L-politiker vill ersätta Björklund med Sabuni: "Jan har gjort sitt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
L-politikerna i Vellinge vill att ex-ministern Nyamko Sabuni återvänder till politiken och tar över som partiledare efter Jan Björklund.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Jan Björklund har varit partiledare sedan 2007.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Liberalerna gjorde inget särskilt bra riksdagsval. 

Nu tycker L-politiker i Vellinge att partiledaren Jan Björklund bör avgå och att ex-ministern Nyamko Sabuni ska ersätta honom. 

– Jan har gjort sitt och nu är det dags för nya krafter att ta över, säger Henrik Thorsell.  

Liberalerna ökade något i riksdagsvalet, från 5,42 till 5,49 procent, men gör inget särskilt bra val. 

Nu tycker Henrik Thorsell och Anders Cnattingius, ordförande respektive gruppledare för L i Vellinge, att det är dags att byta partiledare. 

I en debattartikel i SvD argumenterar de för att ex-ministern Nyamko Sabuni bör ta över. 

”I en tid då tomt politiskt poserande gentemot Sverigedemokraterna uppenbarligen bedömdes ha större betydelse inom Alliansregeringen än klarsynthet och substans, offrades Sabuni och petades från posten som jämställdhets- och integrationspolitiker. Att vår partiledning stillatigande lät det ske är och förblir ett obegripligt misstag som vi behöver rätta till omgående”, skriver Thorsell och Cnattingius i debattartikeln.  

"Björklund lyckades inte denna gång heller"

Henrik Thorsell utvecklar resonemanget för Expressen: 

– Nu är valet över och vi kan konstatera att Jan Björklund inte lyckades denna gång heller. Då finns det inte utrymme för fler chanser. Jan har gjort sitt och nu är det dags för nya krafter att ta över, säger han och fortsätter:

– Den i särklass viktigaste samhällsutmaningen handlar om integration och få är så lämpliga som hon är, tycker vi. Och jag upplever att hon har ett ganska stort stöd inom partiet. I diskussioner mellan partimedlemmar kommer ofta Nyamko upp som ett bra alternativ som många tycks vara positiva till. Vi tycker hennes meriter talar för sig. 

Jan Björklund har fått skarp kritik och blivit ifrågasatt offentligt vid ett par tillfällen under den gångna mandatperioden. 

I juni 2017 meddelade dåvarande riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson att hon ville ta över som partiledare. Björklund vann så småningom partiledarstriden medan utmanaren valde att lämna politiken. 

"Nu måste vi prova andra grepp" 

Thorsell och Cnattingius menar att det nu står klart att partiet måste testa något nytt. 

– Svensk politik förmår inte leverera lösningar på de frågor som medborgarna ställer sig om hur vi ska få våra nya svenskar i arbete, i delaktighet i samhällsbygget. Nu har Jan försökt så länge och inte lyckats, nu måste vi prova andra grepp. Och vi vet att Nyamko med stor framgång drev de här frågorna under sin tid som minister. Hon är inget oprövat kort. 

Har Nyamko Sabuni på något sätt signalerat att hon är intresserad av att återvända till politiken? 

 – Nej. Det här är en uppmaning till valberedningen att påbörja arbetet inför det riksmöte som följer, säger Henrik Thorsell. 

Nyamko Sabuni lämnade regeringen i januari 2013 och därefter hållbarhetsdirektör på ÅF. Expressen har sökt Jan Björklund, som dock avböjer att kommentera avgångskravet.