Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristersson bekräftar möte med Löfven

Ulf Kristerssons regeringsförhandlingar pågår i riksdagshuset. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Annie Lööf lämnade sitt riksdagskonto vid 14-tiden. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Kristersson bekräftar att han har träffat Stefan Löfven. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristerssons regeringsförhandlingar pågår just nu i riksdagshuset.

– Det går jättebra, säger han till Expressen på väg till ett möte och avslöjar att han träffat Stefan Löfven.

Mötet mellan M- och S-ledaren hölls under torsdagen, bekräftar Ulf Kristerssons presschef Cherine Khalil, och därefter träffade Kristersson de andra allianspartiledarna.

I riksdagskvarteren var det stor aktivitet runt moderatledaren Ulf Kristerssons kontor runt lunchtid på torsdagen. Flera av partiledarnas Säpo-bilar hade körts fram och rörde sig i kvarteren.

Annie Lööf lämnade sitt riksdagskontor strax före klockan 14 men ville inte svara på vart hon var på väg. Hon hade bråttom till ett möte och svarade på frågor i steget.

Strax efter Lööf kom Ulf Kristersson i riksdagskulverten. Även han hade lämnat sitt kontor och gick mot ett möte i riksdagshuset.

Ulf Kristersson fick i tisdags uppdrag att sondera möjligheterna för att bilda regering av talmannen. Han har två veckor på sig att sondera och efter en vecka ska han stämma av läget med talmannen.

 

 

Direkt efter att han fick uppdraget i tisdags konstaterade han att diskreta samtal väntar och att han kommer att informera om förhandlingarna först när det finns något nytt att berätta.

– Jag kommer löpande informera om hur arbetet går om jag har något att berätta. Det är samtal som måste ske förtroligt om de ska landa i vettiga resultat, konstaterade han då.

Kristersson: "Träffas hela tiden"

På en direkt fråga från Expressen sammanfattar han nu vid 14-tiden på torsdagen läget i förhandlingarna.

– Det går jättebra, säger Ulf Kristersson.

Har du träffat Löfven?

– Jag har träffat Löfven också, ja.

Mötet genomfördes under torsdagen, bekräftar presschefen Cherine Khalil.

Lööf berättar om samtal över blockgränserna

Även Annie Lööf rapporterar på sin promenad genom riksdagskorridoren att allianspartiledarna träffats på torsdagen. 

– Ja, vi har träffats alliansens fyra partiledare. Vi pratar kontinuerligt och det har vi gjort just nu. Vad vi säger på våra interna rum får stanna där, men självklart är det så att vi pratat om de blocköverskridande samtal som äger rum efter det att Ulf Kristersson fått sonderingsuppdraget från talmannen. 

Har Kristersson frågat om C kommer att släppa fram en regering ledd av M och KD? 

– Nej. 

Tror du att han kommer att göra det? 

– Nej, det tror jag inte. Det han sagt under hela valrörelsen är att han vill hålla ihop alliansen och söka stöd för en alliansregering. 

Skulle ni släppa fram en regering bestående av M och KD?

– Vi har inte tagit ställning till det just för att det inte är ett alternativ. Men om Ulf Kristersson skulle lägga fram det som ett alternativ, ja då får vi ju ta ställning till det. 

 

 

Åt vilket håll lutar det? 

– Jag kan inte svara på det i dag. Vi är fullt beslutna om att bilda en alliansregering. För mig är det jätteviktigt att alliansen håller ihop, inte för alliansens skull utan för Sveriges skull.

Hon säger också att det sker samtal med Socialdemokraterna.

Lööf är dock tydlig med att hon inte träffat Löfven. På sin presskonferens i tisdags öppnade hon för att gå till ett möte med Löfven ensam om han bjöd in men under Ulf Kristerssons pågående sondering har något sådant möte inte blivit av.

– Det är alltid politiken som vi har fokus på. Sverige kommer att gå mot en lågkonjunktur och vi har en orolig omvärld. I det parlamentariska läge som vi befinner oss i nu behöver vi blocköverskridande överenskommelser mellan en alliansregering och Socialdemokraterna, säger Annie Lööf (C).