Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf överväger att släppa fram Löfven

Foto: LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf har en kravlista för att släppa fram Stefan Löfven nästa vecka. 

Nu måste S acceptera kraven – det finns inte tid att förhandla innan statsministeromröstningen, säger Lööf som meddelar att hon själv inte tänker sitta i en S-ledd regering.

Däremot ville Jan Björklund ingå i en Löfven-regering men ”kapitulerade” efter motståndet i riksdagsgruppen, uppger en källa för Aftonbladet.

Det är i en intervju med Dagens Nyheter som Annie Lööf nu lägger fram en kravlista till Stefan Löfven. Kraven handlar bland annat om sänkta skatter och förändringar i arbetsrätten.

– Accepterar de kraven är vi villiga att överväga att släppa fram Stefan Löfven i nästa veckas statsministeromröstning, säger Annie Lööf till DN.

Samtidigt understryker Annie Lööf att hon inte tänker sitta i en S-ledd regering. I stället framför Centern ”ett antal skarpa liberala krav” som Socialdemokraterna måste acceptera för att partiet ska släppa fram Löfven nästa vecka.

– Skulle det vara så att Stefan Löfven förkastar de förslag och den politik som Centerpartiet driver, då kommer också Centerpartiet att se till att han inte blir vald som statsminister nästa vecka, säger Annie Lööf. 

Annie Lööf presenterar kravlista till Stefan Löfven

Till Expressen säger Annie Lööf att kravlistan kommer att lämnas över till Stefan Löfven vid första tillfälle de ses. 

– Jag pratade faktiskt med Stefan Löfven tidigt i förmiddags och redogjorde i stora delar för de krav jag har pratat om under i dag. Jag tycker det är viktigt att göra det här stegvis och seriöst så att Stefan Löfven visste om detta innan det kom ut i media. 

– Nu är det dags för Socialdemokraterna att bekänna färg. Kan man acceptera de krav som Centerpartiet ställer är vi redo att överväga att släppa fram honom som statsminister, säger Annie Lööf. 

Listan på krav är ”gedigen”, menar Annie Lööf. Till DN säger hon att det handlar om sänkta skatter på jobb och företag, att liberalisera bostads- och arbetsmarknaden, om att säkra valfriheten i välfärde och om frihets- och äganderättsreformer för landsbygden. 

– Specifikt kan det handla om kraftigt sänkta marginalskatter, reformerade turordningsregler, en liberalare arbetsrätt och friare hyressättning. En rad förslag som innebär att Centerpartiet får genomslag för den politik som vi har drivit under en lång rad av år, säger Annie Lööf till DN.

 

Annie Lööfs kravlista till Stefan Löfven

Sänkta skatter på jobb och företag.

Liberalisera bostads- och arbetsmarknaden.

Säkra valfriheten i välfärden.

Frihets- och äganderättsreformer för landsbygden.

Sänkta marginalskatter.

Reformerade turordningsregler.

Friare hyressättning.

Lägre ingångslön för nyanländas jobb.

Sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag.

Källa: Annie Lööf/DN

Nu måste S ta ställning till hur de ser på kraven för att C ”ens ska kunna överväga” om de tolererar Löfven i statsministeromröstningen nästa vecka.

Annie Lööf: Ingen tid att förhandla innan statsministeromröstningen

Om S enbart säger att kraven är intressanta och förhandlingsbara måste C ta ställning till det då, menar Annie Lööf. Men hon gör tydligt att det inte finns utrymme för förhandlingar innan statsministeromröstningen.

Moderaternas ledare Ulf Kristersson är fåordig om Annie Lööfs kravlista, men konstaterar enligt TT att den innehöll en del allianspolitik. 

– Jag tänker inte lägga mig i andra partiers beslutsprocess, det måste varje parti fatta i lugn och ro, säger han till Aftonbladet. 

På Instagram skriver Annie Lööf om sin kravlista:

”Vi gör det här för att vi tycker att det är rimligt att regeringsbildningen mer fokuserar på vad partierna faktiskt tycker men också för att S ska få möjligheten att ta ställning till om de kan acceptera den liberala och borgerliga politik som vi står för.”

https://www.instagram.com/p/Bqr1MjbFDOb/

Stefan Löfven har öppnat för kompromisser

Carl Bildt (M) var snabb med att såga Annie Lööfs utspel:

”Tanken att en socialdemokratisk regering skulle genomföra en möjlig alliansregerings politik förefaller mig, milt sagt, något långsökt”, skriver den tidigare stats- och utrikesministern på Twitter.

https://twitter.com/CBildt/status/1067414842707980288

Det är ännu okänt hur Socialdemokraterna svarar på Annie Lööfs utspel. Dock står det klart att Stefan Löfven sedan tidigare har öppnat för kompromisser med de liberala partierna i en rad frågor.

Redan förra månaden öppnade Stefan Löfven för stora förändringar av arbetsrätten för att locka C och L i en intervju med Dagens industri.

– Han talade om arbetsrätten på ett sätt som lät misstänkt likt den lösning som Centerpartiet står för, sa Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot, då.

I september uppgav flera S-källor för Di att partiet även var redo att släppa vallöftet om vinsttak i välfärden, förhandla om slopad värnskatt och kompromissa om skrotade byggsubventioner.

– Där har S hela tiden haft en liten dörr på glänt, så att den frågan ska kunna finnas med på förhandlingsbordet, har Expressens statsvetare Jenny Madestam sagt.

LÄS MER: Stefan Löfvens taktik – för att få över Lööf

Liberalerna kan lägga ner sina röster

Liberalerna har de senaste dagarna hållit en rad långa möten för att diskutera hur de ska förhålla sig till Stefan Löfven i nästa veckas omröstning.

Expressen har tidigare under tisdagen berättat att Jan Björklund är beredd att sätta sig i en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet – men han har bara halva partiet med sig.

Den interna striden kan därför sluta med en kompromiss om Löfven – att L går i opposition och lägger ned sina röster i kommande statsministeromröstningar, enligt flera initierade bedömare.

Efter starka protester från riksdagsgruppen tvingades Jan Björklund kapitulera i frågan om att ingå i en Löfven-regering, uppger en källa för Aftonbladet.

Wästberg: Löfven kan släppa fram Lööf

Om Stefan Löfven dock röstas ner nästa vecka tror L-profilen Olle Wästberg att Löfven kan släppa fram Annie Lööf som statsminister.

Han utesluter dock inte att Annie Lööf i stället släpper fram Löfven och själv ställer sig utanför regeringen. Något hon nu alltså överväger i och med kravlistan i DN.

Olle Wästberg var ledamot av Folkpartiets partistyrelse i 28 år, mellan 1972 och 2000. Han har dessutom suttit i riksdagen för partiet (1976-1982) och varit statssekreterare i finansdepartementet under Carl Bildts regering (1991-1993). 

I sitt nyhetsbrev skriver han i dag:

"Min tro har länge varit att det till slut blir en liten mittenregering med Annie Lööf som statsminister. En sådan regering lever naturligtvis farligt men skulle ändå med växlande samarbeten kunna få igenom en hel del."

Olle Wästberg minns tiden i riksdagen under Ola Ullstens regering:

"En folkpartistisk regering med endast 39 mandat bakom sig, men framsläppt av Socialdemokraterna. Den lyckades ändå få igenom åtskilligt – stärkt grundlagsskydd för medborgerliga fri- och rättigheter, utbyggd föräldraförsäkring, mindre krångel, till exempel ”friggebod” och mycket annat."

Han fortsätter: 

"Eftersom både Centern och Liberalerna så tydligt i valrörelsen lovade att inte släppa fram en regering som blir beroende av de högerauktoritära Sverigedemokraterna skulle en mittenregering kunna vara lösningen."

Olle Wästberg: "Då är alliansen krossad"

När Expressen når Olle Wästberg på tisdagsförmiddagen utvecklar han: 

– Om Löfven faller så är enda återstående möjligheten att Annie får pröva. Det förutsätter att S är beredda att lägga ner rösten, vilket de ju kan finna motiverat eftersom alliansen då är krossad. 

– Men låsningarna blir allt starkare och dessutom är ju Annie inriktad på 2022. Redan när hon tillträdde sa hon att målet är 20 procent 2022. Det är fullt möjligt att C släpper fram Löfven - men inte ingår i en S-ledd regering. Att spå är svårt…

Olle Wästberg var under åren 1993-1995 chefredaktör på Expressen. 1996-1999 var han styrelseordförande i Sveriges radio. Han var sedan generalkonsul i New York 1999-2004 och generaldirektör för Svenska Institutet 2005-2010.