Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristersson röstades ner – det här händer nu

Ulf Kristersson vid statsministeromröstningen. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Annie Lööf uppmanade C-ledamöterna att rösta nej till Ulf Kristerssons M+KD-regering. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD sa ja – men C och L nej.

Ulf Kristerssons M+KD-regering får därmed nobben av riksdagen i statsministeromröstningen.

Sverige är därmed ett steg närmare nyval, eller extra val.

Det här händer sannolikt nu.

På onsdagen röstade riksdagens 349 ledamöter om att utse Ulf Kristersson till statsminister för en regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna.

Hur röstade partierna om Ulf Kristersson?

Allianskollegerna Annie Lööf och Jan Björklund hade uppmanat ledamöterna i Centerpartiet respektive Liberalerna att rösta nej. 

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson uppmanade å sin sida att rösta ja till Ulf Kristersson. Detta efter SD-ledaren på tisdagen berättade att han hade ”fått signaler” om inflytande.

Det räckte dock inte för att utse Ulf Kristersson till statsminister. Moderatledaren förlorade statsministeromröstningen med 154 ja mot 195 nej. 

Ingen ledamot avstod från att rösta och ingen bröt heller partilinjen: C, L, S, MP, och V röstade nej. M, KD och SD röstade ja.

Efter omröstningen höll talman Andreas Norlén en pressträff där han berättade att han kallar till nya möten med partiledarna i morgon, torsdag. 

Först efter det ger han ett nytt besked om nästa steg: Antingen utser han en ny sonderingsperson eller en ny statsministeromröstning.

 

LÄS MER: Riksdagen har nu tre försök innan det blir nyval – så går det till

Vem blir sonderingsperson eller statsministerkandidat nu?

Ulf Kristersson spår att Stefan Löfven får nästa försök i kammaren, men även Annie Lööf har gjort tydligt att hon vill sondera möjligheterna att bilda regering. 

Både Annie Lööf och Jan Björklund har sagt att man inte har sonderat klart möjligheten att bilda en alliansregering tillsammans med Miljöpartiet – i första hand ledd av Ulf Kristersson. Men eftersom M-ledaren stängt dörren till en sådan regering är det möjligt att Lööf själv kliver fram som statsministerkandidat. 

Även Socialdemokraterna meddelar att de vill låta Annie Lööf sondera.

Talmannen utesluter dock inte att pröva Stefan Löfven på nytt i riksdagen – även om det går emot S-ledarens egen vilja.

– Det finns inga formella hinder mot att lägga fram en kandidat som inte vill bli prövad. Utgångspunkten måste vara att varje partiledare är beredd att bli statsminister, säger Norlén vid pressträffen.

På tisdagskvällen fick Annie Lööf i SVT:s ”Aktuellt” frågan om hon kan tänka sig att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Efter att ha fått frågan flera gånger svarar hon:

– Vi ska inte stänga fler dörrar. För min del nu handlar det om att jag har fokus på att bilda en alliansregering och söka stöd över blockgränsen, säger Annie Lööf.

Kan det bli ett nyval eller extra val?

Efter att Ulf Kristersson nu har röstats ner återstår enbart tre omröstningar i riksdagen innan Sverige tvingas till nyval, eller extra val som det formellt heter.

Om riksdagen röstar nej i en fjärde statsministeromröstning kommer det att bli extra val. 

Vilka partier vinner och förlorar på ett extra val?

Både partikassan och opinionen påverkar partiernas vilja till extra val. Miljöpartiet och Liberalerna ligger båda nära riksdagsspärren i mätningarna och har därmed störst anledning att frukta ett extra val, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap till Ekot.

Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna verkar däremot trygga i sin position, menar han.

SD är det parti som har ökat mest i mätningarna sedan valet. Även Centerpartiet tror att de kan locka nya väljare vid ett extra val. 

 

LÄS MER: Så vill C och SD stoppa varandra i ett extra val

I TV4 Nyheternas väljaropinion, en sammanvägning av flera opinionsundersökningar, på tisdagen visar dock endast små förändringar i opinionen sedan valet.

I mätningen drygar de rödgröna ut sin ledning mot alliansen jämfört med valet med 41,3 procent mot 37,4 procent. I valresultatet var ställningen 40,7 procent för de rödgröna mot 40,3 för alliansen. Ingen får dock egen majoritet.

– Ett extraval nu skulle alltså inte lösa de problem med regeringsbildningen, säger TV4:s politiske kommentator Ulf Kristoffersson.

Demoskop och Expressens mätning visar dessutom att förtroendet för alliansens partiledare minskar. Störst förtroenderas – med hela 10 procentenheter – hade Liberalernas ledare Jan Björklund.

Hur mycket kostar ett extra val? 

För partierna innebär ett extra val stora kostnader och ansträngningar i form av valarbetare, valstugor, reklam i press, radio och tv och informationsmaterial.

Bäst ekonomi har Centern, Socialdemokraterna och Moderaterna, enligt Expressens kartläggning.

Dessutom blir det kostsamt för kommunerna. Valmyndigheten spår att ett extra val kommer att kosta lika mycket som ett ordinarie val, cirka 400 miljoner kronor, rapporterar DN.

Utmaningen är att tillverka valsedlar och distribuera valsedlarna och valmaterial. Att få fram personal med kort varsel kan också vara svårt.

 

LÄS MER: Siffrorna visar: Partierna som är bäst rustade för extraval

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!