Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristna profilen: ”Be för SD som största parti”

Bibelläraren och frikyrkoprofilen Lars Enarson uppmanar i sina videoklipp till bön för att Jimmie Åkesson ska bli statsminister.
Foto: YOUTUBE/LARS ENARSON
Kristna rockbandet Jerusalem har fått kultstatus inom frikyrkan. Bandet har också kopplats till SD.
Sverigedemokraterna splittrar frikyrkorna. Livets ords ledare Joakim Lundqvist höll i somras ett politiskt brandtal där han gick till hård attack mot SD.
Foto: SVT

När det kristna rockbandet Jerusalem kopplades till Sverigedemokraterna blottades en splittring inom frikyrkorörelsen. 

Sedan de kristna väljarna flytt från KD har SD vunnit mark och tagit strid om Sveriges runt 500 000 kyrkobesökare.

I frikyrkornas infekterade debatt går en Livets Ord-pastor nu till politiskt angrepp mot SD i predikstolen – samtidigt som en annan frikyrkoprofil sprider profetian han ska ha fått från Gud:

– Vi ber att Sverigedemokraterna blir det största partiet i höst. 

Klockan fem på morgonen, fredagen den tolfte januari 2018, vaknar den frikyrkliga bibelläraren och författaren Lars Enarson upp med en profetia från Gud:

”Det som sker nu i Sverige ingår i en medveten strategi att bryta ner samhället för att kunna införa antikrists diktatur. Det enda parti som erbjuder ett alternativ till denna utveckling är Sverigedemokraterna”.

Sedan dessa påstådda ord från ovan har han spridit en rad klipp på Youtube med sitt budskap till kristna väljare. Han uppmanar sina anhängare att be för att Jimmie Åkesson blir statsminister i höst.

Lars Enarson tillhör en ny högljudd rörelse inom de kristna samfunden som röstar på SD.
Foto: PRIVAT

Enarsson säger till Expressen:

Det vore olyckligt om det här sharia-inspirerade islam börjar ta makt i Sverige. Inom några generationer kommer vi att ha ett land där majoriteten utgörs av muslimer. Med den friheten man ger dem så förstår vi vad det kommer att innebära.

Under sommaren har Enarson – som efter utspelet betraktas som kontroversiell i övriga frikyrkorörelsen – rest runt i Sverige för att sprida budskapet om sin profetia. 

Men han är inte ensam. 

Lars Enarson tillhör en ny högljudd rörelse inom de kristna samfunden som röstar på SD.

SD-ledaren Jimmie Åkesson och Runar Sögaard.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Runar Sögaard skakade om frikyrkorörelsen

Under våren skakade den tidigare predikanten Runar Sögaard om den traditionellt flyktingvänliga frikyrkorörelsen genom inlägg i sociala medier där han tog ställning för Sverigedemokraterna och kritiserade etablissemanget. Under sensommaren höll Sögaard också "väckelsemöten" tillsammans med SD:s Jimmie Åkesson – möten som av SD klassades som en chans att nå kristna väljare sedan Kristdemokraterna tappat mark inom denna grupp. 

Kopplingen mellan frikyrkligheten och KD hade länge varit stark när man började tappa kyrkväljare i början av 2000-talet.


Vi ropar till Gud att kristna värderingar ska få råda i kommande regering.

När Kristdemokraterna bildades i mars 1964 – då under namnet Kristen Demokratisk Samling, KDS – var den frikyrkliga Pingströrelsens energiska ledare Lewi Pethrus en av initiativtagarna. Fram till 2002 var stödet för KD inom rörelsen massivt med omkring 70 procent av frikyrkoväljarna. Men sedan dess har partiet kraftigt tappat i väljarstöd i gruppen. Patrik Sandberg från det allkristna och politiskt obundna bönenätverket Sverigebönen menar exempelvis, enligt tidningen Världen Idag, att KD gått åt ett allt för liberalt håll:

– Vi ropar till Gud att kristna värderingar ska få råda i kommande regering. 

Bland partierna som går kraftigt framåt bland kyrkobesökarna finns i stället SD.

SD ökar bland kyrkobesökare

En Sifo-undersökning i tidningen Dagen visade i maj 2018 att Sverigedemokraterna mellan 2014 och 2018 gått från 4 till 18 procents stöd bland kyrkobesökare. 

KD backade rejält – från 24 till 10 procent.

Länge var stödet för SD i frikyrkorna nära noll. Samtidigt var KD starka, uppåt 70 procent bland frikyrkoväljarna. Så det var inte så mycket kvar till resten, säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet och själv frikyrkomedlem.

– När KD minskar från sina 70 procent så ökar alla andra partier. 

Hagevi bedömer att SD sett en potential i att locka kristna väljare. 

Enligt hans undersökningar finns runt 500 000 kyrkobesökare i Sverige – personer som minst en gång i månaden besöker en gudstjänst. Andelen frikyrkoväljare beräknas till runt 300 000 personer. 

– Det är en rörlig väljargrupp så självklart finns det ett intresse att vända sig till den här gruppen och att man försöker vinna väljare. Men jag tror inte att det är en speciell väljargrupp man satsar på, utan en av många. 

Hagevi menar dock att SD-uppgången bland frikyrkliga beror på att gruppen slutat rösta religiöst och i stället röstar som andra grupper i samhället. 


LÄS MER: SD-politiker vill att Veronica Palm ska dö i ett terrordåd 


Sverigedemokraternas ordförande i Lerum, riksdagskandidaten Alexander Christiansson, är uppväxt inom Livets Ord.
Foto: CLAES PETERSSON

”Drivkraften är rädsla för att muslimerna ska ta över”

Elisabet Sandlund, ledarskribent och tidigare chefredaktör på tidningen Dagen, tror också att SD medvetet satsar på kristna röster.

Jag tror att den främsta drivkraften är rädsla för att muslimerna ska ta över och att det är det SD spelar på. Och det som många kristna inom frikyrkan är oroliga för. 

– Jag tror att man ser detta som en viktig grupp. Redan innan SD kom in i riksdagen började de jobba medvetet för att komma in i kyrkomötet, som blev deras träningsarena inför riksdagen. 

Ett exempel på SD-vänliga krafter inom frikyrkan är Alexander Christiansson, 37, som i höst kandiderar till riksdagen för SD.

Han har, tillsammans med fadern Ulf Christiansson, blivit en av frontfigurerna i frikyrkans debatt om SD. 

Pappans kristna rockband Jerusalem, som sonen var manager för under 15 år, var när de bildades 1975 pionjärer inom svensk kristen hårdrock. Då klassades de av dåtidens pastorer som "djävulens musik" men har senare fått en kultstatus och stark ställning inom frikyrkan. Pappan väckte dock stor uppståndelse i kyrkvärlden när han i augusti 2016 spelade med sitt kristna rockband Jerusalem på Sverigedemokraternas årliga festival i Sölvesborg, tillsammans med bland andra Peter Jezewski, tidigare medlem i The Boppers.   

2016 spelade det kristna rockbandet Jerusalem på Sverigedemokraternas årliga festival i Sölvesborg.

Mordhotades efter SD-spelning

Ulf Christiansson har senare vittnat om att han fått mordhot efter SD-spelningen. Han har sagt sig inte vara medlem i SD och att spelningen var en del i hans kristna missionsuppdrag:

– Vi har ett missionsuppdrag som vi hållit fast vid i alla år. Det kändes helt rätt att åka dit. Gud ser till våra hjärtan och jag mötte människor som var mjuka i hjärtat. Dom vill jag nå med budskapet om Jesus!, sade han till tidningen Dagen.

Sonen Alexander Christiansson, med bakgrund inom näringslivet, berättar hur han och pappan för runt "tre och ett halvt år sedan" bjöds till middag med SD:s vice partiordförande Julia Kronlid, som själv har frikyrklig bakgrund. Mötet arrangerades av den kristna SD-vänliga tankesmedjan Aletheia.

– De hörde av sig till oss och kontaktade Julia. De ordnade det mötet. Så Julia var själv förvånad att Ulf Christiansson hörde av sig och var glad över det. Sen så fortsatte det på den banan. Jag fick frågan om kyrkovalet, och sen frågan om riksdagen och tackade ja till det. 


LÄS MER: Åkesson om partikamratens näthat: ”Olaga hot” 


Julia Kronlid, Sverigedemokraternas vice partiordförande, har en bakgrund inom frikyrkan.
Foto: SVEN LINDWALL

Växte upp inom Livets ord – tar ställning för SD

Alexander Christiansson, ordförande för SD i Lerum, är uppväxt inom Livets ord men lämnade församlingen redan i unga år när familjen flyttade. Han beskriver sig som "troende" och uppväxt i frikyrkomiljön.


Jag förstår inte varför man inte kan vara kristen och SD-väljare.

Och medan en rad frikyrkliga ledare tagit ställning mot SD – med hänvisning till frikyrkans budskap om medmänsklighet mot flyktingar – menar Alexander Christiansson att det inte finns någon motsättning. 

– Jag tycker hela frågeställningen är lite underhållande. 

När jag tar offentlig ställning för SD så eldar det upp debatten. För SD har inte haft stark ställning bland kristna väljare tidigare. Då aktualiserar det frågan du ställer. Den är svår att svara på. För jag förstår inte varför man inte kan vara kristen och SD-väljare. 

Christiansson tar upp SD:s budskap om att hjälpa på plats genom bistånd.

– För mig handlar detta om att vi ska hjälpa människor. Det ingår i hela trosbekännelsen. Men att vår migrationspolitik bygger på tanken om biståndsarbete är för mig helt naturligt i en kristens sätt att tänka.

Ulf Christiansson har blivit en symbol för hur delar av frikyrkan nu ser SD som ett parti bland andra.
Foto: SVT

Livets Ord-ledare höll brandtal mot SD

Far och son Christiansson, Lars Enarson och Runar Sögaard lyfts nu fram som exempel på den nya SD-vänliga rörelsen inom frikyrkan.

Men bland frikyrkan i stort, bland de tyngsta pastorerna, tycks motståndet mot SD fortfarande vara kompakt.

Redan den 19 december 2014 kom det så kallade pastorsuppropet – en debattartikel i tidningen D­agen mot SD och för en mer generös flyktingpolitik, undertecknat av 380 pastorer från olika samfund.

Livets Ord-ledaren Joakim Lundquist väckte uppståndelse när han i somras höll en politisk predikan – ett stenhårt angrepp och brandtal mot SD där han anklagade partiet för sina nazistiska rötter.

Stefan Swärd, statsvetare och pastor inom Evangeliska Frikyrkan.
Foto: OKÄND

Liknande kritik hörs från flera av den frikyrkliga världens mest inflytelserika ledarfigurer.


Bland gräsrotskristna är det många som blivit rabiata SD-anhängare.

Den kanske främste av dem är Stefan Swärd, statsvetare och pastor inom Evangeliska Frikyrkan. 

– Min bild är att bland präster och pastorer är detta frågor som man har en samsyn i. Det finns en kristen enighet på den officiella nivån. Men bland gräsrotskristna är det många som blivit rabiata SD-anhängare.

– För mig är det grundläggande som kristen värdering att alla människor har lika värde. Jag har svårt för den rasistiska, svartmålande polemiken. Invandrare och invandring framställs hela tiden som stora problem.

Debatten har fått Pingströrelsen att engagera sig politiskt inför valet med ett budskap om "integrationsglädje". 

– Sedan 2015 har våra församlingar i stor utsträckning förändrats genom inflödet av nya människor från andra länder. För oss har det till största delen varit en energi och glädje, säger Daniel Alm, pastor och högsta ledare för Pingströrelsen.

– Jag kände att mycket av integrationen beskrivs som problem så då kom det här ordet till mig. Vi ville lyfta integrationsglädje. Men vi säger samtidigt inte att man måste rösta på ett visst sätt. 


LÄS MER: Lokala SD-toppen skämtade på Facebook – om att gasa judar 


Den kristna SD-kandidaten Alexander Christiansson står på plats 56 på riksdagslistan.
Foto: CLAES PETERSSON

SD–kandidaten: Kritik gynnar partiet

Linda Alexandersson, författare och pastor i Equmeniakyrkan i Arvika, är inne på samma linje.

– Jag skulle säga att frikyrkan är fortfarande en väldigt stark aktör när det gäller integration i samhället. Människor som är aktiva i en frikyrkofamilj möter i större utsträckning invandrare i sin vardag och bidrar till integration. Man vill inte bidra till ett parti som röstar bort dina vänner.

Den kristna SD-kandidaten Alexander Christiansson tror att kritik snarast gynnar partiet. 

– Jag brukar säga att våra bästa valarbetare är de andra partierna. De säger saker som inte är smarta och det gynnar oss. Istället för att förmedla sin egen politik. 

Han står på plats 56 på riksdagslistan.

En placering som – om partiet når 16 procent – betyder att den tidigare Jerusalem-managern om några dagar är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.


LÄS MER: Allt du behöver veta inför valet 2018