Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lövin och Busch Thor om otrygga områden

Foto: STAFFAN CLAESSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Både Miljöpartiet och Kristdemokraterna är för ökad polisnärvaro.

Dessutom vill KD se ett så kallat vistelseförbud som ska stoppa personer att återvända till områden där de begått brott.

– Jag kan inte ta ställning till det enskilda förslaget, säger MP-språkröret Isabella Lövin i Expressen TV.

För bara ett par veckor sen föreslog Kristdemokraterna att den som begår brott i ett visst område ska kunna förbjudas att återvända dit – ett så kallat vistelseförbud.

I partiledarduellen i Expressen TV på måndagen förklarade KD-ledaren Ebba Busch Thor vidare:

– Det är så många områden runtom i Sverige där polisen inte kan upprätthålla lag och ordning. Om man ringer 112 så har ambulansen svårt att komma till den som är drabbad och göra sitt jobb. Det är för att det är kriminella som tagit över bostadsområdena och sprider skräck och rädsla, säger hon. 

Isabella Lövin: Behöver trygga bostadsområden

MP-språkröret Isabella Lövin säger att hon inte kan säga om hon är för eller emot förslaget. 

– Jag kan inte ta ställning till det enskilda förslaget. Vi har under vår regeringstid sett till att fördubbla antalet polisstuderande, något som varit eftersatt under alliansens tid. Alliansen har inte investerat i polisutbildningen. Vi har skärpt ett antal brottsrubriker och även straff, vi har höjt straffet på grov våldtäkt från fyra till fem år, säger hon i Expressen TV.

– Precis som Ebba Busch Thor säger så behöver vi mer förebyggande och se till att få trygga bostadsområden, säger hon.

”Begås brott i korridorerna”

Isabella Lövin menar att flera myndigheter – och inte minst skolan – måste samarbeta för att råda bot på brottsligheten. 

– Vi måste ta ett steg tillbaka och se vad det är som fungerar mot brottslighet. Jag är bekymrad över det här tonläget i svensk debatt där man framställer grov organiserad brottslighet som någonting som har tagit över och som vi inte kan bekämpa. När man jobbar, olika myndigheter tillsammans, så kan man faktiskt få bort de grovt kriminella. Förebilderna som unga tittar på, om du får bort de från gatorna och satsar på skolan så kan man vända den här trenden, säger hon i Expressen TV.

Ebba Busch Thor:

– Vi har också lagt ett särskilt förslag om poliser som kan vara knutna nära till skolan där det återkommande begås brott i korridorerna till och med under lektionstid.