Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristerssons plan B – om Löfven faller

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven eller Ulf Kristersson måste agera snabbt om de klarar av en statsministeromröstning: En ny regering ska presenteras inom loppet av några dagar.

Inom alliansen har ”äntringsstyrkan” skrotats men Moderaterna har lärt sig "den hårda vägen" att använda sig av ett frågebatteri för att undvika skandaler, göra rätt när ministerportföljerna fylls på och att snabbt ta kommandot.

Löfven väntas spela säkert om han får fortsätta som statsminister.

Under de närmaste veckorna ska slaget om Rosenbad avgöras. Om Stefan Löfven eller Ulf Kristersson väljs till statsminister, och det inte blir nyval, väntar en ny regering efter övergångslösningen som nu håller ställningarna i Rosenbad.

Och det kommer att gå snabbt – bara några dagar efter att Löfven eller Kristersson klarat av omröstningen ska den nya statsministern läsa upp sin regeringsförklaring och presentera sina ministrar.

Planerna för regeringsbildningen är väl förborgade i de två statsministerkandidaternas innersta cirklar. Inget får av hävd läcka ut och därför hade Göran Persson anteckningar om tänkbara ministrar i en svart anteckningsbok som förvarades i ett kassaskåp. Även under Reinfeldts tid spelade en svart anteckningsbok en avgörande roll.

S-källa: "Löfven vill ha koll på MP"

Om Stefan Löfven fortsätter som statsminister kan han tvingas ombilda regeringen med tanke på valresultatet: Ska fler partier ingå i hans regering? Ska S fortsätta regera med MP? Hur ska fördelningen av antalet ministrar se ut med tanke på valresultatet?

En S-källa med lång erfarenhet från partiets verkställande utskott och regeringsarbetet i Rosenbad konstaterar:

– Jag tror att Löfven vill fortsätta regera med MP eftersom S inte litar på att MP håller sig på "rätt sida" om de inte ingår i regeringen.

– Av samma skäl kommer MP inte få några egna profildepartement. Löfven vill ha koll på vad MP håller på med och vill därför varva S- och MP-ministrar på departementen.

Isabella Lövin och Stefan Löfven, framför Gustav Fridolin och Margot Wallström i riksdagen. Foto: OLLE SPORRONG

Socialdemokraterna har haft en tradition av regeringsombildningar där ministrar bytts ut och ministerportföljer ständigt utvärderats och stöpts om. Stefan Löfven har varit mer försiktig på den punkten än Göran Persson men efter valet skulle han nu få bilda en ”Löfven 2”-regering om han släpps fram av riksdagen.

– S tog in de flesta tyngre ministrarna på valbar plats på riksdagsvalsedlarna och det tyder på att han vill fortsätta bygga på det lag han har, säger S-källan.

– Löfven har ju sedan tillträdet haft svårt att attrahera individer utanför politik att gå in i regeringen.

Valresultatet och turerna i regeringsförhandlingarna har gjort att traditionen med en ”äntringsstyrka” som står redo att ta över Rosenbad har fått överges. Alliansen hade en plan för ett maktövertagande men den har fått överges under hösten.

– Det skulle behövas väldigt många olika äntringsstyrkor med tanke på här läget är just nu, konstaterar en allianskälla.

”Vi lärde oss den hårda vägen”

Moderaternas partikansli pekas ut som centralt för ett borgerligt maktövertagande och där har Mikael Sandström spelat en huvudroll på senare tid. Sandström var statssekreterare och chef för samordningskansliet när Fredrik Reinfeldt regerade och har stärkt upp Ulf Kristerssons kansli efter valet i rollen som ”rådgivare”.

Moderaterna drabbades av flera bakslag i början av Reinfeldts tid i Rosenbad.

Ministrarna Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò fick avgå efter att ha avslöjats med svartjobb och skolk från tv-licensen.

Reinfeldt, Borelius och Stegö Chilò

Efter det utvecklade Moderaterna i regeringsställning ett ”frågebatteri” inför utnämningar av ministrar, statssekreterare och andra nyckelpersoner för att undvika skandaler.

– Vi lärde oss det den hårda vägen. Men det handlade också om att skydda en person som ville bli minister och kanske inte tänkte efter före men som kunde råka mycket illa ut efter en utnämning om det gick snett, säger en M-källa med lång erfarenhet från regeringsarbetet.

Lärdomarna inför ett maktövertagande handlar också om att snabbt ta kommandot över Rosenbad för att ”få ut så mycket som möjligt av de 4 000 tjänstemän som jobbar under dig” i Regeringskansliet. Nya utredningar måste startas snabbt för att politiska förslag ska genomföras under mandatperioden, konstaterar M-källan.

Visste inte att hon var idrottsminister

Ulf Kristersson måste också ha en plan för hur stor regering han och eventuella koalitionspartner vill ha, vilka ministerposter ska ingå i regeringen och innehållet i ministerportföljerna, konstaterar M-källan.

Ett mardrömsexempel som lyfts fram är när Cecilia Stegö Chilò vid Reinfeldts maktövertagande nekade till att hon var idrottsminister – trots att hon hade fått idrottsfrågorna i sin portfölj.

Socialdemokraterna och alliansen har genom åren haft olika ministerposter i regeringarna.

Stefan Löfven överraskade med att utse en framtidsminister, Kristina Persson, i regeringsbildningen 2014. Hon slutade snabbt.

Alliansregeringarna hade under en period en EU-minister, Cecilia Malmström, men har exempelvis inte haft en samordningsminister som flera S-regeringar haft.

Ulf Kristersson med hustrun Birgitta Ed som har lång erfarenhet från politik och näringsliv. Foto: OLLE SPORRONG

Om Ulf Kristersson blir regeringsbildare anses han ha en fördel av att han varit politiskt aktiv länge och har ett stort nätverk tillsammans med sin fru Birgitta Ed.

Han väntas hämta flera ministrar och nyckelpersoner utanför Moderaternas riksdagsgrupp och partikansli men ska dock inte ha ställt några frågor till personer om ministerposter.

– Det vore inte bra om det läcker ut i efterhand att någon fått en fråga och tackat nej. Det skulle underminera den som senare utses, säger M-källan.