Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristerssons nya hopp – en vändning från C och L

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven röstades på fredagen ner av riksdagen – med konsekvensen att partierna "driver Sverige närmare ett extra val", enligt talmannen Andreas Norlén.

Samtidigt tycks ett nytt fönster ha öppnats för Ulf Kristersson (M) – som kan bli statsminister redan i nästa vecka. 

– Det är vissa krav som måste uppfyllas för att det ska bli möjligt, säger den tidigare C-ledaren Olof Johansson. 

Både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) beklagade att det inte blev något mittensamarbete med Socialdemokraterna i samband med fredagens statsministeromröstning om Stefan Löfven i riksdagen. Både L och C röstade – efter interna diskussioner – nej till honom. 

Efter omröstningen meddelade talmannen Andreas Norlén (M) i ett pressmeddelande att ”riksdagens partier driver Sverige närmare ett extra val”. 

– Jag beklagar det och jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem.

Bara några timmar senare inledde han ”informella samtal” med partiledarna, och dessa ska också fortsätta under helgen. I början av nästa vecka ska Norlén berätta om nästa steg i regeringsbildningsprocessen.

Talmannen Andreas Norlén (M). Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det har börjat bubbla inom både Centerpartiet och Liberalerna inför en eventuell kommande omröstning om Ulf Kristersson. 

C-källa: "Fördel Kristersson"

En C-källa nära Annie Lööf bedömer att det i nuläget är ”fullständigt uteslutet” att återuppta några samtal eller förhandlingar med S. ”Det lär inte ske”, säger uppgiftslämnaren.

En annan centralt placerad uppgiftslämnare i Centerpartiet menar att det i stället är ”fördel Kristersson” i regeringsbildningsprocessen.

– Men vi har ännu inte fattat några nya beslut. Om det skulle vara en ny omröstning om Kristersson i dag skulle det bli nej igen. Men om valet står mellan Ulf Kristersson och nyval är det troligt att vi lägger ner våra röster.

Annie Lööf (C). Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerledaren Annie Lööf vill inte svara på frågan om hon i nästa steg kan tänka sig att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister. På frågan om det är uteslutet att släppa fram en sådan regering om SD får ett inflytande svarar hon Expressen TV:

– Ja, vi vill ju att vare sig SD eller V ska ha inflytande över en regerings politiska inriktning. Jag förstår att ni vill ha svar, och jag har gett väldigt många svar på vilka alternativ som C skulle vilja ha för en stabil handlingskraftig regering där alliansen håller ihop och där vi söker blocköverskridande lösningar. 

– Alla de delarna blockeras ju nu för att S och M inte kan tolerera varandra. Nu behöver också andra partier, och inte bara Centerpartiet, kliva fram och vara beredda att bjuda till.

Tidigare C-ledaren: Vissa krav som måste fyllas

Tidigare Centerledaren Olof Johansson utesluter inte att partiet kan ändra sig i en kommande statsministeromröstning om Ulf Kristersson.

– Det beror på vad han gör för att det ska bli godtagbart. Det är vissa krav som måste uppfyllas för att det ska bli möjligt.

På fredagen stod det klart att Stefan Löfven röstats ner som statsministerkandidat. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Olof Johansson måste M och S komma överens om ”hur SD ska hållas utanför makt och inflytande”.

– Det kräver jag av en statsministerkandidat.

Olof Johansson säger samtidigt att Annie Lööf nu måste förankra ett eventuellt nytt beslut om Kristersson i partiet.

–  Är det något som är ett nyckelord i Centerrörelsen så är det förankring. Sköter man inte den delen har man problem. Man måste förankra i partistyrelse och riksdagsgrupp.

Björklund: Olika uppfattningar inom L 

Jan Björklund säger att Liberalerna kommer att kalla till ett partiråd som ska besluta i frågan om talmannen lägger fram Ulf Kristersson som statsministerkandidat igen. 

– Som alla vet finns det olika uppfattningar inom vårt parti kring de här frågorna och vi har då bestämt den ordningen. 

Vilken är din uppfattning? 

 – Jag kommer naturligtvis också att ta ställning i samband med partirådet.

Jan Björklund (L). Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Busch Thor: Har inte velat förhandla sedan valdagen

Ebba Busch Thor (KD). Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Både Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD), som sedan de fått igenom en budget tillsammans under veckan sannolikt fortsätter som regeringspartners enligt Kristerssons ”3-2-1-modell”, är försiktiga i hur de ser på Annie Lööf och Jan Björklunds chanser att ändra sig om att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister. 

Ebba Busch Thor väljer däremot att ge en känga till deras ovilja att förhandla med allianskollegorna.

– Vi har varit beredda att förhandla med C och L under hela hösten och de har ju konsekvent sagt att sätta sig och förhandla politik ända sedan valdagen. Nu har de prövat att förhandla med S. Det har visat sig inte vara en framkomlig väg. Nu står dörren öppen hos M och KD, säger hon.

M befarar att SD får avgörande inflytande 

Källor till Aftonbladet uppger att man inom Moderaterna tycker att det borde vara Ulf Kristerssons tur att vara statsministerkandidat i den tredje rundan. Anledningen, erfar Aftonbladet, är att man inte vill ge Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande i en sista och avgörande omgång. 

Aftonbladet skriver att man inom M befarar att SD skulle kunna rösta mot M i en sista omgång, för att få till ett extra val. 

SD-ledaren Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson säger till tidningen att de sannolikt kommer stödja Ulf Kristersson igen, om förutsättningarna är de samma som förra gången riksdagen röstade om honom.

– Förändras däremot förutsättningarna, exempelvis med avseende på vilka regeringspartier som skulle ingå, så behövs en ny diskussion, säger han till Aftonbladet. 

 

Det händer nu – dag för dag

16-16 december: Talmannen kommer att ha informella samtal med samtliga partiledare, vilket han påbörjade redan under fredagen. På lördagen samlas flera ledamöter även i riksdagen, då det är debatt om bland annat budget och migration. 

17-18 december: Eftersom talmannen meddelat att han avser berätta vad nästa steg i regeringsprocessen i början på veckan lämnas troligtvis ett besked redan på måndagen eller tisdagen. 

19 december: Senast på onsdagen måste talmannen lägga fram ett förslag om en ny statsministervotering om det ska hinnas med innan riksdagens juluppehåll. Detta eftersom förslaget måste bordläggas, alltså att ledamöterna ska få betänketid, i minst två dagar. Om talmannen lagt fram ett förslag redan på måndagen kan det tidigast denna dag hållas en statsministeromröstning i riksdagen. 

20 december: Om talmannen lägger fram förslag på statsminister på tisdagen kan det bli votering först denna dag. 

21 december: Talmannen har avtackning i riksdagen inför juluppehållet, som varar fram till den 15 januari. 

 

Totalt återstår två av fyra försök att få fram en statsminister. Om det misslyckas går Sverige till nyval.