Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson till Åkesson: Jag gillar inte ultimatum

”Den här regeringen har gjort sitt”, säger Ulf Kristersson på valvakan i natt. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson ställde i sitt tal på valvakan krav på Ulf Kristersson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gunnar Strömmer, partisekreterare, Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson, Tobias Billström, gruppledare, Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson och Karin Enström, gruppledare EU-nämnden på valvakan.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Redan på måndagen kommer Ulf Kristerson att sätta sig ner tillsammans med alliansen för att planera vad de ska göra när de avsatt Stefan Löfven i slutet på måndaden. Åtminstone lät det så på den segervissa Ulf Kristersson under valnatten. 

– Den här regeringen har gjort sitt. Nu ska den avgå, sade han från scenen när det preliminära valresultatet kommit. 

 

VALET 2018: Följ valspurten live med Expressen här! 

VALRESULTATET: Se vem som vinner valet där du bor 

2014 fick Moderaterna 23,33 procent i riksdagsvalet, vilket innebar att dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt valde att meddela sin avgång redan på valnatten. Det var då ett betydligt sämre valresultat än 2010 – då Moderaterna gjorde ett succéval och fick hela 30,06 procent av rösterna. 

Ändå var en segerviss Ulf Kristersson som strax innan halv tolv på natten klev upp på scenen på Moderaternas valvaka. Vid den tiden låg Moderaternas siffra på 19,8, vilket ändå var en betydligt högre siffra än vad som förutspåddes i SVT:s vallokalsundersökning tidigare under kvällen. 

– Den här regeringen har gjort sitt. Nu ska den avgå. Den borde aldrig ha tillträtt, sade Ulf Kristersson och mottog applåder. 

Kristersson i natt: ”Vill alltid ha ett bättre resultat”

Men trots de glada tillropen blev det på valnatten ett faktum att Moderaterna, enligt det preliminära resultatet, gjort sitt sämsta val sedan 2002.

– Man vill alltid ha ett bättre resultat, men jag tycker vi sammantaget fått ett bra resultat och att alliansen gjort ett bra val, sa Kristersson efter talet. 

”Alliansen kommer nu diskutera noga och omsorgsfullt igenom hur vi går vidare med det valresultat som finns”, säger Ulf Kristersson.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-ledaren Jimmie Åkesson ställde i sitt tal på valnatten ett ultimatum till dig. Att du får välja mellan honom och Löfven. Vad svarar du honom?

– Jag gillar inte ultimatum. Alliansen kommer nu diskutera noga och omsorgsfullt igenom hur vi går vidare med det valresultat som finns. Vi är det enskilt största regeringsalternativet. Inga annan varken kan eller vill regera Sverige med så goda förutsättningar som alliansen. 

Partitopparna Gunnar Strömmer, Elisabeth Svantesson, Tobias Billström, Johan Forssell och Karin Enström på valvakan.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansen planerar möte på måndagen

Ulf Kristersson berättade från scenen att alliansen platerar att hålla ett möte redan på måndagen, för att gå igenom valresultatet. 

När och var tänker alliansen träffas på måndagen? 

– Det tänker jag inte berätta för dig.

Strax innan 01 på natten, mitt under Stefan Löfvens tal där han meddelade att han inte avgår, twittrade Carl Bildt: 

Stefan Löfvens enda möjliga strategi nu är att försöka bryta upp Alliansen. Räkna med mycket spel med det syftet under de närmaste två veckorna fram tills riksdagen samlas. Kommer med all sannolikhet att misslyckas.