Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristerssons konflikt med Lööf som krossar alliansen

Annie Lööf beklagade allianskollegornas agerande på Instagram.
Foto: JESSICA GOW/TT
Ulf Kristersson har en vecka på sig att plåstra ihop den sårade alliansen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Jan Björklund säger redan nu att L kommer rösta nej till Kristersson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor har redan lämnat sitt regeringsbesked till Kristersson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
”Jag beklagar” skrev Annie Lööf på Instagram.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
1 / 7

Ulf Kristersson har nu en vecka på sig att plåstra ihop den sårade alliansen.

Expressen har kartlagt de nya konflikterna i alliansen efter beskedet om en statsministeromröstning.

– Som det är nu blockerar Kristersson alla lösningar som inte kräver SD-stöd och lägger bara fram lösningar som kräver SD-stöd, säger en C-källa.

Lööfs vapendragare Jan Björklund säger redan nu att L kommer rösta nej till Kristersson - och öppnar för Lööf som statsminister.

Direkt efter att talman Andreas Norlén gav besked om nästa steg i regeringsbildningen och förhandsaviserade en statsministeromröstning om Ulf Kristersson började på nytt krypskyttet inom alliansen.

Under den kommande veckan ska Kristersson förhandla fram en regeringsbildning med de andra partierna och hans främsta utmaning blir att ena alliansen.

– Ebba Busch Thor har redan gett besked till mig om att de vill vara med och bilda regering, konstaterar Kristersson och säger samtidigt att han inte fått samma besked från C eller L.

Annie Lööf hotade i slutet av hans sonderingsuppdrag att rösta nej till Kristersson som statsminister om han gick vidare med sitt förslag på att bilda en regering utan samtliga allianspartier. Hennes motiv för att rösta nej var att en sådan regering skulle behöva SD-stöd.

C-källa: "Kristersson blockerar alla lösningar"

Efter Norléns besked på måndagsmorgonen konstaterade en centralt placerad källa i Centern direkt:

– Vore ju intressant att höra hur han ska bilda regering utan att ta stöd av SD, med tanke på att de kräver samtal för att rösta på honom. Som det är nu blockerar han alla lösningar som inte kräver SD-stöd och lägger bara fram lösningar som kräver SD-stöd.

Inom C finns irritation över hårda ord från Moderaternas riksdagsgrupp. En tongivande moderat riksdagsledamot har bland annat sagt till Expressen:

– Annie Lööfs alla verklighetsfrånvända, ogenomtänkta, onyanserade, kompromisslösa och långsiktigt helt ohållbara statements har omöjliggjort en alliansregering.

Alliansen i valrörelsen.
Foto: OLLE SPORRONG

På Twitter hamnade också riksdagsledamöter från C och M i öppet gräl:

”Att få ett sonderingsuppdrag är inte synonymt med att vara den som får stadsministeruppdraget. Jag håller med! Synd att inte @annieloof gavs den möjligheten. Nu ska Kristersson försöka och han har ju misslyckats förut. Det måste bli slut på den här tennismatchen nu”, twittrar Ola Johansson (C).

”Tråkig attityd”, svarar riksdagskollegan Annicka Engblom (M).

Sprickan i alliansen allt djupare

Konflikten mellan Centern och Moderaterna fördjupades på måndagsmorgonen när Ekot publicerade uppgifter om att Ulf Kristersson blockerat Annie Lööf som sonderingsperson. Enligt Ekot skulle Lööf sondera en regeringsbildning med alliansen och Miljöpartiet.

Talman Andreas Norlén bekräftade senare att M och KD tillsammans blockerat Lööf som sonderingsperson.

Annie Lööf beklagade allianskollegornas agerande på Instagram:

"Tyvärr har ett sonderingsuppdrag för mig med målet att hitta en lösning som gör att Alliansen kan hålla ihop stoppats av M och KD. Det är därför talmannen idag väljer att gå fram med en skarp omröstning i kammaren istället för att ge mig sonderingsuppdraget."

"Jag och Centerpartiet beklagar att jag inte fått möjligheten att sondera, eftersom det innebär att möjligheterna att få till stånd en alliansregering inte undersökts på djupet."

Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Och hon fick stöd av Jan Björklund på Twitter:

"Förvånande att M stoppat Annie Lööf för att sondera möjligheterna till ett samarbete mellan Alliansen och MP. Alliansen behöver samarbeta med något parti för att kunna regera; märkligt att avfärda MP och ta risken att i stället bli helt beroende av SD."

M-riksdagsledamot: "Hör hemma i fablernas värld"

M-riksdagsledamoten som beskrivit Lööf som ”verklighetsfrånvänd” konstaterar nu:

– Ekots uppgifter är bara Centerns försök att felaktigt få det att framstå som en alliansregering med MP är realistisk. Det hör hemma i fablernas värld, säger M-riksdagsledamoten.

Även KD-ledningen reagerade på Ekots uppgifter:

– Ska man sondera å alliansens vägnar behöver man ha en bild av vart man vill komma. Vi vet att alliansen och S inte är en framkomlig väg. Det är helt dött. Och detsamma gäller alliansen och MP, säger en KD-källa.

– Det skulle bara vara ett spel som fördröjer processen för att bilda regering. Vill hon sondera å Centerpartiets vägnar så har vi inget emot det.

Källor till Aftonbladet säger att Ulf Kristerssons beslut har skapat irritation inom C och L. 

– När läget är så låst kunde väl Annie ha fått chansen. Hon kunde ha fått med sig Miljöpartiet. Det hade varit värt att pröva. Nu har det blivit väldigt tydligt att Moderaterna inte kan acceptera Annie, säger en källa till tidningen. 

En annan källa inom alliansen säger till tidnigen att hen tycker att Kristersson väljer Åkesson före Lööf. 

– Nu har han valt sida, nu får han visa hur han tänker sig att han ska kunna regera med SD:s stöd, säger en centerpartist till Aftonbladet.  

Socialdemokraterna utnyttjade snabbt läget och justitieminister Morgan Johansson (S) twittrade om sprickan.

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/1059368299300036608

Ulf Kristersson är beroende av att Annie Lööf överger sitt hot att rösta nej till honom som statsminister. Om Centern och de rödgröna partierna röstar nej blir det 175 röster mot Ulf Kristersson som statsminister och det är vad som krävs för att stoppa honom – då spelar det inte ens någon roll hur Liberalerna röstar.

Efter att Kristersson i slutet av sin sonderingstid lade fram ett förslag till en regeringsbildning där han öppnade för en alliansregering med bara ett, två eller tre allianspartier hotade Lööf att rösta nej eftersom hon menar att en sådan regering skulle bli beroende av SD-stöd.

I en TT-intervju på måndagen sätter hon press på Ulf Kristersson genom att öppna för att Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp kan ändra på det beslutet i skarpt läge men kräver också svar från Kristersson om Sverigedemokraterna.

– Våra invändningar mot en SD-stödd regering är välkända. Nu är det viktigt att Ulf Kristersson redogör för hur man tänker regera med aktivt SD-stöd. Hur kommer det att gå till?

– Han måste ge svar på det faktum att varje budget kräver Sverigedemokraternas gröna ja-knapp. Jag är förvånad över att han inte ens nämnde det på pressträffen, säger Lööf till TT.

Björklund: Kan inte utesluta Lööf som statsministerkandidat

Jan Björklund står fast vid att L ska rösta nej till Kristersson som statsminister och öppnar för en ny lösning i statsministerfrågan.

– Kristersson är en statsministerkandidat, men man kan inte utesluta att också Annie Lööf kan vara det. Det är viktigare att få en Alliansregering än vem som exakt är statsminister, säger Björklund.

– Om Moderaterna bara vill ha en Alliansregering under förutsättning att det är en moderat statsminister, annars vill man inte ha det, så är det en märklig inställning.

Jan Björklund har skickat ett mejl till partimedlemmar där han motiverar partiets inställning. Rubriken är ”Besviken på Moderaterna”. 

Där står bland annat:

”Jag är besviken över att Ulf Kristersson sagt nej till att låta Annie Lööf sondera möjligheten för Alliansen att bilda regering med stöd av Miljöpartiet, istället är Moderaterna och Kristdemokraterna beredda att göra sig beroende av Sverigedemokraterna. För oss liberaler är prioriteringen den motsatta; vi samarbetar hellre med Miljöpartiet än med Sverigedemokraterna. En Alliansregering som tillträder utan stöd över blockgränsen kommer att ge Sverigedemokraterna en stark utpressningsposition”. 

Mejlet som Jan Björklund skickade ut.

Ulf Kristersson kommenterar Jan Björklunds besked i Sveriges Radios Studio Ett, och säger att han inte tar det personligt. 

– Jag tar alla besked i dag med den nypa salt man ska göra i ett svårt läge där känslorna svallar och vi går mot en omröstning. Det har gått två månader snart sedan vi började sondera fram och tillbaka. Sverige behöver en regering, vi kan inte hålla på så här hur länge som helst, säger Ulf Kristersson i Studio Ett. 

M-ledaren får frågan om alliansen finns kvar som politiskt initiativ om C och L röstar nej till honom som statsminister. 

– Det får vi se, jag är inte där än, svarar Kristersson och säger att frågan handlar om vilken politik som ska drivas, inte om huruvida det finns en allians. 

I SVT:s Aktuellt säger Kristersson att det inte bör fokuseras så mycket på Sverigedemokraterna. 

– Jag tycker att vi i dag tenderar att göra att all svensk politik paralyseras för det enda vi pratar om är Sverigedemokraterna. 

Ebba Busch Thor: Tänk om 

Ebba Busch Thor har kritiserat Centern och Liberalernas hot om att rösta nej till Kristersson med tanke på att C gått till val på att göra Kristersson till statsminister. Busch Thor har också menat att Lööfs inställning till Jimmie Åkesson är ologisk eftersom alliansen tog stöd av SD både i omröstningen om ny talman och när Stefan Löfven avsattes.  

Till Aftonbladet säger Ebba Busch Thor nu att L- och C-ledarna bör ändra sig, och rösta för Ulf Kristersson. 

– Man bör rösta för sin egen statsministerkandidat och för Sveriges bästa. Det finns inga bättre alternativ om man vill ha en alliansregering, säger hon till tidningen. 

Till Dagens Nyheter säger Ebba Busch Thor att det vore ”otroligt märkligt” om något alliansparti väljer att rösta emot sin egen statsministerkandidat. 

– Jag hoppas att det inte sker. Jag hoppas att framför allt Liberalerna tar chansen under den tid som finns kvar till votering att tänka om, säger hon till tidningen. 


Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansväljarnas olika syn på SD blev tydlig i en mätning från SVT/Novus som publicerades i helgen. Mätningen visade att 85 respektive 83 procent av M och KD-väljarna vill att partierna ska inleda samtal med SD om politiken. Motsvarande siffra i Centern var 29 procent. I mätningen var underlaget för litet för att kunna säga något säkert om L-väljarnas åsikt.

https://www.instagram.com/p/BpzSBZfnldZ/

LÄS MER: Löfvens markering mot Kristersson – om SD