Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken mot Stefan Löfven: ”Rekord i att bryta löften”

Carl Bildt. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Bollen är tillbaka hos Lööf”, säger Widar Andersson, chefredaktör för Folkbladet. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jonas Sjöstedt fällde krokben för Stefan Löfven i sista stund och nu har S-ledaren 48 timmar på sig att vinna Vänsterpartiets stöd i en statsministeromröstning. 

– Jag varnade för detta på Liberalernas landsmöte om att det måste godkännas av Vänsterpartiet, säger riksdagsledamoten Johan Pehrson (L). 

”Det måste vara politiskt rekord i att bryta löften”, skriver Johan Forssell (M).

På måndagen stod det klart att Jonas Sjöstedt inte vill släppa fram Stefan Löfven som statsminister utifrån den överenskommelse som S enats om med C, L och MP. 

Göran Greider: ”Mycket förvånad”

En av dem som är förbryllad över hur Stefan Löfven valt att hantera Vänsterpartiet i överenskommelsen är Göran Greider, chefredaktör för Dalademokraten, som tillhör partiets vänsterflygel. 

Göran Greider, socialdemokratisk opinionsbildare och chefredaktör för Dalademokraten. Foto: MICHAELA HASANOVIC

– Jag blev mycket förvånad över att det inte funnits något samtal med Vänsterpartiet. Alla fyra partierna visste att de var beroende av Vänsterpartiets stöd för att komma in genom regeringsporten. Jag är lika förvånad som talmannen verkar vara. Jag tycker att Jonas Sjöstedt gjorde det bra och vann många hjärtan när han sa rakt ut att han inte kan tolerera den här typen av förödmjukelse. Mästerförhandlaren Löfven har inte skött det här särskilt väl, får man säga, säger Göran Greider.  

Därför vägrar Vänsterpartiet ge Löfven grönt ljus

För Vänsterpartiet står flera problem i vägen för att kunna trycka grön eller gul knapp för Löfven i en riksdagsomröstning. Bland annat har man problem med den klausul i överenskommelsen som konstaterar att Vänsterpartiet "inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden". 

På sin pressträff under måndagen sa Jonas Sjöstedt att man inte accepterar detta, utan kräver respekt – och vill få garantier för att reformer som man tidigare har fått igenom kommer att finnas kvar framöver. 

Vad var det som fick Stefan Löfven att tro att Vänsterpartiet skulle rösta igenom honom som statsminister? 

– Det är svårt att fatta måste jag säga. Men det har hela tiden varit så att Löfven och många andra i regeringen har samarbetat med armbågen med Vänsterpartiet under lång tid. Sedan tror jag att det kan ha varit bidragande att det varit outtalat att  Vänsterpartiet inte skulle vara med och styra politiken – då ville Löfven inte irritera de borgerliga partiledarna genom att föra samtal med Jonas Sjöstedt, säger Göran Greider. 

Han anser att enda sättet för Löfven att få med sig Vänsterpartiet är löften om att behålla de reformer som partiet har drivit igenom under senaste mandatperioden och anser vara viktiga. Och ett offentligt uttalande. 

– Det måste vara någon slags statement där han säger att han betraktar Vänsterpartiet som en självklar del av svensk demokrati och den svenska politiska processen. Det måste han säga rakt ut på något sätt. 

Widar Andersson, chefredaktör för Folkbladet och socialdemokratisk debattör. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Widar Andersson är chefredaktör för Folkbladet och socialdemokratisk opinionsbildare. Efter Jonas Sjöstedt ultimatum anser han att överenskommelsens framtid nu hänger på Centerledaren Annie Lööf. 

– Bollen är tillbaka hos Lööf, så tyckte jag det lät på Sjöstedt i dag. Löfven har som Socialdemokraterna som vanligt inga problem med att ställa sig på scenen och säga att man ska samarbeta, men han är beroende av stödpartierna. Lööf har å sin sida varit noga med att isolera ytterkantspartierna. Det blir en väldig nesa för Centerpartiet att behöva frångå det. Frågan är vilken väg Lööf väljer nu, säger han till nyhetssajten F+.

 

Johan Pehrson, Liberalerna. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Pehrson: ”Man är beroende av Vänsterpartiet”

Sjöstedts agerande under måndagen är inte oväntat, menar riksdagsledamoten Johan Pehrson (L). 

– Jag förstår faktiskt Jonas Sjöstedt. Jag varnade för detta på Liberalernas landsmöte att det måste godkännas av Vänsterpartiet, annars är avtalet inte värt papperet det är skrivet på. 

Tillsammans med sju andra riksdagsledamöter i Liberalerna gick han ut förra veckan och uppmanade partiet att rösta fram Ulf Kristersson till statsminister. 

– Jag förordade en annan linje, för det är klart att man är helt beroende av Vänsterpartiet, man måste ju fundera ett varv till om man hävdar något annat. Men det är inte så konstigt. Däremot om man vill tolka dokumentet tycker jag att det är solklart att samarbetet omfattar de frågorna som står där och då får sossarna göra vad de vill i övrigt, även om det är ett brett dokument. 

Johan Pehrson är av uppfattningen att avtalet kommer att ligga fast, och att L får förhålla sig 

– Det är väldigt viktigt att alla parter gör samma tolkning, så det är klart att det är olyckligt att alla börjar tycka olika några timmar efter att avtalet blivit godkänt i alla instanser. Det är ju naturligtvis ett svagt dokument bara för det.  

Kan L dra sig ur avtalet, beroende på vad Sjöstedt och Löfven kommer fram till?

– Det kan inte jag bedöma, det är inte min sak. Jag ska prata med mina partivänner i allmänhet och riksdagsgruppen i synnerhet.

Robert Hannah (L) var också en av de riksdagsledamöter för Liberalerna som ställde sig bakom att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister. Efter Jonas Sjöstedts besked på måndagen skriver han på Twitter om läget.

https://twitter.com/RobertHannah85/status/1084858942801481729

Centerstudenter, de enda två som röstade emot överenskommelsen med Löfven i partiets förtroenderåd, skriver på Twitter att Löfvens öppning mot Sjöstedt är "helt oacceptabel". 

https://twitter.com/centerstudenter/status/1084822284337143808

Forssell: "Rekord i att bryta löften"

Johan Forssell, Moderaternas migrationspolitiska talesperson, menar att Löfven i och med öppningen till Jonas Sjöstedt redan brutit den överenskommelsen som han gjort med C, L och MP. 

"Det tog alltså bara tre dagar för Löfven att backa från överenskommelsen att inte förhandla med Vänsterpartiet. Det måste vara politiskt rekord i att bryta löften", skriver han i ett meddelande till Expressen och fortsätter:

Johan Forssell, Moderaternas migrationspolitiska talesperson. Foto: ALEX LJUNGDAHL

"Nu måste Löfven svara på vilka frågor som V ska ges inflytande över. Försvaret? Energifrågorna? Den ekonomiska politiken? 

Både L och C har varit tydliga med att V aldrig skulle ges något inflytande. Nu ställer man sig naturligtvis frågan hur deras väljare ser på att Löfven svängt och uppenbarligen inte kan hålla ett löfte ens i tre dagar."

På Twitter skriver den tidigare statsministern Carl Bildt om utvecklingen i regeringsbildningen, som han menar börjar likna en tv-serie. 

https://twitter.com/CBildt/status/1084857795751616513

I SVT:s "Aktuellt" ställer sig Bildt frågande till att Löfven och Socialdemokraterna inte hade förankrat överenskommelsen hos Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt. 

– Man måste ha föreställt sig att Jonas Sjöstedt var en dörrmatta, det är möjligt att han kommer att visa sig vara en dörrmatta också, det återstår att utreda. Men man måste ha förutsatt att han var en dörrmatta, det var väl det antagande man hade, säger han i programmet. 

Aftonbladets kolumnist Lena Mellin menar att det är ”nästan oförlåtligt oskickligt” att Stefan Löfven inte försäkrade sig om Vänsterpartiets stöd. 

Att inte kolla att Vänsterpartiet ställde upp på det kan i värsta fall betraktas som maktfullkomligt. I bästa fall var det bara ett uttryck för en häpnadsväckande oskicklighet”, skriver hon i sin krönika. 

Expressen har sökt Carl Bildt.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!