigheter håller Johan Myrberg med Thérèse Lelli om att valkompassen är ett viktigt hjälpmedel för personer som inte vet var de står inom partipolitiken.

Samtidigt menar han valkompassen kan ha svårt att tillgodose för de viktigaste avgörande frågorna.

– Valkompassen kan ge en bra bild, det man missar är att det finns vissa knäckfrågor som gör att man inte kan rösta på ett visst parti. Jag skulle till exempel aldrig kunna rösta på ett parti som är emot EU till exempel eftersom ett utträde ur EU vore direkt förödande för svenskt näringsliv och därmed Sverige. En viktig grej är inse att allting inte är så svart-vitt som man tror, de flesta som gör det här får nog en ganska färggrann spridning, säger han och tillägger:

– För den som inte är så politiskt insatt eller har lagt så mycket tid på att sätta sig in i det här tror jag att det är en väldigt bra guide.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!