Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson om Moderaternas asylpolitik: ”Inte hårdare tag”

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna vill ha hårdare asylregler, tillfälliga uppehållstillstånd och ett kvotflyktingssystem för EU.

Men i DN:s partiledarintervju säger Ulf Kristersson att det inte handlar om "hårdare tag":

– Det är inte hårdare tag, det är rättssäkerhet.

M vill på sikt införa ett kvotflyktingssystem utanför EU, att lagen om tillfälliga och inte permanenta uppehållstillstånd ska vara kvar, vill ha hårdare försörjningskrav vid anhöriginvandring och fler inre utlänningskontroller mot asylsökande som fått avslag. 

För medborgarskap ska språk- och samhällskunskapstest krävas och medborgarskap ska dras tillbaka om det beviljats på felaktiga grunder och om en person med dubbelt medborgarskap begått ett terrorbrott.

– Det är inte hårdare tag. Den som får ja att stanna i Sverige, vill vi ska lyckas i Sverige. Komma in i Sverige, in i det svenska samhällslivet, få ett arbete, lära sig svenska. Den som får nej vill vi ska lämna Sverige. Det är inte hårdare tag, det är rättssäkerhet, säger Moderatledaren Ulf Kristersson i DN:s partiledarintervju på tisdagen på Centralstationen i Stockholm.

"Det är en felaktig beskrivning"

Han vill nyansera bilden av partiet och säger till DN att han inte håller med dem som menar att deras migrationspolitik blivit "mycket restriktiv":

– Jag tycker att det är en felaktig beskrivning. Jag tycker att det blir medialt endimensionellt: antingen är man för öppna gränser eller så är man för stängda gränser. Jag vill att Sverige ska vara fast förankrat i en värld som är öppen. För mig är det här en jätteviktig fråga. Det betyder inte att jag är en idealistisk romantiker som tror att Sverige kan ta hela världens ansvar.

"Slarvigt formulerat"

Kristersson kommenterar även kritiken mot partiets finansministerkandidat Elisabeth Svantesson som sagt att "den invandring som vi har just nu inte är lönsam", vilket Centern menade var att göra invandrare till kollektiva syndabockar.

– Det var bara ett sätt att säga att allting har en kostnadssida, säger han men tillägger att uttalandet "kanske var slarvigt formulerat".