Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M lovar mer resurser mot vardagsbrotten

TTFoto: Mer resurser för att bekämpa vardagsbrottsligheten, lovar moderaterna.
”Oerhört många svenskar drabbas av stölder och inbrott med mera. Och bara tre procent klaras upp”, säger partiledaren Ulf Kristersson.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Mer resurser för att bekämpa vardagsbrottsligheten, lovar moderaterna.

– Oerhört många svenskar drabbas av stölder och inbrott med mera. Och bara tre procent klaras upp, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Åtgärder man förslår är bland annat hårdare straff och ökad möjlighet att publicera bilder från övervakningskameror.

Ulf Kristersson presenterade utspelet tillsammans med Gunnar Strömmer på en buss mellan Landvetter flygplats och Kungsbacka.

Moderatledaren ska sedan vidare till Borås och Vårgårda under dagens valturné.

Kristersson och Strömmer tycker att svenskarna har blivit närmast uppgivna vad gäller vardagsbrottsligheten.

– Tre procent av dessa brott klaras upp och svenskarna förstår att polis måste lägga sina resurser på skjutningar och bilbränder, säger Kristersson.

Så vill M bekämpa gängen

Moderaterna anser också att de utländska medborgare som begår den här typen av brottslighet ska sitta av sina straff i sina hemländer.

Kristersson och politiske sekreteraren Gunnar Strömmer hävdar att 50 procent av vardagsbrotten görs av utländska medborgare.

När bussen rullat vidare mot Borås presenterar Gunnar Strömmer tre nya punkter vad gäller åtgärder för att bekämpa gängkriminalteten:

Införa en möjlighet till visitionszoner där man misstänker att det finns mycket vapen.

Satsa 50 miljoner kronor på att utbilda fler hundar som kan söka efter vapen.

Införa tipspengar till personer som ger tips som gör att grova brott kan lösas. Detta har införts i Danmark och Strömmer nämner en summa upp till 50 000 kronor vad gäller tipspengens storlek

 

Texten uppdateras.