Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson bet ifrån – efter Löfvens angrepp

Ulf Kristersson.Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson

Enligt Stefan Löfven är det framför allt personalbristen inom vården som ligger bakom de växande vårdköerna. 

Han sågar alliansens kömiljard – vilket fick Ulf Kristersson att bita ifrån.  

– Den ledde inte alls fel. Den innebar kortare köer, säger M-ledaren. 

 

Här kan du se hela duellen mellan Ulf Kristersson och Stefan Löfven. 

Sjukvården är en av de frågor som väljarna tycker är allra viktigast inför valet i höst. Frågan har funnits på topp tre i de senaste mätningarna från Demoskop. 

Och både Socialdemokraterna och Moderaterna oroas av de långa vårdköerna. 

Enligt S kan de till stor del förklaras av personalbristen och därför vill partiet se 14 000 nya anställda i vården till år 2022. S-politiker påpekar ofta att de stora satsningar på sjukvården som behövs inte lämnar utrymme för skattesänkningar. 

 

LÄS MER: K-G Bergström: Därför gynnades Löfven i duellen 

 

Men M menar att det går att sänka skatten och samtidigt satsa på välfärdens kärna – dit sjukvården förstås hör. Partiet vill bland annat införa ett bidragstak, vilket skulle frigöra resurser till annat. 

M lägga tre miljarder kronor för att korta väntetiderna i vården. 

Löfven: Väntetiderna kortas

I duellen får Stefan Löfven frågan om ett vallöfte från 2014 – nämligen att alla cancerpatienter skulle få vård inom fyra veckor. Men så blev det inte.  

Stefan Löfven säger dock att många med cancer nu får vård allt snabbare. Detta tack vare så kallade standardiserade vårdförlopp.

– Nu är det faktiskt för flera cancerdiagnoser som tiderna kortas, säger Stefan Löfven. 

Kristersson: ”Kömiljarden fungerade”

Ulf Kristersson är tydlig med att han tycker utvecklingen med vårdköerna är oroande och understryker att trenden måste vändas. 

– Jag tror man ska vara noga med själva reformerna. Vi lärde oss att kömiljarden fungerade, den var inte perfekt, men den satte fokus på att korta köerna, säger Ulf Kristersson. 

Men Stefan Löfven sågar kömiljarden – som regeringen avvecklade efter maktskiftet 2014. 

– Er kömiljard, vad räcker den till? Vi satsar 13 miljarder. Den gemensamma nämnaren är personalen. Vi behöver mer personal, säger Stefan Löfven. 

 

LÄS MER: Ulf Kristersson: Skärp straffen för gängbrottslighet och sexbrott 

 

Enligt statsministern "ledde kömiljarden fel" – den minskade inte köerna där det behövdes. 

– Det är klart vi ska korta köerna, ingen ska behöva vänta en dag för länge. Men den tekniken (alliansens kömiljard, reds. anm), Ulf Kristersson, den ledde fel. Då ska vi göra någonting annat. Det är mer personal som behövs, säger Stefan Löfven. 

LÄS MER: Reinfeldt om skandalsjukhuset: "Misstag har begåtts" 

 

– Den ledde inte alls fel. Den innebar kortare köer. Man ska inte behöva vara döende för att kunna komma fram till den vård som är jättebra internationellt sett. Utan även människor med mer normala problem och sjukdomar måste kunna komma fram, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

– Vad kömiljarden gjorde var att den gav systematiska incitament för sjukvården att ge plats för människor som behövde komma till. Den fungerade förra gången, nu blir den tre gånger så stor, vi breddar den och framför allt: Vi fokuserar mer på den psykiska ohälsan. Det kommer att korta köerna en gång till. 

Stefan Löfven säger att en hel del åtgärder behövs – i grunden mer personal, men även bättre fungerande modern teknik och allt bättre arbetsorganisation.

 

LÄS MER: Stefan Löfven: Moderaterna har varit klena i miljöfrågor

 

– Här behövs en hel del åtgärder och framför allt: Utbilda sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, barnmorskor – där höjer höjer vi antalet utbildningsplatser nu, för att vi ska ha fler in i vården, säger statsministern.  

"Vänds inte på en kafferast"

Stefan Löfven vill ogärna prata om vårdköerna i relation till olika landsting. Socialministern Annika Strandhäll, S, har tidigare kritiserat Ulf Kristersson för att han och Moderaterna gärna pratar om vårdkriser i S-styrda landsting men blundar för problem i Stockholm och Västra Götaland – där Moderaterna är med och styr. 

– Poängen är inte att stå här och säga i vilka landsting köerna har ökat. Det förstår alla, det här vänds inte på en kafferast. Det tar tid, säger Stefan Löfven.  

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018 

Här kan du se hela duellen mellan Ulf Kristersson och Stefan Löfven.