Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-förslaget: höj vårdens kompetens i våldtäktsfall

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna vill satsa 70 miljoner årligen på utbyggnaden av våldtäktsmottagningar. 

Man vill även höja kompetensen inom vården för hur man hanterar personer som utsatts för sexuella övergrepp.

I veckan presenterade Socialdemokraterna sitt kriminalpolitiska program som man går till val på. 

Förslagen innebar en rad straffskärpningar, bland annat vill man höja straffet för våldtäkt av normalgraden, vilket även oppositionen vill.

Nu går man vidare med ytterligare förslag som syftar till att bygga ut våldtäktsmottagningar och öka kompetensen inom landstingen för att ta emot våldtäktsoffer. 

Partiet vill satsa 70 miljoner årligen för att Sverige ska få fler våldtäktsmottagningar och för att öka specialistkompetensen inom landstingen på exempelvis vårdcentraler och akutmottagningar.

– Såväl vårdcentraler som akutmottagningar ska ha rätt kompetens för att både säkra spår och ge god vård och omsorg till den som utsatts för sexuellt våld, säger socialminister Annika Strandhäll. 

Landstingen ska spara bevis

Socialdemokraterna vill även lagstifta om att få landstingen att spara bevis som kan bli viktiga i en polisutredning. 

– Landstingen ska åläggas att spara den tekniska bevisningen som ofta är avgörande för en fällande dom i minst två år. Det finns ingen sån lagstiftning i dag som säger hur länge man ska spara detta i dag, säger Annika Strandhäll. 

Dessutom vill man tillföra 10 miljoner till Nationellt forensiskt centrum för att man där ska få ökade resurser för att analysera bevisen i en våldtäktsutredning.

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018