Kristerssons revansch – smällen mot Löfvens pakt

Ulf Kristerssons Moderaterna ökar sitt väljarstöd och har nästan återhämtat sig sedan valet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT
Stefan Löfvens Socialdemokraterna tappar 2,3 procentenheter jämfört med mätningen i januari.
Foto: FREDRIK WENNERLUND. / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND.
Jan Björklund lämnar efter sig ett parti som står inför en strategisk gåta, konstaterar Demoskops opinionschef Peter Santesson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Annie Lööfs Centerpartiet ökar till 8,5 procent i mätningen.
Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND. COPYRIGHT: / STELLA PICTURES

Moderaterna ökar till 19,5 procent – och har med det nästan återhämtat sig sedan valet.

Samtidigt möter statsministern Stefan Löfvens mittenpakt ett bakslag. 

Socialdemokraterna tappar och Liberalerna rasar till rekordlågt väljarstöd.

– Vi har gjort efter valet vad vi sa före valet, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

I Demoskops februarimätning, som är gjord på uppdrag av Expressen och efter att regeringsbildningen avslutats, ökar Moderaterna med 2,6 procentenheter. Med 19,5 procent i väljarstöd innebär det att partiet nu nästan helt återhämtat tappet sedan valet. 

– Vi har gjort efter valet vad vi sa före valet. Och det är förstås positivt att många borgerliga väljare uppskattar det. Det kommer säkert svänga fram och tillbaka framöver, men vi kommer fortsätta hålla en rak linje. Moderaterna kommer att ha fokus på alla samhällsproblem som Sverige måste ta tag i och som den här vänsterregeringen saknar svar på, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Väljarna tros komma från Liberalerna. Bara dagar efter att Jan Björklund meddelat att han inte ställer upp för omval får L sin lägsta notering sedan Demoskop inledde sina mätningar. Det var 29 år sedan.

Partiet landar på 3,3 procent i väljarstöd – ett tapp på 1,2 procentenheter sedan mätningen i januari. 

– Tidigare har Liberalerna i stor utsträckning lockat väljare som stått relativt nära Moderaterna och som rört sig mellan dessa partier. Steget att stödja Löfven som statsminister i stället för Kristersson innebär ett tvärt brott med den gruppen, och priset i väljarstöd blir stort, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson. 

LÄS MER: LEDARE: Nej – folket vill inte ha Löfvenpakten 

Jan Björklunds (L) väljare går nu främst till Ulf Kristersson (M), konstateras i Demoskops februarimätning.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT

Liberalerna står inför strategisk gåta

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm säger till Expressen att hon på sikt tror att väljarna kommer att återvända. 

– Liberalerna har nu varit med och tagit ansvar för att Sverige i en svår situation har fått en regering. Det har varit en komplicerad process och ett svårt beslut. Jag tror att väljarna på sikt kommer att uppskatta vårt mod och de viktiga liberala reformer som så småningom kommer på plats.

Enligt Peter Santesson står Liberalerna nu inför en strategisk gåta. 

– Frågan är var partiet ska hämta nya väljare när dörren till Moderaterna stängts. Det är inte så lätt att se några uppenbara möjligheter för partiet just nu. Samarbetet med Socialdemokraterna motiveras framför allt med att man vill blockera Sverigedemokraternas inflytande. Visst är detta en fråga som är starkt engagerande för delar av de gamla alliansväljarna och som kan vara styrande för partivalet. Men det handlar om en grupp som ser ut att stå närmare Centerpartiet än Liberalerna. 

LÄS MER: Madestam: M och KD splittrade om samarbete med SD 

Socialdemokraterna och Miljöpartiet minskar

Samtidigt visar Socialdemokraterna och Miljöpartiet på sjunkande resultat. MP:s stöd går från 3,8 till 3,2 procent. S visar ett väljartapp på 2,3 procentenheter jämfört med förra mätningen. 

Där tros väljarna ha gått över till Vänsterpartiet. I denna mätning får de 9,6 procent i väljarstöd, vilket innebär att de nu ligger på 1,6 procentenheter över valresultatet. 

Enligt Demoskops analys har det ända sedan valet synts väljarrörelser från Socialdemokraterna till Vänsterpartiet och efter regerings­uppgörelsen ser dessa ut att ha tilltagit.

– Samtidigt ser Socialdemokraterna också ut att ha blivit intressantare för tidigare alliansväljare på ett sätt som det inte varit tidigare, med rörelser från C-L-väljare, säger Peter Santesson.   

Stefan Löfven (S) har i samband med och efter regeringsbildningen tappat mycket väljare till Jonas Sjöstedt (V).
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT

Till skillnad från Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet ökar Centerpartiet sitt väljarstöd i denna mätning. De hämtar in föregående månads nedgång och får nu 8,5 procent i väljarstöd, vilket är en nivå som ligger strax under valresultatet. 

Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

M: 19,5 (17,1)

L: 3,3 (4,5)  

KD: 7,0 (7,7)

C: 8,5 (6,9)

MP: 3,2 (3,8)

S: 27,9 (30,2)

V: 9,6 (8,0)

SD: 19,4 (19,5) 

Övr: 1,6 (2,2) 


S-V-MP: 40,7 (42,1)

M-KD: 26,5 (24,8)

C-L: 11,8 (11,4) 


Siffran från mätningen i januari inom parentes. 

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 29 januari – 5 februari 2019.

Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, s.k. självrekrytering, är inte möjligt.

Antal genomförda intervjuer: 1 604 intervjuer varav 1000 per telefon och 604 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Statistisk säkerhet: Inga statistiskt säkerställda förändringar sedan föregående mätning.

Beställare: Expressen.