Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson: Rädd att polisen inte kommer klara sin uppgift

Stefan Löfven.Foto: Anna-Karin Nilsson
Ulf Kristersson anländer till Expressens studio.Foto: Anna-Karin Nilsson

Kampen mot brottsligheten är en av de viktigaste frågorna i Socialdemokraternas och Moderaternas valrörelser – och i väljarnas medvetanden. I februari visade Expressen/Demoskop att lag och ordning var den viktigaste frågan inför valet, före både invandring och sjukvård.

– Gängbrottsligheten tar enorma resurser. Jag är på allvar rädd att polisen inte kommer klara av sin uppgift, säger Ulf Kristersson.

 

Här kan du se hela duellen mellan Ulf Kristersson och Stefan Löfven.

Var femte tillfrågad svensk, 19 procent, ansåg det vara den viktigaste frågan, en fördubbling jämfört med februari 2017.

Den S-ledda regeringen har lovat 10 000 nya poliser, och mer resurser till polisen, för att lösa situationen. S siktar på att ”vara stenhårda” mot brottsligheten.

Enligt väljarna är det Moderaterna som är starkast i frågan. För att locka fler till att bli poliser har M bland annat föreslagit att nya poliser ska slippa studielån – och tjäna 3000 kronor mer i månadslön.

Totalt vill Moderaterna satsa ytterligare 5,6 miljarder kronor på polisen under nästa mandatperiod.

Moderaterna vill satsa 5,6 miljarden kronor på polisen under nästa mandatperiod.Foto: Anna-Karin Nilsson

LÄS MER: Löfven: M har varit klena i miljöfrågor 

 

Fler poliser måste lockas

I statsministerduellen i Expressen TV på måndagskvällen säger M-ledaren Kristersson:

– Vi vill att poliser ska ha bättre betalt, för att stanna kvar i yrket. Poliser behöver bättre betalt, och vi förslår betald polisutbildning. Vi föreslår andra reformer som underlättar polisens arbete, vi behöver 10 000 poliser. Vi ställer resurserna till förfogande, sen får parterna göra upp om exakt hur mycket lön det ska vara.

– Gängbrottsligheten tar enorma resurser. Jag är på allvar rädd att polisen inte kommer klara av sin uppgift.

– Vill man ha fler poliser måste fler lockas till yrket, och lockas att stanna kvar. Då måste politiken visa att vi står bakom dem, säger Kristersson vidare i Expressen TV.

 

LÄS MER: Kristersson: Rädd att polisen inte kommer klara sin uppgift 

 

Löfven: Ska göra med polisen som med lärarna

Statsminister Stefan Löfven svarar på kritiken:

– Vi har skjutit till mer resurser än polismyndigheten begärde, för att kunna anställa fler, höja lönerna och förbättra villkoren. Det behövs för dessa modiga kvinnor och män som ser till att vi kan leva i trygghet, säger Löfven.

– Det är precis så man ska gå tillväga, man ska skjuta till resurser, precis om med lärarna. Men politikerna ska hålla sig borta från hur resurserna ska fördelas.

Men fler poliser är inte allt, det är båda partiledarna överens om. Båda är också överens om att det krävs hårdare tag mot gängkriminella.

Stefan Löfven.Foto: Anna-Karin Nilsson

LÄS MER: Kristersson bet ifrån – efter Löfvens angrepp 

 

Löfven: ”Vi ska vara hårda här och nu”

– Vi behöver skärpa straffen för gängbrottslighet och sexbrott, och för de brott som gör att man ska utvisas ut riket, säger Ulf Kristersson i Expressen TV.

Och just det har man gjort, säger Stefan Löfven. Men problemet handlar inte bara om just kriminella personer, utan strukturer, menar statsministern:

– Vi har höjt straffen bland annat för vapenbrott. Vi ska vara hårda här och nu mot brottsligheten. Strängare straff, mer kameraövervakning, dataavläsning. Men det krävs mer. För det kräver också att vi har ett samhälle med mindre klyftor, vi måste hålla ihop samhället. Alla måste känna att de är med i framtidsprojektet Sverige.

Kristerssons kritik efter Löfvens uttalande om klyftor

Det får Kristersson att reagera. Han håller inte med statsministern om att gängkriminaliteten kan skyllas på samhällsklyftor.

– Jag tror inte att man kan skylla gängkriminaliteten och skjutningar på klyftor. Att gäng skjuter ihjäl varandra på öppna gator och restauranger beror i grund och botten på att vi har gängkriminella som kan vara kvar ute på gatan. Straffrabatten gör att man inte får tillräckligt höga samlade straff, till exempel. Det viktigaste är att få bort de grövsta brottslingarna från gatan, säger Kristersson.

 

LÄS MER: Stefan Löfven: ”Hårresande att man kan tänka sig diskutera med SD” 

 

Löfven pekar å sin sida på de ”positiva signaler” som syns i frågan. Fler gängkriminella har gripits och låsts in, säger statsministern.

– Nu sitter mycket av buset bakom lås och bom, där de hört hemma. Men det har en enorm betydelse i hur samhället utvecklas, om unga känner att de har en framtid i samhället.

M vill att det ska bli enklare att utvisa personer som begår brott i Sverige. Nu öppnar även Stefan Löfven för att se över reglerna.

Du öppnade för att förkorta gränsen för vid vilken strafftid utvisning ska gälla.

– Eftersom det kom upp som en möjlighet så ja, vi måste vara öppna för att se vad vi kan göra för att människor som begår grova brott ... inte minst mot kvinnor ... hur vi stävjar det. För det måste få ett stopp. Och då får vi öppna för mer möjligheter, säger Löfven efter duellen i Expressen TV.

Var ska gränsen gå?

– Den dök upp som ett alternativ och den kan vi mycket väl titta på. Mer än så vet jag inte.

Här kan du se hela duellen mellan Ulf Kristersson och Stefan Löfven.