Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

K-G Bergström om nya siffrorna för Moderaterna

Moderaternas tapp fortsätter enligt Expressen/Demoskops nya mätning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Moderaterna fortsätter tappa och är nere på 17,1 i Expressen/Demoskops senaste mätning – samma låga nivå som när Anna Kinberg Batra avgick.

– Det är uppenbart att Ulf Kristersson hittills har gjort en misslyckad valrörelse, säger Expressens politiske krönikör K-G Bergström.

Moderaterna och Ulf Kristersson har tappat 2,6 procentenheter sedan Expressen/Demoskops senaste opinionsmätning. Expressens politiske krönikör K-G Bergström menar att M-ledaren hittills gjort en ”misslyckad valrörelse”.

– Han är den största förloraren så här långt. Ett spöke är att komma så långt ner som Bo Lundgren (tidigare M-ledare, reds anm) gjorde på drygt 15 procent. Självförtroendet kan inte vara stort inför kvällens duell mot Stefan Löfven, säger K-G Bergström i Expressen TV.

”Besvärande att de ligger efter SD”

I kväll möts Ulf Kristersson och Stefan Löfven i en statsministerduell i Norrköping, som direktsänds i SVT. K-G Bergström understryker att resultatet för Moderaterna har varierat något i de olika opinionsundersökningarna.

– I går kom en mätning där de låg på 19 procent. Men extra  besvärande är att de ligger efter SD, det är inte bra. Det Kristersson möjlighen kan trösta sig med är att avståndet mellan blocken är mindre (i Expressen/Demoskop) än i Sifos mätningar de senaste dagarna.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ligger båda på ungefär samma nivå som Expressen/Demoskops tidigare mätning, med 25,5 respektive 19,8 procent. 

Liberalerna går framåt

Den enda statistiskt säkerställda uppgången i mätningen gör Liberalerna, som går fram med två procentenheter till 6,8 procent.

– En valrörelse med många debatter gynnar politiker som Ebba Busch Thor och Jan Björklund. De tänker snabbt och formulerar sig snabbt. Det missgynnar till exempel Stefan Löfven, som inte kommer till sin rätt i debatter. Jag är inte helt förvånad över Liberalernas resultat, Jan Björklund har gjort bra i från sig, säger K-G Bergström.

 

LÄS MER: Ulf Kristersson och Moderaterna neråt i ny mätning – Liberalerna ökar

 

FAKTA OM EXPRESSEN/DEMOSKOP 31/8

S: 24,4 (+0,9)

V: 9,5 (+0,7)

MP: 5,1 (-1,4)

 

M: 17,1 (-2,6)

L: 6,8 (+2,0)

KD: 4,8 (+1,2)

C: 9,5 (-1,6)

 

SD: 19,8 (+0,2)

FI: 0,8 (-0,2)

Övriga: 1,9 (+0,8)

 

S+V+MP: 39,2 (+0,2)

M+L+KD+C: 38,3 (-0,9)

 

Osäkra: 10,8 (-1,1)

 

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 23 augusti – 30 augusti 2018.

Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, s.k. självrekrytering, är inte möjligt.

Antal genomförda intervjuer: 1 625 intervjuer varav 1011 per telefon och 614 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Statistisk säkerhet: Liberalernas uppgång är statistiskt säkerställd.

Beställare: Expressen.