Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson vill samarbeta med S: ”Vi har skapat den här röran”

Ulf Kristersson beskrivs i en artikel i Financial Times som favorit till statsministerposten eter valet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson, M, målar upp en mörk bild av utvecklingen i Sverige i en intervju med ansedda Financial Times.

Han menar att tilliten i samhället utmanas, med risk för medborgargarden.

Samtidigt passar han återigen på att sträcka ut handen till Socialdemokraterna i migrationsfrågan.

– Vi har varit med och skapat den här röran, nu måste vi vara en del av att lösa det, säger moderatledaren till Financial Times.

I en intervju i finanstidningen Financial Times, som publicerades på måndagsmorgonen, beskrivs Ulf Kristersson som favorit till statsministerposten efter valet.

Han målar i sin tur upp en mörk bild av utvecklingen i Sverige, framför allt vad gäller tilliten i samhället. 

Moderatledaren vill i sin tur motverka det med förändringar i välfärdsnivåerna. Bland annat med ett bidragstak för varje hushåll, för att enligt Ulf Kristersson uppmuntra invandrare att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Om vi inte ändrar nivån av välfärd, hur ska invandrare komma in på arbetsmarknaden? Sverige är ett väldigt jämlikt land med en hög nivå av tillit, som nu utmanas, säger han till tidningen.

Ulf Kristersson har varit partiledare sedan oktober 2017.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Financial Times skriver att både Moderaterna och Socialdemokraterna förändrat sin migrationspolitik efter att det grova våldet i Sverige, med skjutningar och handgranatsattacker, ökat de senaste åren.

– Vad som oroar mig är att det är svårt för högtillitsländer som Sverige att förstå vad allt betyder. Du kan plötsligt ha människor som börjar misstro saker och du ser medborgargarden på gatorna. Vi är inte där än men vi har så många saker som vi måste ta på allvar, säger Ulf Kristersson till tidningen.

"Vi har varit med och skapat den här röran"

Under partiledardebatten i SVT den 6 maj efterlyste M-ledaren Ulf Kristersson en blocköverskridande uppgörelse om migrationen mellan Moderaterna och Socialdemokraterna, vilket han återigen lyfter fram i intervjun.

Både alliansen och de rödgröna partierna är djupt splittrade i migrationsfrågan.

Något som märktes senast i Centerpartiets stöd till regeringen i frågan om att ge cirka 9 000 ensamkommande unga en ny chans till tillfälligt uppehållstillstånd för studier.

– Vi har ett problem, de har ett problem, Sverige har ett problem. Förr eller senare kommer vi behöva lösa det. Förutsättningen är att Moderaterna och Socialdemokraterna gör det tillsammans. Vi har varit med och skapat den här röran, nu måste vi vara en del av att lösa det, säger Ulf Kristersson till FT.