Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristerssons lockbete – efter Åkessons budgetbesked

Ulf Kristersson under torsdagens möten med talmannen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Jimmie Åkessons besked avgör budgetomröstningen.

Nu måste Annie Lööf och Jan Björklund ta parti för S – eller välja att släppa fram en M-budget som tar stöd av SD.

Samtidigt uppger nu en M-källa att partiet kommer att ”krydda budgeten” med C/L-förslag för att göra det omöjligt för dem att säga nej. 

Annie Lööf får nu en vecka på sig att sondera förutsättningarna för en regering som tolereras av riksdagen, meddelar talmannen.

Det knakar i fogarna mellan de fyra allianspartierna efter att Centerpartiet och Liberalerna på onsdagen valde att rösta nej till M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister.

Och snart kan sprickan vara ännu större – efter Jimmie Åkessons avgörande besked om budgeten och valet att stötta det förslag som Moderaterna lägger fram.

Om SD röstar med M och KD får M-budgeten 154 röster, att jämföra med 144 röster för övergångsbudgeten om C och L väljer att lägga ned sina röster. 

Hade Jimmie Åkesson valt att inte stötta Kristersson skulle M-budgeten få 92 röster med stöd av M och KD eller 143 röster om hela alliansen ställt sig bakom – och det hade då inte spelat någon roll om C och L röstat för övergångsbudgeten eller M-förslaget.

– Jag har ingen ambition att låsa fast mig i ultimativa krav. Det är sannolikt att vi kan rösta för en M-budget, jag skulle bli förvånad om de inte formulerar det på ett sätt som vi inte kan stödja, säger Jimmie Åkesson.

När riksdagen ska rösta om budgeten om två veckor kommer den ha två förslag att ta ställning till – den övergångsbudget som finansminister Magdalena Andersson, S, presenterade på torsdagen och Moderaternas budgetförslag som stöds av SD och KD.

 

C och L undviker budgetfråga

Om C och L väljer att lägga ner sina röster innebär det att övergångsbudgeten troligen fälls. De två allianspartierna måste därför aktivt stötta samma förslag som S, MP och V kommer lägga sin röst på, om de inte vill medverka till att en budget med stöd av SD antas av riksdagen.

Men frågan är kontroversiell och C och L har hittills inte velat svara på hur de kommer agera.

En källa inom Moderaterna säger samtidigt att partiet kommer att "krydda budgeten" med förslag som egentligen kommer från Liberalerna och Centerpartiet – med syftet att göra det omöjligt för Jan Björklund och Annie Lööf att säga nej. 

– Ulf har varit tydlig med att han vill driva allianspolitik och det kommer att märkas också i vår budgetmotion, säger en uppgiftslämnare. 

Annie Lööf undvek att svara på frågor.Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Annie Lööf undvek att svara på alla frågor som berörde den kommande budgetomröstningen medan Jan Björklund förklarar att hans parti inte diskuterat frågan ännu.

Ser du M:s budgetmotion som en alliansbudget?

– Nej, det är en moderat motion, säger Jan Björklund.

Kommer du stödja den?

– Vi har inte tagit ställning till det, svarar Jan Björklund.

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för L, utvecklar:

– Nu har vi fokus på regeringsbildningen - det är första steget. Det andra steget är budgeten och det kommer vi ta ställning till hur vi hanterar senare och vi kommer meddela det i god tid.

Ebba Busch Thor: Hög tid att de bestämmer sig

KD-ledaren Ebba Busch Thor ger inte mycket för de tveksamma beskeden från sina allianskolleger. KD vill att alliansen lägger ett gemensamt budgetförslag under hösten – något hon upprepat i flera år.

– Nu är det hög tid att bestämma sig, säger Ebba Busch Thor och skickar över frågan om en alternativ alliansbudget till C och L. 

På torsdagseftermiddagen stod det klart att Annie Lööf nu får en vecka på sig att sondera. Men uppdraget skiljer sig något från när Stefan Löfven och Ulf Kristersson hade det.

– Det här uppdraget innehåller inte ordet "bilda" utan sondera förutsättningarna för en regering som kan tolereras av riksdagen. Det utesluter inte att Annie Lööf blir regeringsbildare, säger talman Andreas Norlén vid en pressträff.

LÄS MER: Annie Lööf får uppdrag av talmannen att sondera: ”Kommer inte sitta i en S-ledd regering”