Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson gav upp – kollegerna i alliansen vägrar reagera

Annie Lööf (C) vill invänta talmansrundan innan man kommenterar läget. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund (L) avböjer kommentarer helt. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven (S) vill inte kommentera söndagens händelse.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inget av de andra allianspartierna vill prata om Ulf Kristerssons besked till talmannen att han kastar in handduken.

– I morgon är det samtal med talmannen. Vi kommer efter det samtalet att komma med kommentarer, säger till exempel Annie Lööfs pressekreterare Hannes Hervieu. 

Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill att Stefan Löfven ska försöka bilda regering.

Och Jimmie Åkesson tycker att Stefan Löfven ska få chansen att sondera - men tror nu mest på ett extraval.
– Som det ser ut nu är det där vi hamnar, säger han.

Ulf Kristersson ger upp med att hitta stöd för sina regeringsalternativ – i alla fall i nuläget. Det står klart efter att M-ledaren höll pressträff på söndagen efter ett möte med riksdagens talman Andreas Norlén. 

Kort efter detta meddelade Norlén att han under måndagen kommer att inleda en ny talmansrunda och då hålla samtal med de övriga sju partiledarna innan han väljer en ny kandidat som ska få ta över stafettpinnen att sondera terräng för regeringsbildning. 

Allra troligast är att det blir statsminister Stefan Löfven (S), menar de flesta experter.

Partierna lägger locket på

Men efter pressträffarna var det locket på som gällde för flera av partierna. Annie Lööfs pressekreterare Hannes Hervieu meddelade att man inte skulle komma med några kommentarer om Centerpartiets ståndpunkt inför nästa talmansrunda. 

– Annie Lööf gav i går en utförlig beskrivning om hur C ser på läget. I morgon är det samtal med talmannen. Vi kommer efter det samtalet att komma med kommentarer kring hur vi ser på den fortsatta processen, säger Hannes Hervieu. 

Inte heller allianskollegorna Jan Björklund (L) eller Ebba Busch Thor (KD) ville kommentera läget, meddelade man via sina pressekreterare Adam Alfredsson (L) och Sara Hummerdal (KD). 

Efter att även Stefan Löfven avböjt att kommentera genom sin presstalesperson Erik Nises, stod det klart att fyra partier inte vill säga något om beskedet.

Sjöstedt: "Kristersson har kraschat"

De partier som ville kommentera läget var Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. 

Jonas Sjöstedt säger att söndagens besked visar att Stefan Löfven nu måste få uppdraget att sondera till regeringsbildning.

– Nu har Kristersson kraschat i kaklet i dag. Han kan inte bilda regering och i praktiken har alliansen spruckit, och i morgon kommer jag träffa talmannen 11:15, då kommer jag att föreslå att Stefan Löfven får i uppdrag så snart som möjligt får sondera för att bilda regering, säger han. 

Amanda Lind, partisekreterare för Miljöpartiet, tycker att "det naturliga" är att Stefan Löfven får uppdraget. 

– Efter gårdagen blev det tydligt att en alliansregering har nått vägs ände, att C och L inte ställde upp på en högerledd regering beroende av Sverigedemokraterna vilket hedrar dem, och att det finns en väldigt djup spricka mellan de konservativa delarna av alliansen och de liberala partierna. Så nu blir det en ny talmansrunda i morgon och vi hoppas och förutsätter att C och L nu är öppna för blocköverskridande konstruktiva samtal. 

Åkesson: "Svårt att se vilka knutar man ska kunna lösa upp"

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill nu se att Löfven får sonderingsuppdrag – men enbart med en veckas tidsfrist, eftersom Åkesson inte anser Löfvens chans att bilda regering är särskilt stor. Åkesson säger också att ett extra val verkar allt mer oundvikligt. 

– Som det ser ut nu är det där vi hamnar. Jag har svårt att se vilka knutar man ska kunna lösa upp om man fortsätter i samma spår.