Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

L-toppen: Vi säger nej – och de kan tacka ja

Anna Starbrink (L) vill inte bli partiledare, säger hon till Expressen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Nyamko Sabuni är en av de politiker som nämnts bland favoriterna att ta över Liberalerna efter Jan Björklund.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Anna Starbrink var en av de i L:s partistyrelse som, tillsammans med Björklund, tidigt förespråkare att partiet borde ingå ett samarbete med Löfven. 

Hon var också bland de första Björklund berättade att han ville sluta för.

För Expressen berättar nu Anna Starbrink att varken hon själv eller borgarrådet Lotta Edholm (L) är intresserade av partiledarposten – och hon tror att det skulle kunna bli svårt för Birgitta Ohlsson att bli vald. 

– Jag kan inte riktigt bedöma om partiet har läkt ut, säger hon och syftar på Ohlssons val att utmana Björklund 2017. 

När Anna Starbrink (L), landstingsråd, gruppledare för Liberalerna i Stockholm och partistyrelsemedlem, fick höra att Jan Björklund redan på onsdagen skulle meddela att han inte ställer upp för omval blev hon förvånad. Han hade berättat för henne redan i december, kring jul, att han ville sluta som partiledare. Men att han skulle gå ut med det så här tidigt var inget hon såg framför sig. 

– Det kändes lite chockartat. Eller inte chockartat, men överraskande, säger hon. 

Vill inte bli partiledare

Hon gör analysen att det var på grund av omsorg för partiet och insikten att det kommer behövas tid i valet av en ny ledare, men också att det säkert är svårt att hålla energin uppe när man väl redan bestämt sig för att lämna. 

– Dessutom ska vi samlas hela partiet i nästa vecka och då tror jag att han ville att vi skulle kunna prata om alla pusselbitar. 

Du tog ju en väldigt tydlig ställning för att partiet skulle samarbeta med Löfven när regeringsfrågan låg på bordet. Är det viktigt att den som efterträder Björklund tillhör den sidan? 

– Vi är ett parti. Ett handslag med vårt parti ska gälla. Det viktiga är att vår nya partiledare kan arbeta i den andan. Så nej. Man kan inte vara diskvalificerad från ledande positioner för att man inte tyckte som jag eller som majoriteten i partiet på partirådet. Men det måste så klart vara en person som är beredd på att ta sig an den här utmaningen. 

Jan Björklund (L) meddelade på onsdagen att han inte kommer att ställa upp till nyval som partiledare.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Är du själv intresserad av att ta över? 

– Jag är jätteglad och hedrad att ha omnämnts. Och på sätt och vis kan det klia i fingrarna. Men jag är inte beredd att bli partiledare. Jag ser hur krävande det är och det är ett personligt pris jag inte är beredd att betala. Sen är det inte heller säkert att jag har de rätta ledaregenskaperna heller, eller att jag är den som skulle kunna ena partiet. 

Inga självklara drömkandidater

En annan liberal profil i Stockholm, borgarrådet Lotta Edholm, har också nämnts som en tänkbar, het efterträdare till Björklund. Men hon är inte aktuell, menar Starbrink. 

– Lotta är fantastisk, men jag har också sett henne tidigt säga att hon inte vill och jag har förstått att hon menar allvar. 

– Vi har ju inte de där självklara drömkandidaterna. Därför tycker jag att vi ska lyssna på de som kliver fram och höra hur de vill forma partiet. 

Samtidigt tror hon inte att det är svårt att hitta någon som faktiskt vill ta över, trots det svåra läget. 

– Det finns många duktiga krafter som jag tror kan tänka sig detta, om man får rätt uppbackning från partiet. 


Lotta Edholm (L) säger nej till att bli partiledare.

”Hon är ett framtida ledarämne”

Likt många andra liberaler nämner hon EU-kommissionären Cecilia Malmström, som tackat nej, som ett av de givna önskemålen. 

– Men sedan har vi också ett par fantastiska personer inom riksdagsgruppen. Mats Persson höll inte med mig i regeringsbildningen men är en mycket kompetent person, även Johan Pehrson. Och Lina Nordqvist. Hon är ny i riksdagen absolut ett framtida ledarämne. Och det finns flera utanför riksdagsgruppen, som Erik Ullenhag. Han kan riksdagsarbetet och har regeringserfarenhet, och har stått utanför under denna period. Det har även Nyamko Sabuni. Så det är inte brist på duktiga, dugliga liberaler. 

Erik Ullenhag (L) är i dag Sveriges ambassadör i Jordanien.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON


Du upplever att dessa personer skulle kunna vara villiga att ta över? 

– Ja, det gör jag. 

Du nämner inte Birgitta Ohlsson? 

– Jag vill inte utesluta någon. Hon är ju en tydligt, liberal värderingsförankrad person som är en viktig företrädare. Men också en kontroversiell person eftersom hon utmanade Jan Björklund om partiledarskapet ett år innan valet. Det blev ju det en jättestor diskussion och tog väldigt mycket energi i partiet. Jag kan inte riktigt bedöma om partiet har läkt ut efter det eller inte.  

Birgitta Ohlsson (L).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Varken Birgitta Ohlsson eller Nyamko Sabuni sitter i riksdagen. En källa uppger för Aftonbladet att det internt ses som ett eventuellt hinder. 

– För ett väldigt litet parti har det stor betydelse om partiledaren kan vara med i partiledardebatter och delta fullt ut i riksdagens arbete. Att vara avstängd från det är tungt och jobbigt, se bara på hur det var för Maria Leissner, säger en L-källa till tidningen. 

Mats Persson, som nyligen slutade som ekonomisk-politisk talesperson, har länge setts som Jan Björklunds kronprins, men har av vissa ansetts för ”valpig” och ung, uppger en L-källa för Aftonbladet. 

En annan kandidat som nämns som ett starkt namn är Christer Nylander,


Partiet ska samlas i nästa vecka

Starbrink menar att det inte är rimligt att hinna utse en ny partiledare innan EU-valet, men att det absolut inte behöver dröja till november innan partiet landar i en ny ledare. Bland annat berättar hon att valberedningen nu i dagarna skickat ut frågan om hur de tycker att processen ska fortgå till partiets alla länsförbund. 

Uppgifter: Christer Nylander starkt namn

Varken Birgitta Ohlsson eller Nyamko Sabuni sitter i riksdagen. En källa uppger för Aftonbladet att det internt ses som ett eventuellt hinder.

– För ett väldigt litet parti har det stor betydelse om partiledaren kan vara med i partiledardebatter och delta fullt ut i riksdagens arbete. Att vara avstängd från det är tungt och jobbigt, se bara på hur det var för Maria Leissner, säger en L-källa till tidningen.

Mats Persson, som nyligen slutade som ekonomisk-politisk talesperson, har länge setts som Jan Björklunds kronprins, men har av vissa ansetts för ”valpig” och ung, uppger en L-källa för Aftonbladet.

En annan kandidat som nämns som ett starkt namn internt är Christer Nylander, nuvarande gruppledare i riksdagen, enligt Aftonbladet.

– Han ligger alltid mitt i partiet, det gör att man kanske kan uppfatta honom som lågmäld. Men han har en stor politisk bredd, säger en liberal till tidningen.