Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson förnekar samarbete med SD

”Inget av blocken kan lösa det här själva”, sa Ulf Kristersson under debatten om integration och migration.Foto: Anna-Karin Nilsson
”För mig var det hårresande att man kan tänka sig diskutera med SD”, säger Stefan Löfven om M.Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson

Stefan Löfven, S, och Ulf Kristersson, M, är överens om att det krävs en ”bred överenskommelse” om den svenska migrationspolitiken.

Kristersson bjuder in Löfven för samtal om situationen – samtidigt förnekar han att han ska ha öppnat upp för samtal med SD.

Vidare öppnar Löfven för att se över om brottslingar lättare ska kunna utvisas.

 

Här kan du se hela duellen mellan Ulf Kristersson och Stefan Löfven. 

Invandring och integration är två av de viktigaste frågorna för väljarna inför riksdagsvalet i höst. Expressen/Demoskop visade, i februari, att 18 procent av väljarna såg invandring som den viktigaste valfrågan. Den enda frågan som hamnade högre upp var lag och ordning.

14 procent ansåg, i samma undersökning, att integrationen är den viktigaste frågan.

Mer än var fjärde väljare anser, enligt SVT/Novus, att Sverigedemokraterna har den bästa invandrings- och integrationspolitiken. Just det är en stor utmaning för Moderaterna och Socialdemokraterna som – på förhand – sett flera väljare lämna partierna för SD.

Både S och M har genomfört stora förändringar i sina respektive partiprogram, när det gäller just invandringen och integrationen.

Löfven om Kristersson: ”Hårresande”

Stefan Löfven riktar, i statsministerduellen i Expressen TV på måndagskvällen, kritik mot Ulf Kristersson som han menar öppnat upp för samtal med SD.

– Vi ska ha en bred överenskommelse, det jag utesluter är Sverigedemokraterna. Det gjorde mig väldigt förvånad att Kristersson kan tänka sig det. För att mottagandet ska fungera behöver Sverige behålla det lägre antalet som kommer, men vi måste värna om asylrätten, säger statsminister Stefan Löfven.

 

LÄS MER: Stefan Löfven: M har varit klena i miljöfrågor 

 

Löfven utesluter samtal med SD eftersom ”de har värderingar de har”.

– SD vill inte stå upp för asylrätten.

– För mig var det hårresande att man kan tänka sig diskutera med SD, säger Löfven.

Kristersson: S och M har ett större ansvar

M-ledaren Ulf Kristersson svarar:

– Jag sa i går att moderater och socialdemokrater har ett extra stort ansvar. Inget av blocken kan lösa det här själva, vi ser att Socialdemokraternas och Moderaternas integrationspolitik närmat sig varandra, låt oss börja där så vi får ett slags bas för en bredare överenskommelse, säger Kristersson i Expressen TV.

Samtidigt förnekar M-ledaren det han, enligt DN, sa efter söndagens partiledardebatt i SVT. Då sa han, skriver DN:

– Jag tycker låt alla vara med som vill vara med i ett sådant samtal.

Kristersson förnekar öppning för SD-samtal

På DN:s fråga om det innefattar Sverigedemokraterna svarade M-ledaren:

– Ja, jag tänker inte börja med att utesluta partier. Låt alla som vill diskutera det här vara med i samtalen.

När Expressens Niklas Svensson frågar Kristersson vad han vill tala med Jimmie Åkesson om, svarar M-ledaren:

– Det har jag inte alls sagt.

Senare fortsätter Kristersson tillbakavisa uppgifterna.

Du sa till DN att du kan tänka dig att bjuda in SD i samtalen om migrationspolitiken.

– Det där är ett avsiktligt missförstånd tror jag. Det jag sa var att vi – det vill säga Moderaterna och Socialdemokraterna – måste ta ett gemensamt ansvar i ett läge som är farligt för Sverige. Det finns ingen enighet på allianssidan och ingen enighet på den rödgröna sidan om migrationspolitiken. Då kan vi inte låta det vara så här hur länge som helst.

Så kan ni sätta er ner och prata med SD?

– Nej, jag har aldrig sagt det. Jag har sagt att vi måste börja med de två partier som bär ansvar för detta.

Men till DN sa du att du inte tänker börja med att utesluta några partier?

– Nej, jag sa att det här till slut måste komma till riksdagen. Och det är klart att i ett parlamentariskt arbete så kommer partierna till slut att få ta ställning till de förslag som finns där. Inte mer och inte mindre än så.

 

 

LÄS MER: Ulf Kristersson bet ifrån – efter Löfvens angrepp 

 

– Vi kan inte ha en fråga som kidnappar svensk politik, i ett läge där människor förväntar sig att politiker ska kunna ta varandra i hand och enas, säger Kristersson vidare i Expressen TV.

Löfven säger, efter debatten, att S och M i stort sett är överens vad gäller migrationspolitiken.

M vill att det ska bli enklare att utvisa personer som begår brott i Sverige. Nu öppnar även Stefan Löfven för att se över reglerna.

– Vi måste vara öppna för att se vad vi kan göra för att människor som begår grova brott ... inte minst mot kvinnor ... hur vi stävjar det. För det måste få ett stopp. Och då får vi öppna för mer möjligheter, säger Löfven efter duellen i Expressen TV.

Kristersson försvarar Löfven om humanism

Både Löfven och Kristersson är överens om att Sverige inte kan ta ett för stort ansvar för EU:s flyktingmottagande.

– Vi ska göra vår del men inte mer, men det är klart vi ska stå upp för humanismen, säger Stefan Löfven i Expressen TV.

– Vi ska inte vara väsentligt avvikande från EU, säger han.

Under statsministerduellen passar Ulf Kristersson också på att, som han kallar det, ”försvara” Stefan Löfven, då statsministern kritiserats för att inte stå upp för just humanism.

– Det här är svåra frågor, vi slarvar bort dem i beskyllningar till höger och vänster i stället för att lösa ett problem svenskarna tycker är viktigt, säger Kristersson.

SD: ”Fortfarande riskabelt”

Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för SD, ser inte helt positivt på att S och M ska komma fram till en migrationspolitisk linje tillsammans. Men:

– Hellre S och M än att C och MP ska få fortsätta diktera villkoren. Men det är fortfarande riskabelt, skulle jag vilja säga, eftersom både S och M fortsatt visa brister i förståelse för helheten. Man sätter fortfarande sin tilltro till EU-lösningar och är ganska nyvakna.

 

LÄS MER: Ulf Kristersson: ”Vi behöver skärpa straffen för gängbrottslighet och sexbrott” 

 

Maria Ferm, gruppledare och migrationspolitisk talesperson för MP, väljer att inte kommentera en överenskommelse där S och M utgör basen. Men i en skriftlig kommentar hälsar hon:

”Vi har varit med i flera blocköverskridande överenskommelser om migration tidigare och vi deltar gärna i samtal om en ny överenskommelse. Det är helt uteslutet att Sverigedemokraterna ingår i sådana samtal.”

Tidigare på måndagen sa L-ledaren Jan Björklund till DN att Liberalerna inte vill sitta i en alliansregering om Moderaterna gör upp om migrationspolitiken tillsammans med Socialdemokraterna, utan att föra samtal med övriga allianspartier.

Expressen söker V, L, KD och C om Kristerssons önskan om en överenskommelse mellan S och M.

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018 

Här kan du se hela duellen mellan Ulf Kristersson och Stefan Löfven.