Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnboenden blev en stor valfråga – men inga byggs

Kommunerna tillbakavisar uppgifterna om planer på barnboenden som används at Annie Lööf som slagträ i valrörelsen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Alliansens partiledare under debatten i Sveriges Radio.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf, C, använder kommunernas planer på barnboenden i valdebatten. Hon har kallat det för "vår tids barnhem". 

Men kommunerna tillbakavisar uppgifterna som snabbt blev en stor valfråga.  

– Vi bygger inga barnboenden, eller barnhem som det till och med har kallats i media, säger Anna Bunninger på Jönköpings kommun.

SVT påstod i ett uppmärksammat avslöjande i måndags att det i "flera kommuner i Sverige byggs nu boenden för barn med funktionshinder. Det eftersom barnen har förlorat rätten till assistans". 

Avslöjandet byggde på en enkät som hade skickats ut till landets kommuner. 

Annie Lööf har använt uppgifterna i valspurten och kallar barnboendena för "vår tids barnhem".

– I Socialdemokraternas Sverige får barnen återigen åka in på institution, sa Lööf under Aftonbladets partiledardebatt i måndags. 

Stefan Löfven (S), Gustav Fridolin (MP) och Jonas Sjöstedt (V) under Aftonbladets partiledardebatt.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förnekar uppgifterna från Annie Lööf

Men uppgifterna i SVT:s artikel stämmer inte. 

Expressen har varit i kontakt med flera av kommunerna i SVT:s artikel. De förnekar uppgifterna. 

Annie Lööf hänvisar frågor om avslöjandet av byggandet av barnboenden till SVT. 

"Att bland annat barn har drabbats hårt av förändringarna i LSS och assistansen skär i hjärtat. Jag har träffat flera av de som drabbats av hur Socialdemokraterna agerat", skriver Annie Lööf i ett sms till Expressen.

Judit Ek är tf ansvarig utgivare på SVT. I ett mejl till Expressen skriver hon bland annat att det här visar att frågan om LSS är känslig:

”Vi anklagas för att sprida felaktiga uppgifter vilket är oerhört allvarligt. Vi skickade ut en enkät i maj till alla kommuner där åtta svarade att de planerar att bygga boenden för barn. Nu tar flera kommuner tillbaka detta och några säger att de läst fel”.

Flera utpekade kommuner har försökt att få tag på SVT för att få dem att ändra uppgifterna. Men tre dagar senare låg fortfarande artikeln kvar med de felaktiga uppgifterna.

– Det stämmer inte. Vi vet inte varför det har blivit fel, det viktiga är att det blir känt att det inte stämmer, säger socialchef Monica Ehnberg på Åstorps kommun.


Socialchefen Carina Ylipuranen: ”Det är helt fel”

Även Malung-Sälen påstods i SVT:s artikel bygga så kallade barnboenden. Men det stämmer inte. 

– Det är helt fel. SVT:s researcher skickade enkäten till kommunens turistbolag och där har någon svarat ja. Vi har kontaktat dem nu efteråt och bett dem ändra, men vi har inte fått något svar, säger Anders Löwenberg på kommunen.

Den uppgiften förnekas senare på torsdagen av SVT. Enkäten ska ha mejlats till kommunens huvudregistrator och därefter har den hamnat fel. De ska även ha haft flera kontakter med kommunen inför en publicering.

Inte heller Övertorneå kommun bygger något barnboende. 

– Nej, det är helt fel. Vi bygger ett korttidsboende för vuxna, säger socialchef Carina Ylipuranen.

Inte heller uppgifterna om Vadstena stämmer. Kommunen pekades i SVT:s uppmärksammade artikel ut som en av de kommuner som bygger så kallade barnboenden.

– Det är helt felaktigt. Den som har svarat på SVT:s enkät har missbedömt frågan, säger socialchef Desiree Svanberg.

Annie Lööf.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anna Bunninger: ”Vi bygger inga barnboenden”

Samma besked kommer från Jönköpings kommun. 

– Vi bygger inga barnboenden, eller barnhem som det till och med har kallats i media, säger Anna Bunninger, chef inom funktionshinderomsorgen på Jönköpings kommun.

Hon säger att kommunen förvisso fått in fler ansökningar om boenden för individer under 18 år, men att det inte måste bero på att familjen förlorat rätten till personlig assistans. 

Även organisationen FUB (för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) har varit i kontakt med de utpekade kommunerna:

– Vi känner lättnad över att SVT:s slutsatser om barnboendena var felaktiga, säger Eva Borgström, intressepolitisk samordnare på FUB, i ett pressmeddelande. 

Har inget med minskad LSS att göra

Västerås fattade 2015 beslut om att bygga ett ungdomsboende enligt LSS, för tonåringar med autism. Men bygget har inte med minskad LSS att göra, uppger kommunen. 

Eskilstuna bygger inte heller något boende för barn, baserat på förlorad personlig assistans. Kommunen startade enligt organisationen FUB ett boende i somras för barn som haft boendebeslut länge. 

Anledningen till bygget är att Eskilstuna tidigare köpt platser från andra kommuner.