Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW: Trångt på den politiska högerflanken

Leif GW Persson.Foto: OLLE SPORRONG
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna.Foto: JESSICA GOW/TT
Jan Björklund, Liberalerna.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna.Foto: FRITZ SCHIBLI
Annie Lööf, Centerpartiet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Striden kring brott och straff utspelas långt ut på den politiska högerflanken, menar Leif GW Persson.

– Där är det ganska trångt just nu och det är ovanligt att man hittar Socialdemokraterna där, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Samtidigt ser han en tydlig vinnare: Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

Inför höstens val har riksdagspartiernas utspel på det kriminalpolitiska området duggat tätt.

Bland de partier som lagt stor vikt vid frågan har inriktningen varit densamma: Fler poliser och tuffare tag mot kriminaliteten.

På lördagsmorgonen gästade Leif GW Persson TV4:s Nyhetsmorgon och lämnade då sin analys av läget. Vänsterpartiet och Miljöpartiet sticker ut, menar han, eftersom de lägger fokus på brottsförebyggande snarare än brottsbekämpande åtgärder.

– I övrigt står kampen långt ut till höger. Det är dit man söker sig och där är det ganska trångt just nu. Det är ovanligt att man hittar Socialdemokraterna där för de har aldrig prioriterat kriminalpolitik historiskt utan det är en klassiskt moderat fråga, säger Leif GW Persson.

Han menar att fler poliser kan leda till en ökad upplevd trygghet på gator och torg – men säger samtidigt att det inte kommer att fungera som någon snabb lösning för den grova våldsbrottsligheten.

GW: Många poliser röstar på honom

– Den stora brottsplatsen är ju hemmet eller den privata sektorn, om det är våld vi pratar om, det går faktiskt inte åtgärda med poliser. 

Leif GW Persson menar att det finns en tydlig politisk vinnare till följd av att frågan om brott och straff nu har aktualiserats i så hög grad.

– Ja, Åkesson naturligtvis. Han har varit tidigt profilerad i det här och det är så att han har väldigt många poliser som röstar på honom, säger Leif GW Persson och fortsätter:

– Om han hade haft samma andel inom befolkningen totalt skulle han i stort sett kunna bilda egen regering.

 

LÄS MER: Leif GW Perssons tuffa kritik mot SVT