Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristina Axén Olin tar hjälp av Stordalen efter kollapsen

Stockholms borgarråd Kristina Axén Olin har gjort comeback i politikenFoto: ANNA-KARIN NILSSON

Stockholms borgarråd Kristina Axén Olin kollapsade – pressen på jobbet fick hennes kropp att ”spela död”.

Tio år senare gör M-politikern comeback – och har fått hjälp av hotellmagnaten Petter Stordalen.

– Även i det egna partiet har du konkurrenter, säger hon i ”Bara politik” i Expressen TV om pressen som fick henne att lämna politiken.

Kristina Axén Olin, nu 55, sjukskrev sig i november 2007. Hon behövde en paus, men efter en månad var hon tillbaka på jobbet igen. Det höll fram till i april 2008, då meddelade hon att hon avgick som finansborgarråd i Stockholms stad.

Under hennes politiska karriär hann hon, utöver rollen som borgarråd, också sitta som andra vice partiordförande för Moderaterna, ordförande i polisstyrelsen i Stockholms län, gruppledare för M och mycket mer. Men pressen blev för hård.

Kristina Axén Olin: Jag är en ”duktig flicka”

Nu, tio år senare, gör Kristina Axén Olin comeback i politiken. I Moderaternas provval till riksdagen blev hon fyra på valsedeln.

I ”Bara politik” i Expressen TV berättar hon om vägen tillbaka.

– Jag lyckades bli helt urladdad, säger hon och berättar om kardiologen som sa till henne att hennes kropp ”spelade död”.

– Jag tror att jag, som många andra, är en ”duktig flicka” och rätt bra på att stänga av min kropp. En klok kardiolog förklarade att min kropp spelade död. I efterhand kan jag tycka att det är fascinerande att kroppen säger ifrån på olika sätt, säger hon vidare.

 

LÄS MER: Kristina Axén Olin redo för riksdagen – ”Vi behöver företrädare som gått igenom kriser”

 

”I dag lever jag ett annat liv”

Trots att det var jobbet och det politiska klimatet som blev för mycket för henne för tio år sen känner hon att hon längtar tillbaka.

– Jag tar med mig det och känner mig i dag rik på erfarenheter. Även om det låter fruktansvärt att prata om det, är det så att det som händer en ofta kan medföra något gott. I dag lever jag ett annat liv, har en annan rikedom. Jag har försökt vända det till något bra. Men visst är det hemskt när man råkar ut för att man arbetar så mycket att kroppen säger nej, säger Kristina Axén Olin i ”Bara politik”.

”I dag lever jag ett annat liv”, säger Kristina Axén Olin i ”Bara politik”.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tipset från Petter Stordalen

Nu har hon ett mål: Att njuta varje dag. Hotellmagnaten Petter Stodalen har gett henne tipset att försöka skicka minst ett snällt sms till någon varje dag.

– Politiken är en väldig speciell miljö, man jobbar ständigt i en miljö där konflikten ska målas ut och man ska prata illa om andra. Hela miljön är ganska destruktiv. Det är väldigt långa arbetsdagar, ett hårt arbetstryck, man har inte tydliga ledarskap eller en begränsad arbetsuppgift. Dygnen är oändliga, säger Kristina Axén Olin.

Motarbetades internt i partiet

Kristin Axén Olin berättar också att hon, i och med politikens natur, kunde känna av konflikter internt i partiet.

– Många arbetsplatser har en affärsidé, men i politiken är det inte bara idén om vad man vill med samhället, utan många använder konflikten som drivmotor, säger hon.

– Så håller alla politiker på. På samma sätt är det också så internt, det kan vara många som vill komma in i riksdagen, bli ministrar eller borgarråd … till och med internt, även i det egna partiet har du konkurrenter.

”Vi måste ge människor hopp”

Hon fortsätter:

– Vill man då, dessutom, göra gott och bra saker, och ständigt känner att man skulle kunna göra mer, då är det lätt att, tyvärr, bli utbränd eller utarbetad ...

Så varför går hon tillbaka?

– ... men det är nu fantastiskt roligt. Jag har ett driv i att jag vill hjälpa till, och när jag ser problem som folk har tänker jag att jag vill hjälpa till. Vi måste ge människor hopp, säger Kristina Axén Olin.