Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulf Kristersson vill bilda regering med Kristdemokraterna

Ulf Kristersson berättade att han tänker försöka bilda en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson håller inte alls med i kritiken om att Moderaterna riskerar att göra sig beroende av SD.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
SD har krävt minskade kostnader för migrationen i budgeten för att stödja en regering ledd av Kristersson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Om Ulf Kristersson röstas igenom som statsminister på onsdag blir det en regering som innehåller M och KD. Det meddelade han på måndagen, efter att i helgen fått nej från både C och L om att ingå i hans regering. 

– Jag är lite frustrerad, kan jag väl säga, säger Ulf Kristersson till Expressen om att C och L tackat nej till att ingå i hans regering. 

– Det är ett ganska vågat spel, säger Ebba Busch Thor. 

På måndagen meddelade Ulf Kristersson att det blir Moderaterna och Kristdemokraterna som kommer att ingå i den regering han bildar om han röstas igenom som statsminister på onsdag. Detta sedan KD tackat ja, men C och L tackat nej, meddelade Kristersson. 

Han berättade också att han motsatt sig en bredare koalitionsregering och jämförde den med en ny slags Decemberöverenskommelse. 

– Jag är lite frustrerad, kan jag väl säga. Jag tycker det är så många problem vi behöver ta tag i. Det händer så mycket dåligt just nu. Det finns så mycket politik vi skulle kunna genomföra för att lösa problemen i Sverige, men nu bara pratar vi och sonderar i stället för att bilda en ny, bra regering, sade Kristersson om C och L:s beslut. 


Om det här inte skulle gå vägen så har du sagt att du ändå inte vill att Annie Lööf ska få sonderingsuppdraget. Varför inte då`

– Nej, det har jag inte sagt. Jag har sagt att Annie Lööf får sondera om hon vill bilda en egen regering. Men man kan inte sondera en koalitionsregering mellan M och MP mot vår vilja. Jag tror inte på en koalitionsregering mellan alliansen och MP, varken politiskt eller matematiskt. 

KD-ledaren Ebba Busch Thor sade så här om att L och C inte vill ingå i Kristerssons regering. 

– Jag tycker att det är fel. Det är inte att göra det som vore bäst för Sverige i det här läget. 

Är du orolig för att Björklund och Lööf ska börja röra sig mot de rödgröna? 

– Jag menar att nu på onsdag har man möjlighet att välja väl och också att välja vilken politik som man anser vore bäst för Sverige. Jag konstaterar att det är en del som ibland understryker att "vi säger nej till det här nu", "vi får se vad som händer längre fram". Det är ett ganska vågat spel i frågan om vem som ska få bilda regering i Sverige. Särskilt när vi haft så många möten i så många omgångar. 

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kallar på måndagsmorgonen det som nu händer för "en stökig skilsmässa" på Twitter:

"Alla vet att det är slut, men fasaden utåt ska hållas i alla fall. Ebba och Ulf högrar med Jimmie, Annie och Jan gör sig redo för att vänstra med Stefan. Nu handlar det bara om vem som får skulden och om hur boet ska delas."

https://twitter.com/jsjostedt/status/1061895639657824257

"Unikt om de röstar emot mig"

Liberalernas ledare Jan Björklund har sagt att partiet kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister i det regeringsalternativ som kommer att läggas fram. L anger beroendet av SD som skäl till att man röstar nej.

C-ledaren Annie Lööf lämnar besked först på onsdag, men allt talar för att även Centerpartiet säger nej. Därmed skulle Kristerssons regeringsbygge vara dödsdömt.

- Alliansen bildades för 14 år sedan. Detta är första gången som två av partierna – M och KD – vill bilda en regering utan de två andra allianspartierna. Det skulle vara en regering som är beroende av SD. Centerpartiet kommer att lämna besked om hur vi ställer oss till detta före omröstningen på onsdag, säger Michael Arthursson partisekreterare i Centerpartiet.

Ulf Kristersson vill inte tala om någon besvikelse mot de två allianskollegerna Lööf och Björklund. Men han beskriver det som unikt om C och L skulle rösta emot en statsministerkandidat från M.

Förnekar en beroendeställning mot SD

Frågan om Sverigedemokraterna har varit central för Liberalernas Jan Björklund i statsministerfrågan. L-ledaren hävdar att en alliansregering utan blocköverskridande samarbeten blir beroende av SD.

Och SD kommer att ställa många krav på regeringen för att rösta ja, menar Björklund.


https://twitter.com/bjorklundjan/status/1061863370532491264

Men Ulf Kristersson förnekar att hans regering skulle bli beroende av Sverigedemokraterna.

– Den blir inte ett dugg beroende av SD, det är ett totalt missförstånd. Alla får rösta som de vill i Sveriges riksdag och alliansen är Sveriges största regeringsalternativ med 40 procent av rösterna bakom oss, sade han i P1 Morgon på måndagen. 

– Om det skulle vara så att Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna i viktiga bärande frågor röstar ner alliansens politik, ja då för riksdagen skaffa sig en ny regering, säger Kristersson i P1 Morgon.

Om M-ledaren skulle godkännas som statsminister i onsdagens omröstning har han förberett en regeringsförklaring och en ministerlista.

Skulle han röstas ner vore det en historisk händelse.

– Vi är i historisk terräng, för det är ett nytt läge. Men det finns ingen anledning att drabbas av panik för det, konstaterar Ulf Kristersson.

SD har ännu inte bestämt hur man ska rösta

Sverigedemokraternas partiledning har ännu inte bestämt partilinjen inför omröstningen på onsdag. 

"Vi har följt presskonferensen men just nu finns ingenting nytt att kommunicera. Regeringsfrågan diskuteras fortfarande", skriver Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson i ett sms till Expressen vid 11-tiden på måndagen. 

Enligt Jan Björklunds presschef Elin Boberg har partiledaren inga kommentarer till de besked som gavs i dag av Ulf Kristersson.

"Vi uppfattar att vårt nej är välkänt sen tidigare", skriver hon i ett sms.